Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«Τα όνειρά μας «πνίγηκαν» στα νερά του φράγματος…»

Έβαλαν το νερό στο φράγμα των Ποταμών με… πανηγύρια και το άφησαν

φωτεινή ιερωνυμάκη χαροκόπου φράγμα ποταμών

Μια πανοραμική άποψη του φράγματος των Ποταμών Αμαρίου

Του Μανόλη Παντινάκη

Στα νερά του μεγαλόπνοου φράγματος των Ποταμών Αμαρίου που κόστισε πακτωλό χρημάτων, «πνίγηκαν» τα όνειρα εκατοντάδων ιδιοκτητών γης, που πίστεψαν από την πρώτη στιγμή που μπήκαν οι μπουλντόζες και απαλλοτριώθηκαν οι εκτάσεις γης ότι θα άλλαζε η ζωή τους και η ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιφέρειας θα βελτίωνε και το βιοτικό τους επίπεδο. Μάταια όμως! Πέντε χρόνια από τότε που μπήκε σε λειτουργία, βασικοί κανόνες είναι αγκυλωμένοι στο πεπαλαιωμένο αντιαναπτυξιακό σύστημα και οι φορείς, κρατικοί και αυτοδιοικητικοί, αναμένουν το… αυτόματο πιλότο για να κινήσουν…

Όλη η ουσία εμπεριέχεται στη δήλωση της Φωτεινής Ιερωνυμάκη-Χαροκόπου, ιδιοκτήτριας της μιας από τους δυο επαγγελματίες που λειτουργούν ήδη μικρομεσαίες μονάδες παροχής υπηρεσιών: «Κάναμε όνειρα αλλά ναυάγησαν! Πιστέψαμε στην καλύτερη ζωή από εκείνη που ζήσαμε, για μας και τα παιδιά μας, αλλά οι αντιλήψεις και τα αρρωστημένα μυαλά εμποδίζουν την ανάπτυξη, σε μια φωτεινή ιερωνυμάκη χαροκόπου φράγμα ποταμώνπεριοχή με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Μας υποσχέθηκαν πολλά με την έναρξη λειτουργίας του φράγματος, όμως όλοι τους έμειναν στα λόγια. Να τους… χαιρόμαστε!»

Και βέβαια θα ήταν… έκπληξη εάν με το που μπήκαν οι ποσότητες νερού στο φράγμα θα είχαν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά εμπόδια, θα ολοκληρώνονταν τα έργα υποδομής, θα είχε αρχίσει η χάραξη των δρόμων και θα αποπερατώνονταν οι περιφερειακοί, θα προχωρούσαν τα έργα εξηλεκτρισμού, θα ξεκαθάριζε το πελώριο θέμα της χρήσης γης  κ.λπ.

Εάν είχαν συμβεί τότε θα μιλούσαμε για μια επαναστατική τομή στη δημόσια ζωή! Αντ’ αυτών, λοιπόν, σήμερα, οι πολυάριθμοι επισκέπτες που βρίσκονται συχνά εκεί με οργανωμένες εκδρομές από όλη την Κρήτη για να δουν «το θαύμα», αφού  επισκεφθούν τις λειτουργίες του περιπλανώνται δεξιά κι αριστερά ή κάθονται όσοι… προλάβουν  στα μετρημένα παγκάκια και απολαμβάνουν το έργο και τη φύση…

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΦΥΛΛΑΔΙΟ

Και βέβαια, αν υπήρχε η στοιχειώδης μέριμνα και οργάνωση, θα διανέμονταν στους επισκέπτες το πιο απλό: ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τις λειτουργίες και την ιστορία του φράγματος και ενδεχομένως και πληροφορίες για την περιοχή. Θα είχε προσληφθεί ένας νέος άνθρωπος για τη διαχείριση του φράγματος και θα ζητούνταν η εγκατάσταση κλιμακίου πυροσβεστών, επειδή παρατηρείται στην περιοχή πρόκληση πυρκαγιών και ελλοχεύουν  κίνδυνοι  καταστροφής εγκαταστάσεων. Τίποτα από όλα αυτά τα απαραίτητα όμως, δεν έχει φωτεινή ιερωνυμάκη χαροκόπου φράγμα ποταμώνσυντελεστεί!

Ακόμα και μια πρόταση που κατέθεσε στο δήμο Αμαρίου ο κ. Νικήστρατος Χαροκόπος με την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής δημοτικής Αρχής για τη συγκρότηση ομάδας εθελοντών από νέους ανθρώπους της περιοχής, έμεινε στα… αζήτητα τώρα και τρία χρόνια!

Αν και έχουν παρέλθει, λοιπόν, πέντε χρόνια όλοι αναμένουν  τον… «από μηχανής θεό» για να βάλει σε τάξη βασικά θέματα, να τα ξεμπλοκάρει, να μπουν μπροστά οι μηχανές και το φράγμα να επιτελεί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε και δαπανήθηκαν τεράστια ποσά από τους φόρους του πολίτη.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, πάντως, τι άλλο να κάνουν όσοι επένδυσαν στο φράγμα των Ποταμών; Τίποτε άλλο παρά να… μετρούν τους χρόνους που θα περάσουν μέχρι την υλοποίησή τους. Καλή υπομονή!