Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ένας στους τρεις διαπράττει βιασμό και ... το δικαιολογεί!

"Μου ζήτησε νερό ... Ήθελε σεξ" - αναφέρει Κονγκολέζος. Τί κι αν μιλούσε για ένα μικρό κοριτσάκι...

βιασμός κονγκό παραδέχονται

Διαπράττουν την ειδεχθή πράξη του βιασμού ... και το δικαιολογούν κιόλας! Ο λόγος για ένα μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού στο Κονγκό, που με το δήθεν επιχείρημα «Οι γυναίκες που δεν ντύνονται ευπρεπώς αποζητούν το βιασμό», νομίζουν ότι με μια ματιά μπορούν να αποφανθούν περί ευπρέπειας και να απαιτήσουν ό,τι επιθυμούν από το "αντικείμενο" του πόθου τους. Μόνο στην περίπτωση αυτή, το "αντικείμενο" είναι ένας άνθρωπος που πέφτει θύμα βιασμού...

Ένας στους τρεις Κονγκολέζους παραδέχεται πώς έχει επιδοθεί στην πράξη του βιασμού. Υπάρχουν όμως ακόμη χειρότερα στοιχεία... Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, το 61.4% των ερωτηθέντων ανδρών αποφάνθηκε ότι ενίοτε οι γυναίκες αξίζουν τον ξυλοδαρμό, τη στιγμή που το 42.7% πιστεύει πως «αν μια γυναίκα δεν προβάλλει σωματική αντίσταση όταν εξαναγκάζεται να κάνει σεξ, τότε η πράξη δεν θεωρείται βιασμός». Τέλος, για το 27% οι γυναίκες μερικές φορές αποζητούν  το βιασμό, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «κώδικα ηθικής», το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο άνδρας πρέπει και μπορεί να διώχνει τη γυναίκα του, όταν αυτή έχει πέσει θύμα βιασμού.

Τα πορίσματα της στατιστικής έρευνας έδειξαν ότι η σεξουαλική βία είναι κάτι παραπάνω από πολεμικό όπλο, καθώς αντικατοπτρίζει την ευρεία αποδοχή μίας σειράς από άκαμπτες πατριαρχικές νόρμες και μυθεύματα περί της πράξης του βιασμού.

Με αυτό το σκεπτικό, που θέλει τη γυναίκα απολύτως και σε όλες τις περιπτώσεις υπεύθυνη για τις βίαιες πράξεις που επιτελούνται πάνω της παρά τη θέλησή της, ένας 48χρονος άνδρας ομολόγησε ότι κάποτε μπήκε στο κατάστημά του ένα μικρό κορίτσι για να ζητήσει λίγο νερό. Και προσθέτει: «Όταν ένα κορίτσι ζητάει με τέτοιο τρόπο νερό, θέλει σεξ. Γι' αυτό και την πήρα παράμερα. Πιστεύω πως της άρεσε, επειδή το σώμα της μου δεν αρνήθηκε να διεισδύσω μέσα του».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ειδικοί αναφέρουν ότι οι ένοπλες ομάδες θεωρούν τη βία πραγματικό όπλο. Ταυτόχρονα, η ανυπαρξία αποτελεσματικού συστήματος δικαίου στο ανατολικό Κονγκό επιτρέπει τη διαιώνιση της ατιμωρησίας, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Μία εμπόλεμη κατάσταση η οποία εδώ και δύο δεκαετίες έχει επιφέρει το θάνατο και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.