Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

« Η Κρήτη, κλειδί, στην ενέργεια της Δύσης»

Ο Γεωλόγος –Ιζηματολόγος και διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας κ. Χρήστος Αναγνώστου, μιλά στο ΜadeinCreta,  για το "παιχνίδι" της ενέργειας.

Κρήτη υγρογονανθρακες χρήστος αναγνώστου ελκεθε

«Δεδομένο  πρέπει να θεωρείται , ότι η Δύση  θα αξιοποιήσει τους διαθέσιμους  υδρογονάνθρακες της Κρήτης,  η οποία λόγω και της γεωγραφικής της θέσης θα συνδέσει «ενεργειακά»  τη Μέση Ανατολή με την Κεντρική Ευρώπη. Για  αυτό και η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για το κεφάλαιο « υπό ποίους όρους θα γίνει αυτό, και όχι αν γίνει».

χρηστος αναγνώστου υδρογονάνθρακες κρητη ενέργειαΑυτό ανέφερε μιλώντας στο MadeinCreta, o Γεωλόγος –Ιζηματολόγος, διευθυντής  ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ,  Χρήστος Αναγνώστου.

Ο ερευνητής που έχει ασχοληθεί εκτός από τις έρευνες και  με την πολυπλοκότητα του θέματος «άνθρωπος και ενέργεια», σε μια άκρως ενδιαφέρουσα  συνομιλία του με το MadeinCreta , προσπαθεί να βάλει στη «θέση τουs» τα θέματα της ενέργειας , και να ξυπνήσει από το «λήθαργο» και αυτούς που αντιδρούν  συνέχεια για τα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και αυτούς που αποφασίζουν για  αυτά.

Ο ίδιος, αρχικά,  εξηγεί και τους λόγους που η αξιοποίηση αυτή δε χωράει καμία αμφισβήτηση .  Aναφέρει σχετικά : "Ο  καταναλωτής της ενέργειας  που είναι η δύση, έχει «ανάγκη την ενέργεια» - εσείς ορίστε  όπως θέλετε την «ανάγκη» - επομένως θα επιβληθεί απ έξω. Δεν είναι θέμα,  αν το θέλουμε ή δεν το θέλουμε εμείς. Άρα εδώ μάλλον συζητάμε με  ποιους   όρους θα μας πάρουν την ενέργεια, παρά αν θα την πάρουν ή δεν θα την πάρουν» .

Βάση αυτού, η συζήτηση για τα επόμενα 30 χρόνια, θα περιστραφεί γύρω από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Ο στόχος είναι ένας, συμπληρώνει ο κ. Αναγνώστου η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα «τροφοδοτεί» τους καταναλωτές της κεντρικής  Ευρώπης. Το σενάριο αυτό, πάντως, πολλές φορές έχει δει το φως της δημοσιότητας, με τον αγωγό να ξεκινάει από το Ισραήλ και να συνδέεται διαδοχικά με την Κύπρο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Ηγουμενίτσα και να καταλήγει στην Ιταλία.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, για να δείξει και τη σοβαρότητα της κατάστασης, αναφέρεται και στην  όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την εκτέλεση αυτού του έργου. Αυτό το σενάριο το γλυκοκοιτάνε και οι Τούρκοι…   Και όσοι δεν το γλυκοκοιτάνε θα έχουν πρόβλημα, όπως  η Λιβύη, η Συρία, η Αίγυπτος», λέει.

«Με την ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν  κλέβεις  από το  ενεργειακό ισοζύγιο της γης».

Ο διευθυντής  ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφιας του ΕΛΚΕΘΕ, βρέθηκε στο Ηράκλειο με αφορμή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ στο «Θαλασσόκοσμο», στις Γούρνες, και ανέπτυξε το θέμα « Άνθρωπος και Ενέργεια».

Κατά τη διάρκεια της  συνομιλίας  μας,  τόνισε  ότι οι  πολίτες πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους που έχουν με τα θέματα της ενέργειας, λέγοντας πώς η γνώση θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από τα ψευτοδιλήμματα:  «Ο  κόσμος πρέπει να μάθει για να μη φοβάται και να  δει τα όρια πάνω σε κάθε τι. Στο θέμα του περιβάλλοντος πάντα η κοινή γνώμη βρίσκει επιχειρήματα για να αναιρέσει κάτι το  οποίο έχει αποφασίσει εξ αρχής   ότι δεν τις  αρέσει. Δεν γίνονται όλα σωστά. Πάντα επικαλούνται περιβαλλοντικά  ζητήματα , ενώ  στην πίσω πλευρά του μυαλού τους έχουν κάτι άλλο».

Τέλος, ο κ. Αναγνώστου έδωσε προτεραιότητα στην καταγραφή των ενεργειακών αναγκών, πριν την λήψη των οποιοδήποτε αποφάσεων,   αλλά και  στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας μεγάλες αλήθειες. 

- Η πρώτη πηγή ενέργειας είναι η μείωση της σπατάλης της ενέργειας.  Είναι η καλύτερη μορφή ενέργειας.

- Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας . Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν καμία απολύτως σχέση   με τις ορυκτές. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου γίνεται παρέμβαση  στο ενεργειακό  ισοζύγιο της γης.

«Κλέβεις δηλαδή ενέργεια, δε στη δίνει το σύστημα, την κλέβεις! Άρα αυτό έχει και τα παρατράγουδα που ονομάζονται  διοξείδιο του άνθρακα,  διατάραξη της θερμικής ισορροπίας του πλανήτη. Αυτό η ανθρωπότητα θα το πληρώσει είτε με τις διαταράξεις του κλιματικού συστήματος είτε με την εκπομπή  του διοξειδίου του άνθρακα που επηρεάζει την υγεία».