Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«Αυτή η κρίση θα μας κάνει καλό…»

Τέλος  οι στολισμοί και τα περιττά σε γάμους και βαφτίσια

κέντρο γάμος βάπτιση ζεάκη σηφάκη

Τώρα σε ένα τραπέζι χαράς σε κέντρο,  μπορούν να χωρέσουν ταυτόχρονα ένας γάμος και μια βάφτιση

Του Μανόλη Παντινάκη

Οι οικονομικές δυσκολίες του πληθυσμού και στην Κρήτη, «ξέθαψαν» τις αξίες που είχαμε απολέσει για δεκαετίες και όλα πλέον κινούνται ακόμη και στις κοινωνικές εκδηλώσεις με περίσκεψη. Η διαπίστωση προέρχεται από την κυρία Αργυρώ Ζεάκη-Σηφάκη, συνιδιοκτήτρια οικογενειακής επιχείρησης κέντρου διασκέδασης στους Αρμένους Ρεθύμνου, που θεωρεί ότι «αυτή η κρίση θα μας κάνει καλό».

Η ίδια διαπιστώνει ότι στα χρόνια του… πλούτου και της αλαζονείας, στην επιχείρησή τους οι ενδιαφερόμενοι «έκλειναν» την παροχή υπηρεσιών σε τραπέζι γάμου ή βάφτισης ένα χρόνο πριν, ενώ σήμερα «η δέσμευση» για τις εκδηλώσεις χαράς γίνεται «ένα ή δυο μήνες πριν ή και την τελευταία στιγμή». Και τούτο, γιατί ο καθένας σκέφτεται τα πάντα στον προϋπολογισμό της γιορτής, ακόμη και το τελευταίο ευρώ και αποφεύγει τα περιττά που θα επιβαρύνουν επιπλέον την τσέπη του…

Και δεν είναι μόνο ότι όλα γίνονται την… ύστατη ώρα και μετά από σκέψη και σύνεση, αλλά τα τραπέζια χαράς στήνονται πλέον λιτά, χωρίς στολισμούς και γκλαμουριές, όπως συνηθιζόταν στα χρόνια της εύπλαστης ευμάρειας των νεοελλήνων! «Παλαιότερα γινόταν πολλά πράγματα για να φαίνεται πιο πλούσια η κάθε εκδήλωση, ενώ τώρα γίνονται τα απαραίτητα και αναγκαία και με πολύ ζόρι», τονίζει η κυρία Σηφάκη και προσθέτει: «Ο αριθμός των προσκεκλημένων σήμερα είναι μικρότερος σε σχέση με άλλες χρονιές και όλα γίνονται με φειδώ!»

αργυρώ ζεάκη σηφάκη κέντρο γάμος βάπτισηΜΕ ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ…ΔΥΟ ΤΡΙΓΩΝΙΑ

Στα χρόνια του «ξεσαλώματος», λοιπόν, που η πλειοψηφία του πληθυσμού χρησιμοποιούσε το χρήμα ως… χαρτοπετσέτες, «καλός γάμος θεωρούνταν αυτός που είχε προσκεκλημένους πάνω από χίλιους ανθρώπους, ίσως και χίλιους πεντακόσιους», και σήμερα για το κέντρο «Α-Α» στους Αρμένους «καλός γάμος είναι εκείνος που συγκεντρώνει οκτακόσιους».

Συμβαίνει γι'αυτό αυτή την περίοδο, η ανάγκη να έχει βάλει σε άλλες βάσεις την πραγματοποίηση των γεγονότων της χαράς. «Οι δυσκολίες των εποχών», σημειώνει, «έχουν προσγειώσει τους ανθρώπους. Διαπιστώνω, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ο αριθμός των ατόμων που καλούνται να έχει μειωθεί αισθητά σε αντιστοιχία με τις χρονιές που έρεε άφθονο χρήμα χωρίς πολύ σκέψη. Σε ένα τραπέζι, ας πούμε, θα χωρέσουν και η χαρά του γάμου και η χαρά της βάφτισης και είναι αρκετοί εκείνοι που επιλέγουν μια τέτοια λύση. Δηλαδή, κάνουν ένα πολιτικό γάμο, αποκτούν και ένα παιδάκι και αργότερα θα παντρευτούν στην εκκλησία και θα βαφτίσουν και το παιδί τους…»

Ωστόσο, η κυρία Σηφάκη θεωρεί ότι μετά την τρικυμία θα έλθει η γαλήνη και πιστεύει ότι «η κρίση αξιών που προϋπήρχε και εμφανίστηκε σε ακραίες μορφές σήμερα, περισσότερο στις μεγαλουπόλεις, θα φέρει και θετικά αποτελέσματα στις νοοτροπίες που είχαμε καθιερώσει ως άνθρωποι». Και τα καλά ήδη άρχισαν να εμφανίζονται με την αφύπνιση των νέων, που επιστρέφουν δειλά-δειλά σε πρώτη φάση στη γη τους και προχωρούν σε πρωτοποριακές καλλιέργειες, και τους «σηκώνουν» από τον καναπέ τους που για χρόνια ήταν… αραχτοί  και αδρανοποιημένοι…