Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας»

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της συγγραφέως Κατερίνας Χρυσανθοπούλου

χρυσανθακοπούλου μωρά άνθρωποι της νύχτας παρουσίαση βιβλίου

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 20.00,το Βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο της συγγραφέως Κατερίνας Χρυσανθοπούλου ,με τον τίτλο «Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας»,των εκδόσεων Μοτίβο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Βασιλική Δανηλάτου, Αιματολόγος Επιμελήτρια στην Αιμοδοσία Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας.

Αγγελική Παντελή, Ψυχολόγος msc Ψυχοθεραπεύτρια.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του βιβλιοπωλείου.

«Με τόσα βιβλία που κυκλοφορούν και μαθαίνουν στους γονείς πώς να "εκπαιδεύσουν" το μωρό τους να κοιμάται μόνο του όλη τη νύχτα, αφήνοντάς το να κλαίει, ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένα βιβλίο που υπερασπίζεται τα μωρά που δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα, σύμφωνα με την επιθυμία και το πρόγραμμα των γονιών και των παιδιάτρων τους».

Η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου (Αθήνα, 1966), συγγραφέας, μεταφράστρια και ακαδημαϊκή ερευνήτρια, έχει μεταπτυχιακό τίτλο Γνωσιακής Επιστήμης (Cognitive Science), με ειδίκευση στη Γνωσιακή Ψυχογλωσσολογία, και είναι υποψήφια διδάκτορας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πανεπιστημιακά πτυχία Πληροφορικής και Αγγλικής Φιλολογίας και δίπλωμα εξαετούς εκπαίδευσης στη σωματική ψυχοθεραπεία (μέθοδος Βιοσύνθεσης).

Έχει μετεκπαιδευτεί στη θεραπευτική γραφή και συντονίζει εργαστήρια γραφής και προσωπικής ανάπτυξης (http://www.askiseisgrafis.blogspot.gr). Έχει διατελέσει εθελόντρια γραμματέας στις ομάδες μητέρων του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (http://www.lllgreece.org) και είναι μέλος του Δικτύου δράσης για τη βρεφική και παιδική διατροφή (http://ibfan.gr).

Έχει δημοσιεύσει, από το 2004 ως σήμερα, ποιήματα και διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά (Μανδραγόρας, (δ)έκατα, Πλανόδιον, Νησίδες, Δέντρο κ.ά.) και έχει εκδώσει τα βιβλία: "Έτσι όπως ρούχο σε ντύνομαι" (Ιδιωτική έκδοση, 2005), "Η γυναίκα που έγραφε για τον άνδρα" (Κέδρος, 2006), "Primavera, Κοιτάζω τα μάτια που κοιτάζουν εμένα" (Τόπος, 2007), "Το κινέζικο δωμάτιο" (Τόπος, 2008) και "Πρωτόγαλα" (Futura, 2009).

χρυσανθοπούλου μωρά άνθρωποι της νύχτας παρουσίαση βιβλίουΛίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εμπεριστατωμένη πραγματεία για το θέμα του ύπνου των μωρών και των μικρών παιδιών. Κατά κύριο λόγο, όμως, η συγγραφέας οδηγεί στην ενεργοποίηση του συναισθήματος και της σκέψης των νέων γονιών, με αστείρευτο, κατανοητό λόγο και χαρισματική γραφή. Τους βοηθά να αντιληφθούν ότι το μωρό δε λέει ποτέ ψέματα για τις βιολογικές και ψυχολογικές του ανάγκες.

"Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας" είναι ένας "οδηγός ύπνου" ενάντια στη θεωρία του Προκρούστη που πρεσβεύει σε ένα και μοναδικό μοντέλο ανθρώπου. Αναγνωρίζει και υποστηρίζει το δικαίωμα του βρέφους και του νηπίου στη μοναδικότητα, και προσφέρει όλες, μα όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι νέοι γονείς για την κοινή ζωή τους με το ανθρωπάκι που έφεραν στον κόσμο. Τους καθοδηγεί, επί της ουσίας, να λειτουργήσουν με γνώμονα τον σεβασμό και την αγάπη, γιατί τα μωρά... είναι άνθρωποι...

(σημείωμα της Καλλιόπης Μάλφα, τέως προέδρου του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Μαιευτών Αθήνας)