Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«Από ήλιο και στάχτη» το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου

Παρουσιάζεται στον Φιλολογικό Σύλλογο  «Παρνασσός», την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και ώρα 7:30 μ.μ.

Το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «από ήλιο και στάχτη», παρουσιάζουν την Τετάρτη 13 Μαρτίου και ώρα 7.30 μ.μ. στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8), το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και οι εκδόσεις 24 γράμματα.

Το βιβλίο «από ήλιο και στάχτη» είναι ένα αντιπολεμικό - αντιφασιστικό μυθιστόρημα, με κυρίαρχο σημείο αναφοράς τον μεταπολεμικό κόσμο του ψυχρού πολέμου και τις βαρύτατες συνέπειες των σφαγών και των ολοκαυτωμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τριπλής φασιστικής κατοχής 1941 - 1944.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι:

·       Δρ. Ελένη Καρασσαβίδου, Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,

·       Μανώλης Μ. Στεργιούλης, Διδάκτωρ Φιλολογίας, και

·       Γιώργος Τασιόπουλος, Εκπαιδευτικός, Θεολόγος, MSc

Σύντομες παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

·       Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Γενικός  Επιθεωρητής Στρατού, Συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, με θέμα «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών: απαίτηση Δημοκρατίας, Ειρήνης και Δικαιοσύνης»,

·       Μανώλης Χατζηνάκης, φιλόλογος και πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού, Αντιπρόεδρος του Φ. Σ. Παρνασσός και μέλος της Σ.Ε. του ΕΣΔΟΓΕ, με θέμα «Οι μαρτυρικοί τόποι κραυγάζουν για Μνήμη, Ειρήνη και Δικαιοσύνη» και

·       Διονύσης Δρόσος, Ομότιμος Καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, με θέμα «Η ηθική θεμελίωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του ΕΣΔΟΓΕ και μέλος του Δ.Σ. του Φ.Σ. Παρνασσός.

Τα ολοκαυτώματα της Ελλάδας, οι τόποι Αντίστασης και μαρτυρίου, αποτελούν μια διαρκή και ασίγαστη υπόμνηση σε όσους έχουν ανοιχτά τα μάτια της ψυχής τους και νοιάζονται αληθινά για τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του. Τα θύματα της φασιστικής και ναζιστικής θηριωδίας μας καλούν να αγωνιστούμε για έναν κόσμο Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της αιματοχυσίας στις εμπόλεμες περιοχές καθίσταται επιτακτικό! Το βιβλίο θέτει με ιδιαίτερη έμφαση το ζήτημα των γερμανικών οφειλών και αναδεικνύει την απαίτηση των μαρτυρικών τόπων για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση. Η απόδοση Δικαιοσύνης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην προάσπιση της Δημοκρατίας και την κατίσχυση της Ειρήνης. Οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας κραυγάζουν για Μνήμη, Ειρήνη και Δικαιοσύνη.