Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«Κόκκινα» δάνεια: Πρόταση για κούρεμα 20% - 30% στα στεγαστικά δάνεια

Οι προτάσεις των τραπεζών στους οφειλέτες

Σε «κούρεμα» της τάξεως του 20% με 30% που δεν θα εφαρμόζεται συνολικά στο τέλος της διάρκειας αποπληρωμής του, αλλά θα επιμερίζεται ανά έτος, σχεδιάζουν οι τράπεζες για τους οφειλέτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια τα οποία αποτελούν και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των τραπεζών, προχωρούν στην κίνηση αυτή.

Το γεγονός ότι το ποσοστό των προβληματικών στεγαστικών δανείων έχει εκτοξευτεί σήμερα στο 44,3% του συνόλου του επίμαχου χαρτοφυλακίου (27,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 60 δισ. ευρώ) έναντι μόλις 3,9% σε προ κρίσης εποχές, σε συνδυασμό με την «αποτυχία» των παραδοσιακών ρυθμίσεων ανάγκασε τα ιδρύματα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, να προσανατολιστούν προς μία πιο «εμπροσθοβαρή» τακτική.

Έστω ότι ένας οφειλέτης έχει ένα στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα η όποια συμφωνία με την τράπεζα για «κούρεμα» 30% θα ίσχυε στο τέλος της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, για παράδειγμα τη 10ετία, με τη μηνιαία δόση να ρυθμίζεται βάσει του υπολοίπου, ήτοι τις 70.000 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση, η πιστώτρια δεσμεύεται να δώσει το ίδιο haircut, επιμερισμένο, ωστόσο, ανά έτος.

Εάν ο δανειολήπτης για τον οποιοδήποτε λόγο δεν καταφέρει να είναι συνεπής, τότε ενεργοποιείται η «δικλίδα ασφαλείας», που επαναφέρει, ουσιαστικά, το δάνειο στο πρότερο καθεστώς.

Κρίσιμο ραντεβού

Τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να απασχολήσουν και την συνάντηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού SSM στην Φρανκφούρτη που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Πηγή: in.gr