Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«Ποιητική Αγιογραφία και Αμφιδέξια Γλυπτική-Ξυλογλυπτική»

Ως τις 31 Αυγούστου η έκθεση του Κασταμονιτσανού Γλύπτη-Ξυλογλύπτη π.Μανόλη Καλαϊτζάκη

Τα  εγκαίνια της Έκθεσης : «Ποιητική Αγιογραφία και Αμφιδέξια Γλυπτική-Ξυλογλυπτική» του Κασταμονιτσανού Γλύπτη-Ξυλογλύπτη π.Μανόλη Καλαϊτζάκη (παπαΜανόλη), βλ. Google, ΔΕΕΛ ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ, βιογραφικό,   μαθητών και συνεργατών του,  εγκαινίασε ο νεοεκλεγμένος  Δήμαρχος  του Δήμου Μινώα Πεδιάδος κ. Εμμανουήλ Φραγκάκης, στις 9/8/2019 στις 8 το απόγευμα.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Β’ Αρχιερατικής Περιφέρειας, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπακαντεράκης μαζί με τον εφημέριο Διαβαϊδέ Πεδιάδος Ιβάνοβ Σέργιο.

Ο νέος Δήμαρχος, κόβοντας την κορδέλα της Έκθεσης, επαίνεσε  την πρωτοβουλία του Κασταμονιτσανού Κληρικού-Καλλιτέχνη, καθώς και  των Μαθητών-Συνεργατών του για την διοργάνωση της Έκθεσης,  και ευχήθηκε σε όλους : «καλή επιτυχία και  καλές δημιουργίες».

Ο παπάΜανόλης, μαζί με τα συγχαρητήρια του προς το νέο Δήμαρχο, του πρόσφερε την  Καινή Διαθήκη (έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου) και του ευχήθηκε  «να την έχει οδηγό στη νέα του Δημαρχιακή θητεία». Του πρόσφερε επίσης και  το βιβλίο του «Αμφιδεξιότητα», βλ.  www.papa-manolis.gr, και του ευχήθηκε «να εργαστεί αμφιδέξια και αποτελεσματικά, προς όφελος των Δημοτών του». Και ότι : «το μόνο που μπορεί να πει ο ίδιος για τα επαινετικά λόγια του Δημάρχου, προς τον ίδιο, είναι… ευχαριστίες στον Χριστό για τα δώρα Του, ευχαριστίες στον Παράκλητο, το Πανάγιο Πνεύμα, το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος για τις χορηγίες Του».

Υπενθυμίζεται ότι  στη διάρκεια της  εν λόγω Έκθεσης  παραδίδονται δωρεάν μαθήματα Γλυπτικής-Ξυλογλυπτικής, προκειμένου να αρχίσει και επίσημα τη λειτουργία της η : Νέα  Σχολή Γλυπτικής-Ξυλογλυπτικής και Αμφιδεξιότητας της Κασταμονίτσας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Έκθεση λειτουργεί καθημερινά από :  9 - 31 Αυγούστου 10:00 πμ.-13:00 μμ. και 18:00-21:00 μμ.,  Παράλληλα λειτουργούν και τα μαθήματα Γλυπτικής, Σχεδίου, Αισθητικής και Ξυλογλυπτικής της Νέας Σχολής.   Προϋπόθεση για να παρακολουθήσει κάποιος τα εν λόγω μαθήματα είναι η βάσανος του δοκιμαστικού μαθήματος και η εγγραφή του στη Σχολή.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη και το ότι : οι  επισκέπτες της Έκθεσης στάθηκαν ιδιαίτερα σε ένα από τα εκθέματα, τα «δώρα του Χριστού» σύμφωνα με τον παπαΜανόλη, το γλυπτό «Κυριακή Προσευχή», που ακολουθεί. 

Κυριακή Προσευχή

Είπε ο Ιησούς Χριστός,
(βλ. Ματθ. 6, 9-13, βλ. & Λουκ. 11, 1-4)

«Ούτως ουν προσεύχεσθε υμείς.
Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς,
αγιασθήτω τα όνομά σου,
ελθέτω η βασιλεία σου,
γεννηθήτω το θέλημά σου,
ως εν ουρανώ και επί της γης,
τον άρτον ημών τον επιούσιον
δος ημίν σήμερον
και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών,
ως και ημείς αφίεμεν
 τοις οφειλέταις ημών,
και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν,
αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού.
Ότι σου εστίν η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα εις τους αιώνας αμήν.»
(Η ψυχωφελής αποστολή της Τέχνης)

 (Γλυπτό  σε χρωματισμένο μέταλλο : 34,5 Χ 34 Χ 25 εκ.)
παπά-Μανόλης, Κασταμονίτσα,  16. 05. 2017

Καθώς και στην κατάπληξη που προξένησαν τα λόγια που συνοδεύουν το γλυπτό : «Το bulliyng και η μυλόπετρα».

   

Το bullying και η μυλόπετρα
Είπε ο Χριστός…
Μάρκ. 9,42 & Ματθ. 18, 6 & Λουκ.17,1-2.
(ελεύθερη μετάφραση).

Πάντα υπήρχαν σκάνδαλα*,
 πάντοτε  θα υπάρχουν.
Όμως, αλλοί… κι αλλοίμονο
σ’ εκείνον που τα προκαλεί,
σ’ αυτόν-ε  που  τα φέρνει!
Τον-ε  συμφέρει, «λίθο μυλικό»,
 μυλόπετρα, να δέσει στο λαιμό του
και να  βουτήξει σε βαθιά θάλασσα !
Παρά να σκανδαλίσει, να πειράξει,
να διχάσει έστω κι έναν…,
απ’ τους  ελάχιστους-μικρούς-αδύναμους
κι αγνούς Ανθρώπους,
που κουβαλούνε κάποιο ελάττωμα.
Και που πιστεύουν  άδολα
 στον Πλάστη μας, Τριαδικό  Θεό.

* βλ.(μεταξύ άλλων) & Π. Δ. Ιεζ. γ΄ 20.  Επίσης, Κ.Δ. Α΄ Ιωάν. 2, 10. & Λουκ. 2, 34. & Λουκ. 7, 23. & Ματθ. 11, 6. & Ματθ. 17, 27. & Α΄ Κορ. 8, 1 κ. εξ. & Ρωμ. 14, 20.

(Η ψυχωφελής και η κριτική αποστολή της Τέχνης. Παρακαλώ συνειδητοποιείστε τι είπε ο Χριστός. Είναι μεγαλύτερη αμαρτία το να σκανδαλίσεις έναν  : «γυαλάκια», «σπασίκλα», μουγγό, τρελό κλπ., κλπ. ή αγνό Χριστιανό, παρά να βάλλεις τέρμα στη ζωή σου ! )

παπά-Μανόλης, Κασταμονίτσα 2017

Το bullying και η μυλόπετρα.

Το αρχικό χονδρό σκάλισμα της  πέτρας έγινε από : τον Κασταμονιτσανό χτίστη Κωνσταντίνο Γερακιανάκη του Μιχαήλ. Το τελικό λεπτό σκάλισμα της μυλόπετρας, των σφραγιδόλιθων, η  έμπνευση, η σύνθεση του έργου και η ψυχρή σφυρηλάτηση της συρμάτινης βάσης της,  επίσης το έμμετρο  και η ελεύθερη μετάφραση του χωρίου της Καινής Διαθήκης έγιναν από τον : παπά-Μανόλη. Το χρωματιστό τετράκλωνο σχοινί (κορδόνι-Κρητικής βούργιας) είναι δωρεά της Αμαλίας Καλαϊτζάκη-Παπαδοκωστάκη. Και η οξυγονοκόλληση της συρμάτινης βάσης του έργου έγινε από τον Λύττιο σιδηρουργό : Ζαχαρία Χατζάκη.
Σημειώνονται ακόμη δυο λόγια και : για μια από τις πολλές, (πάμπολλες), αφορμές-εμπνεύσεις δημιουργίας του εν λόγω έργου.

    Στο όμορφο χωριό μου, στην Κασταμονίτσα Ηρακλείου Κρήτης, ζούσε  ένας άνδρας, που είχε μυαλό εξάχρονου παιδιού ! Ήταν ο Ιωάννης (Γιάννης) Ανδριανάκης του Γεωργίου και της Κυριακής (1937-2016), ο επιλεγόμενος και « Γιάννης μας». Ο Γιάννης έπασχε από βαριάς μορφής  δυσλεξία και δεν είχε πάει Σχολείο. Ήταν ντροπαλός, αγαθός, ευγενής, φιλότιμος, πρόθυμος, δυνατός κι εξυπηρετικός άνθρωπος. Ως άνδρας, δεν είχε πειράξει, ούτε αδικήσει  ποτέ του κανέναν. Όμως αρκετοί, μικροί και μεγάλοι  Κασταμονιτσανοί και όχι μόνο, τον εκμεταλλεύονταν, τον πείραζαν, τον νευρίαζαν, τον σκανδάλιζαν…! Είναι αλήθεια πως : και ο ίδιος πολλές φορές επιζητούσε, προκαλούσε το πείραγμα των «βασανιστών» του, ίσως για να ικανοποιεί τον χρόνιο εθισμό του στα πειράγματα ! Αλλά, στις περιπτώσεις που το πείραγμα ήταν συνεχές και ξεπερνούσε τα όρια ανοχής και αντοχής του : αλλοίωνε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, στεναχωριόταν, έχανε την ηρεμία του, νευρίαζε, κοκκίνιζε  και ξεστόμιζε ακαταλαβίστικες λέξεις! Σε σπάνιες περιπτώσεις χτυπούσε παιδιάστικα ή γιόμιζε το στόμα του με σάλια και… έφτυνε τον «βασανιστή» του ! Έλεγε, χαρακτηριστικά, ο αείμνηστος Κασταμονιτσανός τσαγκάρης, Πάτροκλος Παπαδοκωστάκης, (1926-2003) :   «Καλύτερα να πέσεις στο πηγάδι, παρά να σου φτύξει (φτύσει) ο Γιάννης !»     Ο «Γιάννης μας» εκκλησιάζονταν τακτικά. Συμμετείχε και σε άλλα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, [γάμους, πανηγύρια, βαπτίσεις και ιδιαίτερα στις κηδείες (και των γύρω χωριών)]. Μάλιστα στις κηδείες ήταν πάντα μπροστάρης,  κρατώντας  τον Σταυρό.  Στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής Κασταμονίτσας, συνήθιζε να κάθεται στο πρώτο στασίδι, δεξιά της κύριας εισόδου του Ναού. Από εκεί τον κάλεσε ο Θεός κοντά Του, την Κυριακή (11.12. 2016), την ώρα της Θείας Λειτουργίας !     Το γεγονός ότι : ένας άνθρωπος πέθανε στην πολιούχο εκκλησία της Κασταμονίτσας, την Αγία Κυριακή και μάλιστα την ώρα της Θείας Λειτουργίας, προβλημάτισε μικρούς και μεγάλους. Ιδιαίτερα εκείνους που με διάφορους τρόπους…  ταλαιπωρούσαν  τον «Γιάννη».    Την ώρα της Νεκρώσιμης Ακολουθίας  του «Γιάννη μας», στον ίδιο Ναό, η γενική προσευχητική σιωπηλή συγκίνηση, η αληθινή πένθιμη ατμόσφαιρα, η συμμετοχή (κληρικών και  λαϊκών) υπήρξε και πρωτοφανής και πάνδημη !     Όσοι πείραζαν τον  Γιάννη δεν δέχτηκαν τη μεταφορά του φέρετρου  του, από το αυτοκίνητο  του εργολάβου κηδειών. Καταχειροκρότησαν τον νεκρό και μετέφεραν τη σορό του, από τον Ιερό Ναό έως το Κοιμητήριο, στους ώμους τους !  Ο Θεός να ελεήσει και να συγχωρήσει όλους μας αλλά και όσες και όσους  έκαναν τη ζωή δύσκολη-μαρτυρική στον Γιάννη.
    Ας είναι «αιωνία η μνήμη» και του «Γιάννη μας».

παπά-Μανόλης, Κασταμονίτσα  12  / 12 / 2016.