Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Έρευνα καταδεικνύει πόσες ημέρες και ώρες δουλεύουν οι Έλληνες

Δείτε επίσης πόσο αμείβονται κατά μέσο όρο οι Έλληνες και τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο της 7ήμερης εργασίας, εάν σε αυτό συμφωνούν τόσο ο εργοδότης, όσο και ο εργαζόμενος.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε το μεσημέρι της Κυριακής (12/5): «Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Πόσες ώρες δουλεύουν οι Έλληνες

Τα στοιχεία της eurostat, αποδεικνύουν πως ήδη στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο μέσος όρος των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα στη χώρα μας είναι 42, γεγονός που την βάζει στη κορυφή της συγκεκριμένης λίστας. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 40,7 και στη συνέχεια βρίσκονται η Πολωνία (40,4), η Τσεχία (40,1) και η Σλοβακία (40).

Πόσο αμείβονται κατά μέσο όρο οι Έλληνες

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι μισοί Έλληνες εργαζόμενοι ζουν με λιγότερα από 830 ευρώ, ενώ 1 στους 10 αμείβεται με 1.300 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι χαμηλότερες αποδοχές εμφανίζονται στον κλάδο της γεωργίας, όπου ο καθαρός μέσος μισθός ανέρχεται σε 607 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό (668 ευρώ) και οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (674 ευρώ).

Οι υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές εμφανίζονται στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1.237 ευρώ), ενώ ακολουθούν οι τράπεζες και οι ασφάλειες (1.151 ευρώ), τα ορυχεία και τα λατομεία (1.140 ευρώ) και η δημόσια διοίκηση και η άμυνα (1.101 ευρώ). Σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των απασχολουμένων, το 7,5% της απασχόλησης είναι εργοδότες, το 22,2% αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, το 66,6% μισθωτοί, ενώ το 3,7% βοηθάει σε οικογενειακή επιχείρηση.

Πηγή: ethnos.gr