Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Αθλητισμός για πάντα, από τους βετεράνους αθλητές στίβου

Στέλνουν μήνυμα ζωής καλώντας όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στις προπονήσεις.

βεταρανοι αθλητες κρητης

Οι Βετεράνοι Αθλητές Κρήτης απο αριστερά προς δεξιά διακρίνονται οι:Δήμητρα Τυλιανάκη, Μιχάλης  Φρουδάκης, Γιάννης Κυρδήμος, Διονύσης  Κοντονής (Κομοτηνή), Τούλα Πιτσικάκη, Χρήστος Κτιστόπουλος, Αθηνά Βαϊνά, Μάκης Κανίδης, Γιώργος Βαρούχας και Γιώργος  Αλέξης.

Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο ιδέα, είναι η ίδια η ζωή! Και αυτό το αποδεικνύουν εμπράκτως οι Κρήτες Αθλητές Στίβου, οι οποίοι όχι μόνο δεν «κρέμασαν τα παπούτσια τους», αλλά τα αλλάζουν και πολύ συχνά, συνεχίζοντας τις προπονήσεις τους, και συμμετέχουν σε αγώνες πανελλήνιους , βαλκανικούς, πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους.

Αυτή η προσπάθεια δεν έχει ηλικία, γι'αυτό άλλωστε γίνεται λόγος για Σύνδεσμο Βετεράνων Αθλητών Κρήτης: ένας σύνδεσμος που δεν είναι ένα «κλειστό λόμπυ» αλλά μια ομάδα ανθρώπων που αγαπά τον αθλητισμό και ανοίγει την "αγκαλιά" του σε όσους έχουν ασχοληθεί παλαιότερα με τον αθλητισμό και τα παράτησαν, ακόμα και σε αυτούς που ήθελαν να το κάνουν και δεν το δοκίμασαν ποτέ.

βετερανοι αθλητες κρήτης
Είναι ο μεγαλύτερος , μόνο ηλικιακά στον σύνδεσμο Βετεράνων Αθλητών Κρήτης, διότι ο κ. Βασίλης Ανδουλάκης "βάζει κάτω" 20αρηδες με τη φυσική του κατάσταση. 

Ο Σύνδεσμος με τον παγκρήτιο χαρακτήρα του ουσιαστικά ξεκίνησε το 2010 ενώ ο πρωτοστάτης αυτής της προσπάθειας είναι o σημερινός πρόεδρος Γιώργος Αλέξης που έβαλε τα πρώτα θεμέλια, ξεκινώντας από το Λασίθι το 1999.

Οι συγκυρίες τότε δεν έδωσαν την ώθηση που ο ίδιος οραματιζόταν. Η προσπάθεια ωστόσο δεν εγκαταλείφθηκε και το 2010 μαζί με το Γιώργο Βαρούχα αλλά και άλλους λάτρεις του στίβου, έβαλαν τα θεμέλια του Συνδέσμου Βετεράνων Αθλητών Κρήτης.

Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος αριθμεί 40 μέλη, από 30 ως 85+ ετών, ενώ ο μεγαλύτερος - μόνο σε ηλικία και όχι σε αντοχή - είναι ο γνωστός Βασίλης Ανδρουλάκης.

Προπονούνται κανονικά και συμμετέχουν σε δεκάδες αγώνες που διοργανώνονται ανά τον κόσμο, διότι οι αθλητές του στίβου παραμένουν ένα ζωντανό κύτταρο ανά την υφήλιο, ενώ δε λείπουν και οι σημαντικές διακρίσεις! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι επέστρεψαν με 18 μετάλλια από τους Βαλκανικούς αγώνες που έγιναν στη Σμύρνη τον περασμένο μήνα.

βετερανοι αθλητες στοιβου κρητης
Διακρίνονται κάποιοι από τους βετεράνους της Κρήτης. Καθήμενοι είναι από αριστερά: Χρήστος  Κτιστόπουλος, Αθηνά Βαινά, Γιώργος Αλέξης. Όρθιοι από αριστερά: Μιχάλης Φρουδάκης, Ανδρέας Καλέργης, Μάκης Κανίδης.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι  ότι στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα ζωής.

«Εμείς στο βετερανισμό έχουμε δημιουργήσει ένα κίνημα ζωήςθα πει στο MadeinCreta ο κ. Αλέξης, θεωρούμε ότι άμα δώσουμε στον εαυτό μας ένα κίνητρο μπορούμε να έχουμε μια ποιοτική ζωή και μακροχρόνια. Έχουμε εμφυτεύσει ένα μικρό τσιπ στον εγκέφαλό μας, του διαχρονικού αθλητισμού και της διαχρονικής υγείας. Οι αγώνες για μας είναι η Ιθάκη…».

Αυτές οι πρωτοβουλίες των αθλητών έρχονται να καλύψουν το κενό του κράτους που ποτέ δεν έδωσε ώθηση στο μαζικό αθλητισμό, και στην καλή υγεία των πολιτών.

Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στον πιο «εμπορικό» αθλητισμό και όπως και άλλα αθλήματα έτσι και ο στίβος  τοποθετήθηκε στη γωνία.

«Ο στίβος μπήκε στην άκρη. Εμείς οι βετεράνοι αισθανόμαστε γραφικοί επειδή η πολιτεία δεν έχει εμβαθύνει στο αποτέλεσμα της συμμετοχής και αν  το θέλετε και  στην οικονομία του κράτους, από την καλή υγεία των πολιτών. Ο μαζικός αθλητισμός έχει μόνο αρχή: ξεκινάει από την παιδική ηλικία δεν έχει τέλος. Και αυτό θα το αντιληφθείτε μόνο αν δείτε, όπως εγώ, έναν Κινέζο 105 ετών  να κάνει άλμα επί κοντώ 1,20 μ. ή μια Μεξικάνα  95 ετών να τρέχει 5.000 μέτρα! Αυτά είναι παραδείγματα ζωής διότι η ανθρώπινη ενεργητικότητα με την κατάλληλη άσκηση δεν έχει φραγμούς και ηλικία».  

Όπως προαναφέρθηκε ο Σύνδεσμος  Βετεράνων Αθλητών Κρήτης θεωρεί καλοδεχούμενους όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, αφού μόνο 21 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα, έστω και τρεις φορές την εβδομάδα, μπορούν να μεταμορφώσουν τον άνθρωπο!