Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ένας σύγχρονος κεραμίστας "ανταγωνίζεται" τους αρχαίους

Ο Δημήτρης Σταθόπουλος, μέσα από την τέχνη του έχει την ικανότητα να φτιάχνει αγγεία, πιστά αντίγραφα των αρχαίων

Δημήτρης Σταθόπουλος αγγειοπλάστης αρχαία αγγεία

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ο κ. Δημήτρης Σταθόπουλος στα χέρια του, επί σχεδόν 40 χρόνια, κρατά το μυστικό της δημιουργίας αρχαίων αγγείων κατ'όψιν και καθ' ύλη.

Πρόκειται για έναν αγγειοπλάστη και αγγειογράφο που γνωρίζει όσο ελάχιστοι την τέχνη του πηλού και γι'αυτό έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί έργα ... αντάξια των αρχαίων.

Δημήτρης Σταθόπουλος αγγειοπλάστης αρχαία αγγεία

Ζωγράφος στην αρχή, μόλις επισκέφθηκε τους Δελφούς το 1975, ερωτεύτηκε τα αγγεία. Χρησιμοποιώντας μόνο χώμα και νερό, φωτιά και αέρα κατάφερε να δημιουργεί εξαίσια έργα χωρίς καμία βιομηχανική πρόσμιξη στα υλικά του.

Η μοναδικότητα της τέχνης του αναγνωρίστηκε, για αυτό και σε πολλά μουσεία της χώρας - και στο Μουσείο της Ακρόπολης - φιλοξενούνται έργα του είτε ως απομίμηση, όπου δεν υπάρχουν τα αυθεντικά, είτε προς πώληση.

Δημήτρης Σταθόπουλος αγγειοπλάστης αρχαία αγγεία «Κατάφερα να επαναδημιουργήσω το αρχαιοελληνικό αγγείο με όλα τα χαρακτηριστικά της όψης αλλά και της ύλης. Στα αγγεία τα δικά μου, με αυτά των μουσείων, η διαφορά είναι μόνο στο χρόνο και πουθενά αλλού. Τα αποτελέσματα του Δημόκριτου δείχνουν ότι πρόκειται για αρχαιοελληνικά αγγεία όχι στην ηλικία αλλά στην ύλη», είπε μιλώντας στο MadeinCreta.

Προικισμένος με βαθιά ευαισθησία και πηγαία καλλιτεχνική διάθεση μας απέδειξε ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τους αρχαίους κεραμείς.

Το 1975 φεύγει από την Αθήνα και εγκαθίσταται στους Δελφούς. Εκεί δημιουργεί το εργαστήριο του, όπου παράλληλα με το λάδι και την ακουαρέλα εντρυφεί στο Ελληνικό αγγείο.

Δημήτρης Σταθόπουλος αγγειοπλάστης αρχαία αγγεία

Το 1980 η σύνθεση της ύλης του ελληνικού αγγείου αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της κι εμφανίζονται πλέον τα πρώτα θετικά δείγματα πιστής αναπαράστασης αρχαίων ελληνικών αγγείων.

Το 1986 φεύγει από τους Δελφούς και δημιουργεί στην Αθήνα νέα εργαστήρια εικαστικών τεχνών και αγγειοπλαστικής.

Έργα του Δημήτρη Σταθόπουλου βρίσκονται σε Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Σήμερα, στα 66 του χρόνια, συνεχίζει την τέχνη που τον πλάνεψε και εργάζεται για το «ΔΕΟΣ» μια πρωτότυπη ιδέα για τους λάτρεις του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.