Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ένας αληθινός “Κύρος Γρανάζης” φτιάχνει ρολόγια φαντασίας

Τελευταίο του κατασκεύασμα είναι ένα ηλεκτρονικό ρολόι – σταυρόλεξο! Το ρολόι αυτό λέει την ώρα με λέξεις σε οριζόντια και κάθετη διάταξη.

Μπορεί για κάποιους το ρολόι να αποτελεί πηγή άγχους, όμως για τον ηλεκτρονικό από το Ηράκλειο Νεκτάριο Καρχιλάκη είναι απλώς ένα πεδίο για να εφαρμόσει τις πρωτότυπες κατασκευαστικές του ιδέες που θα ζήλευε και ο… Κύρος Γρανάζης!

Τελευταίο του κατασκεύασμα είναι ένα ηλεκτρονικό ρολόι – σταυρόλεξο! Το ρολόι αυτό λέει την ώρα με λέξεις σε οριζόντια και κάθετη διάταξη. Και το έκανε, με υπομονή και μεθοδικότητα. Έτσι, το σταυρόλεξό του περιλαμβάνει τις κατάλληλες λέξεις, όπως “ακριβώς”, “τέταρτο”, “εικοσιπέντε”, “παρά”, “μισή”, “και” καθώς και όλους τους αριθμούς της ώρας.

Κάθε γράμμα κρύβει από πίσω του ένα μικρό λαμπάκι και κάθε πέντε λεπτά, ένα ηλεκτρονικό σύστημα, μια πλακέτα, που έχει εγκατασταθεί πίσω από το σταυρόλεξο και που είναι συνδεδεμένη με ένα ηλεκτρονικό ρολόι, ξέρει ότι πρέπει να ανάψει το σωστό λαμπάκι, φωτίζοντας την κατάλληλη λέξη.

“Το πρόβλημα είναι βέβαια όταν κάποιο γράμμα αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία λέξεις, οπότε το κοινό λαμπάκι πρέπει να ανάψει την κατάλληλη στιγμή”, λέει στην ΕΡΤ ο κ. Καρχιλάκης και συμπληρώνει ότι η κατασκευή του είχε ακόμα περισσότερες δυσκολίες, τις οποίες κατάφερε να ξεπεράσει.”Το ακόμα πιο δύσκολο ήταν να μπορέσει η πλακέτα που βρίσκεται πίσω από το ρολόι να κάνει τη σωστή μετάφραση της ώρας. Δηλαδή όταν το ρολόι με το οποίο είναι συνδεδεμένο το σταυρόλεξο δείξει 1.35, η πλακέτα το μεταφράζει σε 2 παρά 25!”, μας εξηγεί.
Το πρωτότυπο αυτό ηλεκτρονικό ρολόι δεν είναι το μόνο, που έφτιαξε ο ανήσυχος ηλεκτρονικός από το Ηράκλειο.

Στο παρελθόν έχει φτιάξει το μοναδικό, όπως λέει, 24ωρο ρολόι του κόσμου, το οποίο είχε εμπνευστεί από την περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της! Πρόκειται για μια στρογγυλή βάση όπου υπάρχουν τρεις ομόκεντροι κύκλοι αριθμών. Στον εξωτερικό κύκλο υπάρχουν τα δευτερόλεπτα, από το 1 ως το 60, στο μεσαίο κύκλο οι ώρες του 24ωρου κύκλου και στον εσωτερικό κύκλο υπάρχουν τα λεπτά. Το ρολόι δηλαδή  μηδενίζει όταν κάνει ένα πλήρη κύκλο 24 ωρών και το 12, σ’ αυτήν την περίπτωση, παίρνει τη θέση του 6 και βρίσκεται στην κάτω μεριά του κύκλου!

Ένα άλλο ρολόι είναι φτιαγμένο πάνω σε μια γυάλινη βάση με δίχρωμα λαμπάκια. Το κόκκινο δείχνει τις ώρες και το πράσινο τα λεπτά. Τι γίνεται όμως όταν τα δυο λαμπάκια πρέπει να συναντηθούν για να δείξουν, για παράδειγμα, την ώρα 3.15; Τότε το λαμπάκι γίνεται πορτοκαλί, μέχρι να προχωρήσει στο επόμενο πεντάλεπτο και να δείξει 3.20, και πάλι με κόκκινο και πράσινο χρώμα.

Αυτό όμως που κάνει τον κ. Καρχιλάκη ιδιαίτερα περήφανο είναι το ρολόι που έφτιαξε από μια ρώσικη λυχνία του 1955, την οποία βρήκε στο διαδίκτυο και είχε σηματοδοτήσει στην εποχή της την πρώτη φορά που μπόρεσε κάποιος να γράψει ηλεκτρονικά έναν αριθμό. “Κατάφερα να κάνω τη λυχνία να εναλλάσσει φωτιζόμενους αριθμούς, που δείχνουν την ώρα, με ένα σύστημα που χρειάζεται 170 volt για να λειτουργήσει”, λέει στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Το ρολόι σ’αυτό το βίντεο που επισυνάπτεται λέει 12.03 με εναλλασσόμενο τρόπο…

Αυτά δεν είναι τα μόνο ρολόγια, που έχει φτιάξει ο Νεκτάριος Καρχιλάκης και βέβαια δεν θα σταματήσει εδώ. Το πρώτο του ρολόι με λαμπάκια το έφτιαξε σε ηλικία 18 ετών πάνω σε ένα δίσκο βινυλίου, ενώ στη συνέχεια έφτιαξε ένα υδραυλικό ρολόι με τη χρήση υγρών αλλά και ένα άλλο που προσομοίαζε με θερμόμετρο, μόνο που αντί για υδράργυρο είχε φωτάκια led. Η φαντασία του για τα ρολόγια δεν στερεύει ποτέ, γιατί, όπως λέει στην ΕΡΤ, του αρέσει να βρίσκει όμορφους και ευφάνταστους τρόπους να δείχνει την ώρα αλλά να τη βλέπει και ο ίδιος. Όταν δε η φαντασία συνδυάζεται με τεχνογνωσία, επιμονή, ευρηματικότητα αλλά και αγάπη γι’αυτό που κάνει κανείς, μπορεί να κάνει θαύματα!

Πηγή: ertnews.gr