Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Έχουν στέγη ... οι κρασοπατέρες!

Ίδρυσαν σωματείο και αναγνωρίστηκε από το…Κρασοδικείο

κρασοπατέρες στέγη καταστατικό

Και μέσα στο κατάστημα στην κορνίζα ψηλά- ψηλά το… καταστατικό του Ομίλου Κρασοπατέρων Ρεθύμνου!

Σε  μεζεδοπωλείο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου και στην οδό Βερνάδου, στεγάζεται  ο αποκαλούμενος Όμιλος Κρασοπατέρων Ρεθύμνου (Ο.Κ.Ρ.), ένα σωματείο αναγνωρισμένο από το… Κρασοδικείο και με δυσανάγνωστο αριθμό αποφάσεως, λόγω… «μεγάλης σούρας».

Ο Γιάννης Πατσιούρας, που βρέθηκε από την Αθήνα στην Κρήτη πριν από εννιά χρόνια, προχώρησε στην ίδρυση του… φορέα και προϊδεάζει για το αντικείμενο της επιχείρησής του, έχοντας αναρτήσει στην είσοδο δυο πινακίδες με εύστοχα τετράστιχα. Όπως εκείνο που στέλνει και το μήνυμα:

Ζωή δεν είναι να ξυπνάς, να τρως, να θέτεις πάλι.

Ζωή ‘ναι να ‘σαι ξυπνητός όντε κοιμούνται οι άλλοι…

Μέσα στο κατάστημα και σε εμφανές σημείο υπάρχει και το καταστατικό, που φυσικά είναι επινόηση όλων εκείνων που αποφάσισαν την ίδρυση του Ομίλου. Υπογράφεται δε από τον πρόεδρο με το επώνυμο Μισάδης και τον γραμματέα Κατοστάρη, επώνυμα που παραπέμπουν, φυσικά, στα αντικείμενα που σερβίρεται το κρασί!

Τα μέλη, ειδικά στο Ρέθυμνο που παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών, είναι αναρίθμητα και ο αριθμός τους μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο…

Από το καταστατικό ορίζεται:

-Όταν πίνεις να πληρώνεις. Η τράκα απαγορεύεται και οι μπατίρηδες δικαιούνται βοηθήματος από το κρασοταμείο.

-Κατώτατο όριο πόσεως 300 δράμια στην καθισιά, και οι ξεροσφίρηδες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και εκτιμήσεως.

-Ο πρόεδρος δύναται να επιβάλλει ποινές και πρόστιμο από 100 έως 400 δραμάκια.

-Οι κρασοσυνεδριάσεις γίνονται καθ’ εκάστην, οι απουσιάζοντες στο σπίτι είναι προδότες και καταδικάζονται από τα κρασοδικεία σε ισόβια δεσμά σε μεγάλες κρασαποθήκες.

-Μετά τη λήξη των συνεδριάσεων, όσοι εκ των μελών παίρνουν για μεζέ παντοφλιές, κατραπακιές και τα τοιαύτα ανακηρύσσονται μάρτυρες.

Η επιχείρηση λειτουργεί με το ίδιο αντικείμενο τώρα και 18 χρόνια. Όμως τα τελευταία εννιά έχει αποκτήσει και… σφραγίδα! Πριν, στον ίδιο χώρο δίδονταν… γάλα.

κρασοπατέρες στέγη
Τι είναι ζωή; Η απάντηση δίδεται από το τετράστιχο στην είσοδο του καταστήματος…