Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Έφυγε από τη ζωή η Βιργινία Τσουδερού

Την Τετάρτη η κηδεία της - Αποχαιρετισμός από τον ΚΙΓΚ

κιγκ βιργινία τσουδερού αποχαιρετισμός

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 94 ετών η Βιργινία Τσουδερού.

Η Βιργινία Τσουδερού γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1924 στο Ηράκλειo Κρήτης. Σπούδασε φιλοσοφία, οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης  στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και δημοσιονομία και οικονομικά περιφερειακής ανάπτυξης στα πανεπιστήμια της Μινεσότα και του Ράντκλιφ-Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, διατέλεσε εμπειρογνώμονας στον Διεθνή Οργανισμό Υγείας και Τροφίμων του ΟΗΕ  κατά την περίοδο 1949-56, και στη συνέχεια δημοσιογράφος και αρθρογράφος στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Ελευθερία». 

Στην τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από τον Φεβρουάριο του 1964 μέχρι τον Ιούλιο του 1965, ήταν οικονομική σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, αρχικά στο υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως και έπειτα στο υπουργείο Συντονισμού.

Κατά τη διάρκεια της χούντας είχε αντιστασιακή δράση ως γενική γραμματέας της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κρατηθεί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1974, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της κίνησης των «Νέων Πολιτικών Δυνάμεων», η οποία συνεργάστηκε με την Ένωση Κέντρου. 

Εκλέχθηκε βουλευτής Β’ Αθηνών τον Νοέμβριο του 1974 και στις εκλογές του 1977 επανεκλέχθηκε στη Β΄ Αθήνας, με την ΕΔΗΚ.

Το 1985 συνεργάστηκε με την ΝΔ και επανήλθε στην Βουλή, καθώς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε στην Α’ Αθηνών, ενώ τον Νοέμβριο του 1989 και το 1990 εκλέχθηκε ξανά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών από τον Αύγουστο του 1991 μέχρι τον Οκτώβριο του 1993.

Υπήρξε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και μέλος της Ενώσεως Ελληνίδων Επιστημόνων, του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας κ.α.

Επίσης υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ για το Κυπριακό και επίτιμη πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας–Ελλάδας και του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.

Αποχαιρετισμός από τον ΚΙΓΚ

κιγκ βιργινία τσουδερού αποχαιρετισμός

Μιά μεγάλη Ελληνίδα Βουλευτής καί Υπουργός Ρεθεμνιώτισσα πέρασε στήν αθανασία.
Είχαμε τήν τύχη νά τήν έχουμε οικογενειακή φίλη από τα δύσκολα παιδικά μου χρόνια ! 
Τότε πού στάθηκε αρωγός στήν προσπάθεια τού παπά Γιαννη τού Πίτερι στήν Παιδική Στέγη .
Βοήθησε εκατοντάδες παιδιά Ρεθεμνιωτόπουλα νά σπουδάσουν βρίσκοντας ανάδοχες οικογένειες στήν Αθήνα γιά νά καταβάλουν τά τρφεία. 
Ένα από αυτά ήμουν κι εγώ.
Στήν συνέχεια είχα τήν τύχη να συνεργασθώ μαζύ της στήν Αθήνα στά δύσκολα χρόνια τής Χούντας.
Συνελήφθη 28/3/1973 γιά τήν Αντιδικτατορική της δράση, και φυλακίσθηκε στό ΕΑΤ/ΕΣΑ μέχρι τέλος Αυγούστου. 
Αποφυλακίσθηκε μέ τίς ενέργειες της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΑΦΟΥ Η ΑΛΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ , ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Χ.Ε.Ν.

Κόσμησε στή συνέχεια επί δεκαετίες το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέ τήν πλούσια Κοινοβουλευτική της Δράση και λάμπρυνε καί ως Υπουργός Εξωτερικών τήν Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδος.
Ηταν θυγατέρα του Πρωθυπουργού τής Μάχης τής Κρήτης
Εμμανουήλ Τσουδερού.
Αθάνατη.
ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ.
ΣΤΗΝ ΦΙΛΗ ΔΑΦΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΙΛΗ ΜΙΡΚΑ.