Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ένα κορίτσι γυρίζει τον κόσμο ... χορεύοντας!

Η Γωγώ Πετραλή ζει επικοινωνεί και δημιουργεί μέσα από το χορό

γωγω πετραλή Αγία Τριάδα Φυσαλίδα χορός Ρυτίδες και Ονειρα

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Με ρίζες Μικρασιάτικες και γεννημένη σε μια φτωχογειτονιά του Ηρακλείου, την Αγία Τριάδα, η Γωγώ Πετραλή έμαθε να επικοινωνεί περισσότερο με την κίνηση και λιγότερο με το λόγο. Άλλωστε, για την ίδια ο χορός είναι λόγος, έκφραση και μήνυμα.

Μέσα από την τέχνη της προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει να κινητοποιήσει και να βγάλει τον κόσμο έξω από το σπίτι του, ασχέτως  αν υπάρχει καλλιτεχνική φλέβα ή όχι, για αυτό και δημιούργησε μαζί με έναν πυρήνα ανθρώπων τη Φυσαλίδα, που λειτουργεί περισσότερο ως μέσο έκφρασης.

Όλοι μαζί προσπαθούν να μεταφέρουν μηνύματα και συχνά πιάνουν τους δρόμους και χορεύουν .   

γωγω πετραλή Αγία Τριάδα Φυσαλίδα χορός Ρυτίδες και Ονειρα Το "stretching" στους δρόμους της πόλης του δεν είναι, όπως λέει στο MadeinCreta, κάποιο είδος εκτόνωσης αλλά «μια κίνηση προσφοράς και ένας ιδεολογικός "θεσμός" ενάντια στο φόβο, την απομόνωση και την αντίληψη ότι τίποτα δεν κινείται χωρίς χρήμα!

Μια Κυριακή του μήνα, λοιπόν, μέσα από απλές ασκήσεις stretching και γυμναστικής επιθυμούμε να ενωθούμε, να επικοινωνήσουμε, να δημιουργήσουμε νέες δράσεις ή να υποστηρίξουμε ήδη υπάρχουσες, να προσφέρουμε όπως και όπου μπορούμε, να ομορφύνουμε τους χώρους που ανήκουν σε όλους μας αξιοποιώντας τους με τη θετική μας παρουσία!

Από το τέλος του 2011, ξεκινήσαμε να κάνουμε καλή παρέα και με την εθελοντική ομάδα GIVE.

Ερχόμενοι στις "stretching-συναντήσεις" μας, κρατάμε γάλα και τρόφιμα για συνανθρώπους μας πουν έχουν ανάγκη, ενώ από τις αρχές του 2012 ξεκινήσαμε άλλη μια ‘καλή συνήθεια’ που αφορά στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών!»

Η ομορφιά της Αγίας Τριάδας

Η Γωγώ Πετραλή εκτός από χορεύτρια είναι ο άνθρωπος που έκανε γνωστή την Αγία Τριάδα σε πολλά μέρη του κόσμου, το 2008, μέσα από την ταινία "Ρυτίδες και Όνειρα".

Η ταινία βασίστηκε στην πρωτότυπη ιδέα της, η ίδια υπογράφει το σενάριο, την σκηνοθεσία, την χορογραφία και την παραγωγή.

Αυτή η αξιόλογη  ταινία μικρού μήκους, όπου μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ βαδίζουν χέρι χέρι, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις προβολής περιοχής παρέμβασης ΠΕΠ 2000-2006 Κρήτης» σε συνεργασία με το Τμήμα Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου.

Πρόκειται για έναν περίπατο στις αναμνήσεις, δοσμένο με μορφή χορευτικού ντοκιμαντέρ. γωγω πετραλή Αγία Τριάδα Φυσαλίδα χορός Ρυτίδες και Ονειρα

Πρωταγωνιστής είναι ένας κάτοικος της Αγίας Τριάδας που περιπλανιέται στα σοκάκια της γειτονιάς όπου μεγάλωσε, ανακαλώντας μνήμες αλλοτινών καιρών καθώς και τον παιδικό, χαμένο πλέον, έρωτά του που παίρνει ξανά μορφή μέσα σε αυτή τη νοσταλγική περιπλάνηση.

Η ίδια μένει στην ίδια γειτονιά από τότε που γεννήθηκε και ποτέ δε σκέφτηκε να αλλάξει στέκι. Της αρέσει που ακόμα βεγγερίζουν οι μεγάλες γυναίκες παρά το γεγονός ότι φοβούνται και το βράδυ κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους.

Σήμερα στη γειτονιά με τα χαλάσματα, τα ερείπια και τα στενά σοκάκια που μόλις πριν μερικές δεκαετίες έσφυζαν από ζωή, μένουν ελάχιστοι παλαιοί κάτοικοι, κάποιοι φοιτητές, ίσως μερικοί καλλιτέχνες και κάτοικοι που έχουν έρθει εδώ από άλλα μέρη.

Η φυσιογνωμία αυτής της γειτονιάς άλλαξε… Δε θυμίζει σχεδόν σε τίποτε αυτό που κάποτε ήταν, αυτό που έγινε ταινία παρά μόνο στα μάτια της Γωγούς, του πρωταγωνιστή της, του Γιάννη, και μερικών ελάχιστων κατοίκων.

γωγω πετραλή Αγία Τριάδα Φυσαλίδα χορός Ρυτίδες και Ονειρα Τα χρώματα αυτής της ταινίας είναι τόσο ζωντανά  που συγκινούν ακόμα  και κατοίκους που δεν την έχουν σεργιανίσει ποτέ.

«Η ταινία προβλήθηκε στα Αστερούσια πριν μερικές ημέρες και η ανταπόκριση των κατοίκων ήταν πραγματικά συγκινητική.  Για μένα η Αγία Τριάδα είναι αυτό που φαίνεται στην ταινία και αγαπώ τη γειτονιά μου. Ήρθαμε σε αυτήν από την Αυστραλία, πριν ακόμα εγώ γεννηθώ, με τους γονείς μου, που ήταν από τη Μικρά Ασία. Πολλοί αυτή τη γειτονιά τη θεωρούν υποβαθμισμένη. Εγώ έχω άλλη άποψη για την ανάπτυξη. Κάτι όμορφο, μικρό κι αληθινό δεν το θεωρώ υποβαθμισμένο.

Ζώντας στο εξωτερικό, κάθε φορά ερχόμενη έβλεπα πολλές αλλαγές… Αλλά οι άνθρωποι γνωρίζονταν και χαιρετιούνταν ακόμα μεταξύ τους. Όλα αυτά που ένιωθα, ο τρόπος που έβλεπα την Αγία Τριάδα, η φασαρία, η ζωή, αποτυπώθηκαν στις "Ρυτίδες και Όνειρα"».