Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«Τίποτα δεν αξίζει, εάν δεν το μοιραζόμαστε με άλλους»

Ο Μιχάλης Τρούλης γράφει για το βιβλίο του Γιώργου Σχορετσανίτη "Μοναχικές καλαμιές στον άνεμο του χρόνου"

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης
Μοναχικές καλαμιές στον άνεμο του χρόνου,  από τις εκδόσεις οδός Πανός.
«Τίποτα δεν αξίζει, εάν δεν το μοιραζόμαστε με άλλους».

Αυτό το έχει συνειδητοποιήσει βαθιά ο πολυταξιδευμένος γιατρός Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης, γι’ αυτό και ό,τι ακούει, βλέπει, μαθαίνει, αιχμαλωτίζει με τον προσωπικό του φακό ή διαβάζει, που κι αυτό το κάνει πολύ, θέλει να το μοιραστεί με άλλους, και επιμένει, γιατί τότε μόνο το απολαμβάνει περισσότερο. Ακόμα και η απλή ανάγνωσή του λειτουργεί ως κοινή ανάγνωση και ο λόγος γίνεται πολύ οικείος, όπως κι αν απολαμβάνεται ή αποδίδεται. Ένας προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να γίνει κι ένας ελκυστικός συγγραφέας! Αυτό συμβαίνει με τον Γεώργιο Νικ. Σχορετσανίτη, που η σχέση του με τη λογοτεχνία αποτελεί συνέχεια της «καταβολάδας» που καλλιέργησε ως γιατρός! Η πορεία του έχει σηματοδοτηθεί μόνο με επιτυχίες!
Οι «μοναχικές καλαμιές στον άνεμο του χρόνου» δεν τον άγγιξαν ποτέ. Πάντα όρθιος και δυνατός αντιστέκεται και προχωρεί, κι’ ό,τι δώσει είναι τέλειο. Τα βιβλία που είχαν την τύχη να τον έχουν αναγνώστη τα τίμησε, τα ανάδειξε και τα πρόβαλε…  Κι’ ακόμα τους έδωσε φτερά, τα προίκισε με προοπτική, μετάπλασε το λόγο τους, τα εμπλούτισε και μ’ άλλες εικόνες, κι έδωσε τις δικές του απόψεις και τους προβληματισμούς του ως νέες αφηγήσεις, κι’ έδειξε πως η λογοτεχνία μπορεί να έχει εξέλιξη, νέα δυναμική, κι άλλους τρόπους έκφρασης.
Φαντάζομαι πως ποτέ ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης δεν έγινε απλός αναγνώστης κανενός βιβλίου, χωρίς να το δει και από άλλες πλευρές, κυρίως όμως την κριτική πλευρά, την πρόσληψή του από αυτή την άποψη. Κι αυτές τις σκέψεις που του προκαλούσε τις έγραφε και τις δημοσίευε, ως «αναγνώσεις και κριτικά σημειώματα για βιβλία», σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, όχι μόνο για να τα μοιράζεται και να τα κάνει γνωστά και σε άλλους, αλλά και να προάγει τη λογοτεχνία. Αυτή η πρακτική τον έχει καθιερώσει και ως λογοτέχνη, με πλούσιο συγγραφικό έργο, με πηγές αστείρευτες την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, κι όλο τον κόσμο που έχει σφιχτά αγκαλιάσει.

Μιχάλης Τρούλης Πρόεδρος Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου