Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Αναζητούν ευθύνες για το "Μπαχαλιστάν"

Μεταξύ σχολείου, διαβάσματος και φροντιστηρίου, αναζητούν ευθύνες για την κατάσταση στην Παιδεία

μπαχαλιστάν μαθητές επιστράτευση εξετάσεις

“Το δίκιο βρίσκεται στη μέση” λέει ο Αγγελος από το 14ο Αθηνών, στο Κουκάκι. (Φωτό Ορέστης Σεφέρογλου)

Της Αλεξάνδρας Τζαβέλλα

«Εγώ μέσα μου έχω δύο συναισθήματα. Το ένα είναι το άγχος για την επιτυχία στις εξετάσεις, το οποίο έχει συσσωρευθεί και είναι τεράστιο, και το άλλο έχει να κάνει με το δίκιο των καθηγητών. Μέσα μου ξέρω ότι έχουν δίκιο οι καθηγητές» λέει η Αγγελική, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου από Λύκειο της Γκράβας.

Φιλοδοξεί να περάσει στο Πολυτεχνείο. Μεταξύ σχολείου, διαβάσματος και φροντιστηρίου, αναζητάει και η ίδια ευθύνες για «το Μπαχαλιστάν». Έτσι ονομάζει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο χώρο της Παιδείας.

«Πολλοί καθηγητές στο σχολείο μου ήταν αρχικά κατά της απεργίας. Η φιλόλογος μας είχε πει να συνεχίσουμε να διαβάζουμε κανονικά, να “φορτσάρουμε” και να κλείσουμε τις τηλεοράσεις. Προχθές, όμως, μας ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της απεργίας, μπαχαλιστάν μαθητές επιστράτευση εξετάσειςγιατί θεώρησε προσβολή την επιστράτευση. Είπε ότι “ο κύριος στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι η γνώση, αλλά η δράση”. Εγινα έξω φρενών. Το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο αποφάσισε να ανακοινώσει τα μέτρα πριν από τις Πανελλαδικές, αλλά προκάλεσε τους καθηγητές ανακοινώνοντας ότι θα κάνει επιστράτευση».

«Επιστράτευση είναι κάτι σαν χούντα, έτσι; Κατ’ αρχήν είναι αντισυνταγματικό. Είχε γίνει και το 1987, αν δεν κάνω λάθος», σχολιάζει η Ελένη από το Πειραματικό του Κολωνακίου. «Δε νομίζω ότι όλα γίνονται για ένα δίωρο» λέει με καχυποψία. «Δε νομίζω ότι ένας καθηγητής θα ενοχληθεί αν δουλέψει δύο ώρες παραπάνω, ακόμα και με κομμένο μισθό. Από πίσω είναι απολύσεις και μεταθέσεις που δεν ακούγονται. Ο καθένας στη θέση τους θα αντιδρούσε με αυτόν τον τρόπο» συνεχίζει η ίδια.

«Το μόνο που βλέπω είναι ότι έχουν βάλει αντιμέτωπες δύο κοινωνικές ομάδες, τους γονείς και τους καθηγητές. Εχουν στρέψει πολλούς μαθητές ενάντια στους καθηγητές τους. Εγώ δεν είμαι εναντίον των καθηγητών, αλλά δεν θέλω να πάρουν παράταση οι Πανελλήνιες· τόσος κόπος έχει γίνει» αναφέρει.

«Οι γονείς μου έχουν τρελαθεί. Ο πατέρας μιας φίλης ήρθε χθες στο φροντιστήριο, τα είχε πάρει τόσο πολύ στο κρανίο που έβριζε τους καθηγητές. Είχε πάρει δάνειο για να πληρώσει το φροντιστήριο, λέει, και φώναζε ότι αν δεν παραιτηθούν 2-3 υπουργοί, οι καθηγητές είναι ξεφτίλες και ότι αν χαθούν οι Πανελλήνιες, δεν έχει να πληρώσει ξανά δίδακτρα για καλοκαιρινά μαθήματα» αναφέρει η Ελευθερία από το 3ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής.

«Δεν είναι τεμπέληδες»

Μια άλλη μαθήτρια, η Μαρία από το 19ο Λύκειο Πατησίων, παρατηρεί ότι «με την οικονομική κρίση έχει αλλάξει η ψυχολογία των καθηγητών. Είναι πιο αυστηροί, φοβούνται». Συνεχίζει λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως οι καθηγητές σαμποτάρουν τις Πανελλήνιες. «Μπορώ να τους δω ως εργαζόμενους. Είναι δύσκολο επάγγελμα. Είμαστε λίγο περίεργοι εμείς οι νέοι. Ωστόσο ήταν λάθος στιγμή». Στο τελευταίο συμφωνεί και η Αναστασία από το 53ο Λύκειο στα Σεπόλια. «Δεν μπορούν όμως να αντιδράσουν οι καθηγητές έπειτα από ένα μήνα. Από αυτή την άποψη είμαι με το μέρος των καθηγητών. Εχουν κι αυτοί τα δίκια τους. Απλώς είναι υπερβολικοί. Να πάνε πίσω οι Πανελλαδικές για να κάνουν αυτοί απεργία; Αν πάνε οι Πανελλαδικές πίσω, θα παραταθεί το άγχος μας».

Ο Άγγελος από το 14ο Αθηνών, στο Κουκάκι, συμφωνεί. «Μας επηρεάζει ψυχολογικά. Από τη μεριά τους έχουν δίκιο, δίκιο όμως έχουμε κι εμείς» λέει. «Δεν είναι τεμπέληδες οι καθηγητές. Τους έχουν κόψει μισθούς. Εχουν δίκιο ως εργαζόμενοι» ισχυρίζεται η Αναστασία. «Δε με σπρώχνει τίποτα στο δρόμο αυτή τη στιγμή. Σκέφτομαι μόνο τις Πανελλαδικές» λέει. «Δε συμφωνώ με την απεργία σαν απεργία. Διαφωνώ με την κυβέρνηση και διαφωνώ και με την ΟΛΜΕ, που εδώ και ένα χρόνο δεν έκανε απεργίες και αποφάσισε να κατέβει τώρα, χωρίς να έχει στο μέρος της μαθητές και γονείς. Θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί μια απεργία. Εχουν κι άλλα ζητήματα να αγωνιστούν οι καθηγητές. Οπως πλήττει το εκπαιδευτικό σύστημα τους ίδιους, έτσι πλήττει και εμάς» λέει η Ναταλία. Ξαναδίνει φέτος Πανελλήνιες για δεύτερη χρονιά.

Το ίδιο και ο Σπύρος. «Η κυβέρνηση επεδίωξε να εκβιάσει τους καθηγητές, ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν και να αυξήσει τη δημοτικότητά της στους μαθητές. Είμαι με το μέρος των καθηγητών. Είμαι εναντίον της κυβέρνησης» λέει. «Δρουν παρορμητικά σε μια λάθος περίοδο» λέει ο Παναγιώτης από το 54ο Λύκειο Κολωνού. Σε λίγες μέρες θα θεωρούνται όλοι τους ακαδημαϊκοί πολίτες. Θα κλείσουν μια για πάντα την πόρτα του δημόσιου σχολείου, οι περισσότεροι θα περάσουν το κατώφλι του πανεπιστημίου. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους ίδιους ανθρώπους σε άλλες θέσεις.

Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία

altzavella