Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Έφυγε από την ζωή ένας σπουδαίος Κρητικός της ομογένειας

Ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Χάρι Πετράκης

Ο Χάρι Μαρκ Πετράκης, ο πιο σημαντικός Ελληνοαμερικανός συγγραφέας της γενιάς του,Ψ. Είχε διαγράψει μία λαμπρή πορεία στον χώρο της λογοτεχνίας με 24 βιβλία, πολλά εκ των οποίων είχαν ως θέμα τη ζωή των Ελλήνων ομογενών στην Αμερική.

Είχε τιμηθεί με τα βραβεία: Friends of American Writers Award, Friends of Litterature Award, Society of Midlands Author Awards και O Henry Award ενώ υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου στις ΗΠΑ. Το 2013, τιμήθηκε με το Harry Mark Film Hellenes Award, για την ταινία «A dream of Kings (1969)» που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του και μπήκε στη λίστα των Best Sellers των Ν.Υ. Times. Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικός ήρωας του βιβλίου είναι ένας Έλληνας του Σικάγο, ενώ στην ταινία πρωταγωνίστησαν οι Άντονι Κουίν και Ειρήνη Παπά.

Οι New York Times έγραψαν για αυτόν ότι είναι «ένας από τους καλύτερούς μας συγγραφείς» ενώ ο βραβευμένος με νόμπελ Isaac Bashevis Singer έγραψε: «Ο Πετράκης είναι καλά νέα για την αμερικανική λογοτεχνία». Έχει διδάξει σαν Επισκέπτης Καθηγητής, καθώς και με βάση τη συγγραφική του ιδιότητα σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια. Το 2004 το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών τον βράβευσε σαν επίτιμο διδάκτορα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Αντίστοιχους τίτλους είχε πάρει και σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Ο Χάρι Μαρκ Πετράκης γεννήθηκε στην Αμερική το 1923, από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει το 1916 από το Ρέθυμνο στις ΗΠΑ. O πατέρας του εργάστηκε αρχικά ως ανθρακωρύχος στη Utah, ύστερα στο St. Louis όπου γεννήθηκε ο Πετράκης το 1923, και αμέσως μετά στο Σικάγο όπου και μεγάλωσε. Ο πατέρας του λειτουργούσε στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Όπως είχε ο ίδιος αποκαλύψει, όταν ήταν 11 χρονών προσβλήθηκε από φυματίωση, έμεινε αναγκαστικά για δύο χρόνια στο κρεβάτι με μόνη συντροφιά τα βιβλία. Έτσι γεννήθηκε το πάθος του για τη συγγραφή.

Το 1955 δημοσιεύτηκε η πρώτη του μικρή ιστορία, «Ο Περικλής στην 31η οδό» και το 1959 το πρώτο του μυθιστόρημα «Το λιοντάρι στην καρδιά μου«. Ακολούθησαν τα διάσημα μυθιστορήματα «Η Οδύσσεια του Κώστα Βολάκη» το 1963 και το μπεστ σέλερ «A Dream of Kings» το 1966, το «Νικ ο Έλληνας» το 1979 κ.α.

Όλο το συγγραφικό έργο του Πετράκη μιλά για τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι Έλληνες μετανάστες που αναζήτησαν το αμερικάνικο όνειρο. Μέσα από ρεαλιστικές ιστορίες αναφέρεται στις συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων, στα ελληνικά εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, στις ελληνικές γειτονιές, αλλά και στην «αρνητική πλευρά» των ξενιτεμένων συμπατριωτών μας… στους απατεώνες, τους γκάνγκστερ, τους εθισμένους στον τζόγο.

O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έγραψε στο twitter: «Ο θάνατος του Χάρη Πετράκη, ενός διακεκριμένου λογοτέχνη και αγαπημένου συγγραφέα της Ομογένειας, είναι μια βαθιά απώλεια για την κοινότητά μας. Το έργο του θα εμπνέει και θα συντροφεύει τις επόμενες γενιές. Αιωνία η μνήμη του!»

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.harrymarkpetrakis.com/