Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«Ερωτική συμφωνία» σε πρώτη παρουσίαση από τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Σύνθεση για το δύσκολο καιρό

γιάννης μαρκόπουλος σύνθεση «Ερωτική συμφωνία»

Την καθολικότητα του έρωτα, το μεγαλείο του και την δύναμή του να μεταμορφώνει τους ανθρώπους και τις μεταξύ τους σχέσεις προσεγγίζει η «Ερωτική συμφωνία» του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Το μουσικό έργο θα παρουσιαστεί - σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση- απόψε και αύριο στις 8.30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πλαίσιο των συναυλιών, ο σπουδαίος δημιουργός θα διευθύνει την - εμπνευσμένη από την εύγλωττη σιωπή των αρχαίων κειμένων - «Λειτουργία του Ορφέα» και τον θεματικό κύκλο τραγουδιών «Ήλιος ο πρώτος», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη [Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη].

Έρως ανίκατε μάχαν

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα ανεβεί στη σκηνή για δύο μοναδικές συναυλίες, με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Μεικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων και μελών της ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία, που θα αποκορυφωθούν στο δεύτερο μέρος τους, εγκαινιάζοντας το έργο «Ερωτική συμφωνία».

Το έργο αναφέρεται στην καθολικότητα του έρωτα, αφού όπως σημειώνει ο συνθέτης, ο οποίος άρχισε τη σύνθεσή του το 2010: «…Πάντοτε με απασχολούσε το μεγαλείο του έρωτα στις σχέσεις των ανθρώπων σαν κινητήρια δύναμη».

H συμφωνία χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, με τον έρωτα να εκφράζεται στο τρίτο της μέρος με την άρια «Έρως ανίκατε μάχαν», από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, ερμηνευμένη από την υψίφωνο Έλενα Κελεσίδη, και αποτελεί μέρος ενός συμφωνικού τρίπτυχου που περιλαμβάνει τη «Συμφωνία της ίασης» και την «Πολιτική συμφωνία».

Σύνθεση από τη σιωπή των αρχαίων κειμένων

«Εμπνεύστηκα από την εύγλωττη σιωπή των αρχαίων κειμένων και ένιωσα ότι η μουσική μπορεί να επιστρέφει στην αρχική της θέση και να λειτουργεί σαν σύνολο των πνευματικών και διανοητικών επιδόσεων», αναφέρει ο συνθέτης για τη «Λειτουργία του Ορφέα», που θα παρουσιαστεί στο πρώτο μέρος των συναυλιών.

Το έργο γράφτηκε με τη μορφή σύγχρονου ορατόριου και, με θέμα τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, δημιουργήθηκε από επιλογές φράσεων και μεμονωμένων λέξεων των αρχαίων ορφικών ποιημάτων και θα ερμηνευτεί από τους βαρύτονους Τάσο Αποστόλου (13/11) και Κώστα Μαυρογένη (14/11) και τη σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, με αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Σύνθεση για το δύσκολο καιρό

Ο θεματικός κύκλος τραγουδιών «Ήλιος ο πρώτος», που βασίζεται στην ομώνυμη συλλογή του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, παρουσιάζεται στο τελευταίο μέρος των συναυλιών, σε νέα επεξεργασία για συμφωνική ορχήστρα, ελληνικά όργανα και μεικτή χορωδία, στη μορφή μιας σύγχρονης κοσμικής καντάτας, με ερμηνευτές την Έλλη Πασπαλά και τον Vassiliko.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά το 1969, ως μια σύνθεση «για τον δύσκολο καιρό», σαν ένα είδος εφοδίων για τη δική του γενιά, αλλά και για «τη γενιά που έρχεται».