Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«Τρέμει» η γη στο Αρκαλοχώρι - Ακατοίκητα εκατοντάδες κτίσματα

Λέκκας: Οι κάτοικοι να μην πλησιάζουν ακόμα και σπίτια με μικρές βλάβες

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/ EUROKINISSI

Νέες ζημιές σε κτίρια στο Αρκαλοχώρι προκάλεσε ο ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί. Δύσκολη η πρώτη νύχτα για τους κατοίκους οι οποίοι διανυκτέρευσαν σε σκηνές, σε πλατείες ακόμα και στα αυτοκίνητα τους. Η Πολιτική Προστασία έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των σεισμόπληκτων και τη στέγαση σε ασφαλές σημείο  καθώς η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί. Στις πληγείσες, από τον σεισμό, περιοχές της Κρήτης θα μεταβεί ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα από τη Γαλλία ενώ στις 3 μετά το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον 62χρονο Ιάκωβο Τσαγκαράκη, που έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τον θόλο της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, στο Αρκαλοχώρι, όπου εκτελούσε εργασίες την ώρα του φονικού σεισμού.

Με εντατικούς ρυθμούς η επιχείρηση φιλοξενίας των πληγέντων – Πάνω από 1.000 τα ακατάλληλα κτίρια

Σήμερα θα ξεκινήσει -παρουσία 30 και πλέον μηχανικών του Υπ. Υποδομών- η επιθεώρηση των σπιτιών και κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Χθες, 280 άνθρωποι φιλοξενήθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, στις σκηνές χωρητικότητας 20 ατόμων που έστησαν στρατιώτες. Σκηνές στήθηκαν και στα γύρω χωριά, προκειμένου να μείνουν οι κάτοικοι τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί ζημιές. Παράλληλα, 30 ηλικιωμένοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο στο Καστέλι, ενώ κοντά τους βρέθηκαν και νοσηλευτές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων, Γιάννης Λεονταράκης αναφέρθηκε στην συγκινητική ανταπόκριση πολιτών και επιχειρηματιών, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες.

Παιδική κατασκήνωση προσέφερε 500 κλίνες, ενώ έχει ήδη αρχίσει η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Τα σπίτια που έχουν καταστραφεί ξεπερνούν τα 1.000, με την καταγραφή να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Οι σεισμολόγοι λένε ότι αυτή η δραστηριότητα θα συνεχιστεί ημέρες ή και μήνες, επομένως οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, τόνισε ο κ. Λεονταράκης.

Κλιμάκια της ΚΤ.ΥΠ. ελέγχουν τα «τραυματισμένα» σχολικά κτίρια

Μεγάλες πληγές και στα σχολικά κτίρια άφησε πίσω του ο «Εγκέλαδος» που χτύπησε χθες με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Δεκάδες σχολικά συγκροτήματα τόσο στις πληγείσες από τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ περιοχές όσο και στον υπόλοιπο νομό Ηρακλείου έχουν «τραυματιστεί» και πρέπει να ελεγχθούν πριν επιστρέψουν οι μαθητές σε αυτά.

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία ιδίως στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι αποκαρδιωτική, αλλά, ευτυχώς, χωρίς αντίκτυπο σε ανθρώπινες ζωές και τραυματισμούς, καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές βγήκαν αλώβητοι, επιβεβαιώνοντας την ψυχραιμία, την ετοιμότητα και την εκπαίδευση που έχουν για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων κρίσης. Ρωγμές σε τοίχους και κολώνες, πεσμένοι σοβάδες στα θρανία, εικόνες που παραπέμπουν σε βομβαρδισμένο τοπίο, βλέπουν τα κλιμάκια των ειδικών που από σήμερα εποπτεύουν τις σχολικές κτιριακές υποδομές.

Ήδη στις σεισμόπληκτες περιοχές έχουν φτάσει κλιμάκια μηχανικών από την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» που πραγματοποιούν αυτοψίες στη βάση της καταγραφής των ζημιών που έχει ξεκινήσει από τις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης, έχουν σταλεί ειδικές φόρμες στα 380 σχολεία του νομού για να δηλώσουν πιθανές ζημιές.

Λέκκας: Οι κάτοικοι να μην πλησιάζουν ακόμα και σπίτια με μικρές βλάβες

«Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι είναι να μην πλησιάζουν τα σπίτια έστω κι αν έχουν μικρές βλάβες δεδομένου ότι μετασεισμοί μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις 6».

Αναφερόμενος  στον χθεσινό σεισμό αλλά και τον ισχυρό σημερινό μετασεισμό στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8  ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε: «αναμενόμενος ο σημερινός μετασεισμός των 5,2 ρίχτερ, το είχα πει εχθές ότι οι μετασεισμοί θα προσεγγίσουν και ίσως ξεπεράσουν τα 5 ρίχτερ. Και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτός ο μετασεισμός μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην εκτίμηση ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος».

Όπως ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, παρακολουθούσαν την περιοχή και ήταν σε επαφή με τις τοπικές αρχές πριν τον Ιούνιο ενώ από τον Ιούλιο είχε ξεκινήσει ο προσεισμικός έλεγχος.

«Ο ισχυρός σεισμός στην Κρήτη τα “πέταξε” όλα επάνω, σαν να βάζεις εκρηκτικά στα θεμέλια των κτιρίων, καθώς η κατακόρυφη συνιστώσα της δόνησης ήταν εξαιρετικά έντονη και η οριζόντια συνιστώσα ήταν πολύ μικρότερη», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Αρκαλοχώρι υπάρχουν πολύ μεγάλες ζημιές σε παλαιά παραδοσιακά κτίρια, ενώ σε καινούργια οι ζημιές δεν είναι σημαντικές. Ειδικά για τα νεότερα κτίσματα, σημείωσε πως εφόσον δεν έχει πάθε κάτι ο σκελετός τους και είναι καλοδομημένα και καλοσυντηρημένα, δεν έχουν πρόβλημα «εφόσον δεν τους έχουμε αλλάξει τα “φώτα” σε τροποποιήσεις».

Αναφορικά με τα παλαιά κτίρια, δηλαδή αυτά που έχουν χτιστεί προ του 1959, επισήμανε πώς επειδή είναι ήδη «λαβωμένα» και «κουρασμένα», μπορεί να υποστούν σημαντική βλάβη ακόμη και με ένα μετασεισμό της τάξης των 4 Ρίχτερ ή των 4,5 Ρίχτερ.

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, οι οποίοι διανυκτέρευσαν σε σκηνές που μεταφέρθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο της περιοχής, μακριά από τα σπίτια τους. Ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά πέρασαν τη νύχτα σε δρόμους και πλατείες ακόμα και στα αυτοκίνητα τους.

Προβληματισμός επικρατεί και για τον σημερινό ισχυρό μετασεισμό 5,3 R που ταρακούνησε την περιοχή. Κάτοικος που τόλμησε να μπει στο σπίτι του περιγράφει στην κάμερα της ΕΡΤ πως έφυγε τρέχοντας, καθώς άρχισαν να πέφτουν σοβάδες και πάλι από τη νέα σεισμική δόνηση: «την ώρα που πάω πάλι να μπω μέσα αρχίζουν οι σοβάδες και πέφτουν από το σπίτι, κατεβαίνω αμέσως κάτω, βγαίνω έξω και βλέπω από απέναντι μια σκόνη και όλοι οι σοβάδες από το σπίτι, κεραμίδια, νερά, σωλήνες σπασμένες, έχουν πέσει μπαλκόνια».