Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Αμοιβάδες που τρέφονται με φαιά ουσία ευδοκιμούν στις HΠΑ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους

αμοιβάδα φαιά ουσία κολύμπι

Υπάρχει μια θανατηφόρα μόλυνση, χωρίς αποτελεσματική θεραπεία που χτυπάει με ύπουλο τρόπο: Μια αμοιβάδα που παραμονεύει στο νερό κατά λάθος εισπνέεται από κάποιον κολυμβητή μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα.

Μετά, ταξιδεύει από τη ρινική κοιλότητα στον εγκέφαλο, όπου πολλαπλασιάζεται, καταβροχθίζοντας ταυτόχρονα το εγκεφαλικό υγρό και τη φαιά ουσία και σχεδόν πάντα, προκαλεί το θάνατο. Η Naegleria fowleri, όπως είναι γνωστή στους επιστήμονες, δεν σκοτώνει συχνά.

Στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι 3- 5 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια (primary amebic meningoencephalitis) που προκαλεί η μόλυνσή από το συγκεκριμένο πρωτόζωο. Aυτό όμως ίσως αλλάξει σύντομα.

Πρόσφατα η αμοιβάδα αυτή εμφανίστηκε σε αναπάντεχα μέρη, πράγμα που φανερώνει ότι τα θερμότερα νερά που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη ευνοούν την ανάπτυξή τους. «Το κλίμα αλλάζει, αν συνεχίσει να αλλάζει με αυτούς τους ρυθμούς θα δούμε τη N. fowleri να εμφανίζεται όλο και πιο βόρεια».

αμοιβάδα φαια ουσίαΤα θύματα της PAM που είναι συνήθως νεαροί άντρες που εισπνέουν την αμοιβάδα όταν κάνουν βουτιές σε λίμνες και ποτάμια ή πισίνες που δεν έχουν χλωριωθεί σωστά. Η αμοιβάδα δεν προκαλεί προβλήματα υγείας όταν καταποθεί, τα οξέα του στομάχου την καταστρέφουν. Αλλά όταν εισέλθει στη ρινική κοιλότητα, μια μόνο αμοιβάδα είναι αρκετή για να καταστρέψει τον εγκέφαλο.

Αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια δεν υπάρχει, αφού συνήθως μέχρι να γίνει η διάγνωση της ασθένειας ο ασθενής δεν μπορεί πλέον να σωθεί. Οι ασθενείς για την πρώτη βδομάδα αισθάνονται κανονικά, μόλις όμως ξεκινήσει η επώασή της ακολουθούν εμετοί, αποπροσανατολισμός και σύγχυση.

Η διάγνωση επίσης αρκετές φορές δεν γίνεται σωστά, αφού ο γιατρός πρέπει να ρωτήσει τον ασθενή, ο οποίος συνήθως αγνοεί την ύπαρξη της ασθένειας, αν έχει κολυμπήσει πρόσφατα.

LiFO