Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

«TheAfroGreeks», μια παραγωγή αφιερωμένη στους Αφρικανούς της Κρήτης

Έρχεται στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου , στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στην ΕΡΤ

Μια παραγωγή αφιερωμένη στους Αφρικανούς της Κρήτης, η συναυλία «TheAfroGreeks» έρχεται στο διαδικτυακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου – HeraklionArtsandCultureαλλά και σε ειδική  εκδήλωση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου ενώ θα προβληθεί και στην ΕΡΤ.

Κάθε 15 Μαΐου οι «Χαλικούτες», οι Αφρικανοί της Κρήτης έστηναν ολοήμερες μαγιάτικες πομπές στις πόλεις με τραγούδια και χορούς. Το άγαλμα στην κρήνη Μπέμπο βαφόταν μαύρο κι όλο το Ηράκλειο συμμετείχε στις γιορτές.

Με αυτήν  την αφορμή, 7 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σχήματα Αφρο-Ελλήνων οργάνωσαν ένα μουσικό διάλογο με την Κρήτη και μια δυναμική κουβέντα με το καθηγητή Γιάννη Σπυρόπουλο που κινηματογραφήθηκε από την ομάδα Documatism και τον κινηματογραφιστή Μενέλαο Καραμαγγιώλη και θα  προβληθεί:

  • Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 στις 21.00, σε οθόνη έξω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
  • Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στις 16.15 στην ΕΡΤ2
  • ΤηνΤετάρτη18 Μαΐου2022 στοHeraklion Arts and Culture στοYouTube (https://www.youtube.com/c/HeraklionArtsCulture)

 

Η συγκεκριμένη παραγωγή θα αποτελέσει την αφετηρία επόμενων δράσεων σχετικά με τους «Χαλικούτες», την ιστορία τους, το δουλεμπόριο στη Μεσόγειο τους 4 τελευταίους αιώνες και την Αφρικανική Διασπορά στην Ευρώπη. 

Συμμετέχουνοι: Jerome Kaluta, Adalou, Ubuntu Drum and Dance, Idra Kayne, The Royal Accord Singers, Αfrokalipsi καιAdédèjì.

Οι Αφρο-Έλληνες ήρωες του έργου «the AfroGreeks»
ανακάλυψαν τις ιστορίες των Αφρικανών που έζησαν στην Κρήτη για 4 αιώνες και αναζήτησαν τα ίχνη τους στο σήμερα,  με την πολύτιμη συνδρομή του συγγραφέα Χαρίδημου Παπαδάκη, του ερευνητή Γιάννη Σπυρόπουλου από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ρεθύμνου, του μαθηματικού και Διευθυντή του Β’ Γυμνασίου Χανίων Αντώνη Αθανασάκη, των μαθητών του σχολείου καθώς και της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.