Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Βιβλιοπωλείο χαρίζει βιβλία!

Στόχος του πρωτότυπου αυτού βιβλιοπωλείου είναι να προωθήσει την ανάγνωση σε καιρούς κρίσης.

δωρεάν βιβλία βιβλιοπωλείο μαδρίτη

Άνοιξε στη Μαδρίτη το πρώτο δωρεάν βιβλιοπωλείο της Ισπανίας, ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης. Το concept είναι απλό. Τα βιβλία δεν πουλιούνται, χαρίζονται. Υπεύθυνη για το πρωτοφανές αυτό project είναι μια μικρή μαδριλένια ΜΚΟ επονομαζόμενη GRUPO2013. Στόχος του πρωτότυπου αυτού βιβλιοπωλείου είναι να προωθήσει την ανάγνωση σε καιρούς κρίσης.

Το βιβλιοπωλείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 14 Σεπτεμβρίου κι έγινε αμέσως γνωστό σε ολόκληρη την πόλη. Οι πελάτες μπορούν να πάρουν "όσα βιβλία χωράνε στις τσέπες τους", όπως αναφέρεται χιουμοριστικά στην ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου, καθώς φυσικά και να δωρίσουν εάν το επιθυμούν. Εκτός από τα βιβλία, το βιβλιοπωλείο διαθέτει και μια τεράστια γκάμα από DVD, που λειτουργούν δανειστικά.

δωρεάν βιβλία βιβλιοπωλείο μαδρίτη

Η ιδέα προήλθε από ένα βιβλιοπωλείο στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο από το 1999 έχοντας μια γκάμα από 200,000 βιβλία όλων των ειδών.

Η Librería Libros Libres στεγάζεται στο κέντρο της Μαδρίτης, στην περιοχή Alonso Martínez σε έναν καλαίσθητο χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για διάβασμα, χαλάρωση, καφέ... Οι περαστικοί ξαφνιάζονται όταν βλέπουν τα ιπτάμενα βιβλία που κοσμούν τα παράθυρα του, ξαφνιάζονται όμως περισσότερο όταν μπαίνουν να αγοράσουν βιβλία και στο ταμείο δε τους ζητούν ούτε ένα ευρώ.

δωρεάν βιβλία βιβλιοπωλείο μαδρίτη

Η ιδέα της ΜΚΟ είναι πως όσοι θέλουν να βοηθήσουν το project μπορούν να γίνουν συνδρομητές πληρώνοντας 12 ευρώ το χρόνο, χωρίς όμως να απολαμβάνουν κανένα απολύτως πλεονέκτημα. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συμπληρωθεί 365 συνδρομητές, γεγονός που σημαίνει πως το βιβλιοπωλείο μπορεί να επιβιώσει μία ακόμη χρονιά.

LiFo