Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ένας «Γιορταμής»… γεμάτος μαντινάδες

Καλλιτεχνική έκφραση ... στο στέκι στο ψαροχώρι του Νότου

γιορταμής τοίχος φωτογραφίες ουζερί

Ο τοίχος με τις μαντινάδες ανάμεσα στις παλιές φωτογραφίες στο καφέ-ουζερί του «Γιορταμή»

Πριν δυο χρόνια περίπου, ο υπάλληλος του Λιμενικού σταθμού Αγίας Γαλήνης Γιώργης Δημοτάκης, σε στιγμές ευθυμίας στο καφέ-ουζερί του Γιώργη Γιορταμάκη, του γνωστού «Γιορταμή», όπως ονόμασε και το στέκι του στο ψαροχώρι του νότου, ταίριαξε τη μαντινάδα και την γιορταμής τοίχος φωτογραφίες ουζερίέγραψε στον τοίχο του μαγαζιού:

Άντρας που πίνει το πιοτό
και τον-ε-κάνει φέσι,
πέτρα να δέσει στο λαιμό
στη θάλασσα να πέσει

Οι στίχοι, προφανώς, απευθύνονταν σε εκείνους που… ζαλίζει το οινόπνευμα και παραφέρονται και πιθανόν όχι στον ίδιο! Αυτή ήταν η αρχή και ύστερα, καθένας και καθεμία, μάλλον βοηθούμενοι από το… κρασί ή την τσικουδιά «ανέβαιναν» στη διάθεση, εμπνέονταν, σκέφτονταν στίχους και έγραφαν στον ίδιο τοίχο, μέχρι ανάμεσα στις παλιές φωτογραφίες της Αγίας Γαλήνης… φούλαρε και δεν χωρούσε άλλους. Ίσως τώρα να… μεταφερθούν στον απέναντι!

γιορταμής τοίχος φωτογραφίες ουζερίΒέβαια εδώ, οι στίχοι παρά το κέφι των στιχουργών, «έβγαιναν» από… μόνοι τους σαν να τους είχαν παραγγελιά και τα τετράστιχα με περιεχόμενο και ταιριαστά, έχουν ποικιλία, αναφέρονται σε όλες τις πτυχές της ζωής, έχουν σοβαρότητα και διδαχή ταυτόχρονα. Ας πούμε, επωνύμως η Χαριστή Κουκουμπεδάκη, άφησε στον… μαντιναδοφορτωμένο τοίχο  του «Γιορταμή» το στίγμα της:

Όποιος βαστά την ανθρωπιά
στη στράτα που βαδίζει,
αν είναι κι ο φτωχότερος
με το χρυσάφι αξίζει

Άδικο έχει η στιχουργός;

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ, ΤΡΑΒΑ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ιδιοκτήτης του καφέ-ουζερί της μαντιναδοπαρέας στην Αγορά της Αγίας Γαλήνης, είναι ο νέος Γιώργος Γιορταμάκης, που αν και το επώνυμο σε παραπέμπει στις ορεινές και κτηνοτροφικές Καρίνες Αγίου Βασιλείου, ο ίδιος για να μη «ρίξει» τον πατέρα ή τη μάνα  σου λέει ότι είναι «μισός από τις Καρίνες και μισός από την Αγία Γαλήνη», χωριό της μητέρας του…

Και ενώ όλοι θα πίστευαν ότι το μαγαζί της παρέας θα λειτουργούσε περισσότερο, λόγω τουρισμού, το καλοκαίρι, εδώ γνωρίζει… δόξεςγιορταμής τοίχος φωτογραφίες ουζερί τους χειμώνες από τότε που άνοιξε. Είναι μοναδικό στο είδος του, βρίσκεται στην «καρδιά» της Αγοράς και απορροφά τους πολυάριθμους γλεντζέδες και φίλους του «Γιορταμή» τους μήνες του χειμώνα, όπου πραγματοποιούνται οι γνωστές… ιεροτελεστίες με κρασί, ρακί, κρητική μουσική από καλλιτέχνες της περιοχής και του Ρεθύμνου και… άφθονες μαντινάδες!

Πριν το καφέ-ουζερί του «Γιορταμή», ο χώρος λειτουργούσε από τον παππού του Γιώργη Φωτάκη αρχικά ως κρεοπωλείο, συνέχεια ως σουβλατζίδικο και μετά ως ταβέρνα.

Περνώντας τα χρόνια, ο παππούς αποσύρθηκε λόγω των χρόνων, και παράδωσε στον εγγονό για να αξιοποιήσει το ακίνητο όπως εκείνος έκρινε! Και το αξιοποίησε στα… μέτρα του, σε μια λειτουργία που κατέχει καλά από τα παιδικά του χρόνια, μια και διαθέτει εμπειρία στις κρητικές  παρέες…

«Πριν έλθω εδώ», θα πει, «ήμουν μέσα στις παρέες και τις έχω στο αίμα μου! Ήλθα στην Αγία Γαλήνη από το Ρέθυμνο που είμαστε γιορταμής τοίχος φωτογραφίες ουζερίεγκατεστημένοι οικογενειακώς, και δεν είχα προβλήματα προσαρμογής, αφού όλα τα χρόνια που ήμασταν στην πόλη ερχόμουν τακτικά εδώ, περισσότερο τα καλοκαίρια στις διακοπές μου. Οι φίλοι μου, ας χαθήκαμε και λίγο, παραμένουν φίλοι μου, και έρχονται συχνά να με δουν και να κάνουμε τις παρέες μας…»