Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«Ζαχαρωτά» σαπούνια από ελαιόλαδο και γλυκερίνη

Η κ. Μαρία Αρβανιτάκη έμαθε να φτιάχνει σαπούνια χρησιμοποιώντας το λάδι που μαγειρεύει και τα είδη ζαχαροπλαστικής που έχει στην κουζίνας της .

Μαρία Αρβανιτάκη χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδο γλυκερίνη

Πιο πολύ μοιάζουν με λαχταριστά ζαχαρωτά που θες να τα φας όλα! Όμως δεν είναι για φάγωμα, ούτε για άναμμα - τα μπερδεύεις και με κεριά - είναι σαπούνια λίγο διαφορετικά από τα άλλα "νόστιμα" και μυρωδάτα (κάνουν και για διακοσμητικά), που σου ανοίγουν την όρεξη!

Τα φτιάχνει η κ. Μαρία Αρβανιτάκη που πήρε την απόφαση αυτή πριν πέντε χρόνια.Μαρία Αρβανιτάκη χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδο γλυκερίνη

Πριν ξεκίνησει αυτή την ενασχόληση δεν είχε καμία σχέση με το χειροποίητο σαπούνι και χρησιμοποιούσε η ίδια και η οικογένειά της, αυτά του εμπορίου.

Διαβάζοντας στο διαδίκτυο για τα χημικά συστατικά που περιέχουν ορισμένα από αυτά, αποφάσισε να φτιάξει σπιτικά σαπούνια με το λάδι που μαγειρεύει στο σπίτι της!

Όπερ και εγένετο! Ύστερα από ατέλειωτες ώρες μελέτης στο internet και άλλες τόσες ώρες δοκιμών, κατέληξε στη δική της συνταγήζαχαρωτά σαπούνια μαρία αρβανιτάκη.

Κι εκεί «ανακάτεψε» και τα άλλα της «ταλέντα» της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής.

Πήρε τις κουτάλες της, τις φόρμες του κέικ, ενώ ειδικά για τα καλούπια – σιλικόνης που χρησιμοποιεί, έκανε παραγγελίες ακόμα και από Λονδίνο, Μαλαισία, Αμερική και Κίνα, για να έχει ποικιλία σχεδίων διότι απλά ευχαριστιέται αυτό που δημιουργεί με τα χεράκια της! Μαρία Αρβανιτάκη χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδο γλυκερίνη

Η κ. Αρβανιτάκη μιλάει στο ΜadeinCreta για αυτήν την  απόφαση που κάνει χαρούμενη την ίδια αλλά και τους φίλους της.

«Ξεκίνησα να παρασκευάζω δικό μου σαπούνι για να σταματήσω να αγοράζω τα έτοιμα που έχουν χημικά. Έχουμε τις ελιές μας και αποφάσισα μέρος της παραγωγής να το κάνω σαπούνι. Ξεκίνησα με την παλιά συνταγή της γιαγιάς, βράζοντας το λάδι. Όμως με αυτή τη μέθοδο χάνονταν οι βασικές ουσίες του ελαιολάδου.

Μαρία Αρβανιτάκη χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδο γλυκερίνη

Δε με ικανοποιούσε το αποτέλεσμα αφού το σαπούνι που προέκυπτε,  ήταν χρήσιμο μόνο για πλύσιμο χεριών και ρούχων. Εγώ είχα κάτι άλλο στο μυαλό μου. Το έψαξα στο διαδίκτυο λοιπόν, ύστερα από πολύ διάβασμα και πολλές δοκιμές, έφτιαξα επιτέλους τη δική μου συνταγή».

Για να φτιάξει τα σαπούνια ελαιολάδου η κ. Μαρία Αρβανιτάκη  χρησιμοποιεί τη «ψυχρή» μέθοδο. Μετά την επεξεργασία που κάνει και την προσθήκη και άλλων φυσικών καλλυντικών, αφήνει το σαπούνι να ωριμάσει μόνο του σε θερμοκρασία δωματίου. Ο χρόνος που απαιτείται για την ωρίμανση Μαρία Αρβανιτάκη χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδο γλυκερίνη υπολογίζεται γύρω στις 30 ημέρες.

Στα σαπούνια του ελαιολάδου, η περιεκτικότητα του βασικού συστατικού,  κυμαίνεται από 78%-85%. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι βότανα και κερί μέλισσας.

Εκτός από το ελαιόλαδο , παρασκευάζει επίσης και σαπούνια από φυτική γλυκερίνη τα οποία ενυδατώνουν και περιποιούνται (και αυτά) πρόσωπο και σώμα.

Στο μείγμα της φυτικής γλυκερίνης προσθέτει και φυσικά έλαια για άρωμα αλλά και βούτυρο κακάο ή άλλα συστατικά.

Τα σαπούνια χρωματίζονται με χρώμα  που βρίσκει στα ζαχαροπλαστεία.

Η κ. Αρβανιτάκη έχει και σελίδα στο facebook: soap and fun – creative soapmaking και ηλεκτρονική σελίδα http://www.soapandfun.com/el/http://www.soapandfun.com/el/