Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ανοιχτά ή κλειστά Πανεπιστήμια; Ιδού το ερώτημα

Δύο φοιτητές και δύο καθηγητές και μια διοικητική υπάλληλος

φοιτητές καθηγητές διοικητική υπάλληλος πανεπιστήμιο

Της Αλεξάνδρας Τζαβέλλα

Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια ή να παραμείνουν κλειστά για δωδέκατη εβδομάδα; Αυτό είναι το ερώτημα που θέσαμε στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Δύο φοιτητές, δύο καθηγητές, από τη Νομική Αθήνας και το ΕΜΠ, και μία διοικητική υπάλληλος επιχειρηματολογούν επί του θέματος.

«Αδυναμία λειτουργίας και χωρίς την απεργία»  

Απεργός διοικητική υπάλληλος

Και να τελειώσει η απεργία δεν θα υπάρχει κανείς στη θέση του. Είτε θα είναι σε αργία είτε θα έχει διατεθεί. Το μείζον ζήτημα είναι η αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου, μετά τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας: καταργήσεις κλάδων, θέσεις σε αργία όσων δεν συμμετείχαν στην απογραφή και διαθεσιμότητα όσων συμμετείχαν.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας, δεν έχουμε αφήσει τίποτα επείγον να εκκρεμεί. Εκδίδουμε δηλαδή πιστοποιητικά φοιτητικής ιδιότητας για στρατολογία, για ασφαλιστικά ταμεία γονέων, για σφράγιση βιβλιαρίων, για άδειες παραμονής αλλοδαπών φοιτητών. Από τη στιγμή που θα μας έρθουν οι διαπιστωτικές πράξεις, ούτε αυτά θα εξυπηρετούμε.

«Δεν κλείνουν οι μειοψηφίες τα ιδρύματα»

 

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Από τη μια, απολύονται 399 εργαζόμενοι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι οποίοι είναι μεγάλοι σε ηλικία, έχουν παιδιά και είναι δύσκολο να βρουν δουλειά. Από την άλλη, μιλάμε για πλήρη υποβάθμιση και αδυναμία λειτουργίας του πανεπιστημίου, μια και συγκεκριμένα στο ΕΜΠ αποχωρεί το 50% του διοικητικού προσωπικού: των ανθρώπων που εργάζονται στις βιβλιοθήκες, στη φύλαξη, στις γραμματείες. Αυτοί οργανώνουν τις εξεταστικές, τις εγγραφές και είναι υπεύθυνοι για τις απαραίτητες λειτουργίες.

Αν ισχύσει η διαθεσιμότητα, στη σχολή μου, από τους 90 εργαζόμενους θα παραμείνουν 16. Και πρόκειται για μια σχολή που έχει 3.000 προπτυχιακούς και 900 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Στη γραμματεία μας, δηλαδή, θα μείνει ένα άτομο!

Ακούμε συνεχώς ότι θα χαθεί το εξάμηνο. Το υπουργείο θέτει αυτό το ζήτημα για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο. Το δίλημμα είναι η διάλυση ή η υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Σε πρακτικό επίπεδο, βέβαια, σύμφωνα με το νόμο Αρβανιτόπουλου, προβλέπονται 13 εβδομάδες μάθημα και δεν μπορούν να γίνουν διπλές εξεταστικές. Το κατά πόσο τηρείται κατά γράμμα ο νόμος είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Για παράδειγμα, πέρσι, ο νόμος ήταν ελαστικός με τη διπλή εξεταστική των επί πτυχίω φοιτητών.

Τα ΜΜΕ αναπαράγουν τη φράση «όμηροι φοιτητές». Κανείς δεν είναι όμηρος. Δεν κλείνουν οι μειοψηφίες το ίδρυμα. Για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει τόσο μεγάλη συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών.

Σε οποιαδήποτε ιντερνετική πρωτοβουλία, πίσω από την οποία βρίσκεται η ΟΝΝΕΔ, και στη φημολογία ότι υπάρχουν 30.000 φοιτητές που θέλουν ανοιχτές σχολές, αναρωτιέται κανείς γιατί το αποτέλεσμα δεν εκφράζεται με ψήφο, στη συνέλευση. Γιατί ούτε το 1/10 αυτών των φοιτητών δεν συμμετέχει στη συνέλευση; Στο ΕΜΠ, η πλειοψηφία των φοιτητών ψηφίζει οι σχολές να παραμείνουν κλειστές.

Αυτή τη στιγμή δεν παλεύουμε μόνο για να αποτρέψουμε μια κατάσταση ή για να επιστρέψουμε στην προηγούμενη. Παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο όπως το οραματιζόμαστε εμείς: δημόσιο, δημοκρατικό, δωρεάν, ανεξάρτητο, με διαφάνεια και πραγματική αυτοδιοίκηση από εργαζόμενους και φοιτητές, μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

«Κρίση μαξιμαλισμού το ιδιότυπο lockout»

Ο,τι είναι για τον υπόλοιπο κόσμο το σπίτι και η δουλειά είναι για το φοιτητή το πανεπιστήμιο. Εκεί, καθείς κάνει την έρευνα που αγαπά με καλή παρέα, έχοντας την πολυτέλεια να κριτικάρει τις κάθε είδους αυθεντίες. Αυτό το υπέροχο πράγμα δικαιούται δωρεάν κάθε Ελληνας πολίτης στην πιο παραγωγική του ηλικία.

Στο ΕΚΠΑ, λοιπόν, εδώ και 11 εβδομάδες, οι φοιτητές είμαστε άστεγοι και σε αργία, αφού εξαιτίας των αποφάσεων των καθηγητών μας που στελεχώνουν τα διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου δεν δικαιούμαστε να μπούμε όχι στις σχολές, αλλά ούτε καν στις βιβλιοθήκες μας. Οι ώριμοι άνθρωποι που διοικούν το ΕΚΠΑ -αφού χειροκρότησαν το σχέδιο «Αθηνά» το 2011- έκριναν ως πρόσφορο μέσο -οψιγενούς- αντίδρασης στη μνημονιακή υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου το ολοκληρωτικό του κλείσιμο. Σε μια κρίση μαξιμαλισμού κήρυξαν από 9 Σεπτεμβρίου ένα ιδιότυπο lockout, κατά το οποίο όμως οι ίδιοι πληρώνονται παρ’ ότι δεν διδάσκουν.

Η δύναμη αυτού που αντιδρά είναι το γεγονός ότι είναι απαραίτητος σε κάποιον. Αυτή είναι και η ουσία της κάθε απεργίας: «Εργοδότη, με έχεις ανάγκη και γι’ αυτό θα με σέβεσαι». Το αδρανές κλειστό πανεπιστήμιο, αντίθετα, δείχνει ότι, παρ’ ότι δεν έχει προσφέρει κάτι ούτε στην κοινωνία ούτε στο κράτος, όσο βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας, αποτελεί ένα δυσανάλογο έξοδο.

Αν αυτοί που διοικούν το ΕΚΠΑ νοιάζονταν γι’ αυτό και τους υπαλλήλους του, θα άφηναν τις σχολές ανοιχτές, θα πρότειναν, όπως έκαναν καθυστερημένα, τρόπους εξοικονόμησης προσωπικού και χρημάτων (ακόμη και παραιτούμενοι συμβολικά του μισθού τους) και έτσι θα στήριζαν και τους απεργούς, διότι δεν θα έθεταν την ακαδημαϊκή κοινότητα στο ψευδοδίλημμα «απεργία αξιοπρέπειας ή ανοιχτό πανεπιστήμιο», αλλά οι φοιτητές θα αλληλεπιδρούσαν με τους διοικητικούς και θα μετέφεραν το μήνυμά τους στις οικογένειές τους και από εκεί σε όλη την κοινωνία.

Αυτό που μένει είναι η πλήρης απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου και μια θλιβερή διαπίστωση: Κάποτε έκαιγαν βιβλία. Σήμερα, τα κλειδώνουν.

«Αφήστε τα στο χάος τους»

Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοικτά αφού το νόημα και η δύναμή τους είναι οι φοιτητές, το γνωστικό συμβάν, η πνευματική δημιουργία, η ιδεολογική διαπάλη. Ομως ειδικά τα δύο ιστορικά και προβεβλημένα Πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ και ΕΜΠ) είναι σχεδόν αδύνατο να είναι ανοικτά, αφού αποδομούνται ως προς τις στοιχειώδεις λειτουργίες τους.

Ακόμα και ως προς τις αυτονόητες διοικητικές πράξεις. Φύλαξη, τεκμηρίωση, γραμματειακή στήριξη, συντήρηση, έρευνα. Ισως η πιο εύστοχη μορφή διαμαρτυρίας να είναι η νέα και προβληματική λειτουργία τους.

Να εκδηλωθεί δηλαδή καθαρά το πρόβλημα που δημιουργείται, χωρίς να είναι κανείς αναγκασμένος να το περιγράψει. Ουρές για εγγραφή, πάσο, σίτιση. Ασυντήρητοι ανελκυστήρες, διαρροές, πεσμένα δίκτυα. Ελάχιστες ώρες ανοικτή βιβλιοθήκη, εργαστήρια, διεκπεραιώσεις. Τείνω προς μια τέτοια λύση όπου ανεκβίαστα θα εκδηλώνεται κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, το διοικητικό και λειτουργικό χάος.

Ακόμα δεν έχει συνειδητοποιηθεί η έκταση του προβλήματος, ούτε το κρίμα. Δεν έχει νοηθεί ακόμα αυτοκαταστροφική, σε σχέση με τα συμφέροντα της χώρας, επιλογή. Οπως καταδικάζεται ο τόπος μας σε παραγωγική καχεξία, σε πολιτική υπανάπτυξη, έτσι οδηγείται και σε μια συγκλονιστική πνευματική αναστροφή.

Το κυριότερο είναι ότι πέρα από τα προφανή, η διαλυτική πράξη είναι απολύτως ανορθολογική και επομένως αντιοικονομική. Και αυτό ξεπερνάει τις αντιρρήσεις για τις, συχνά, στερεότυπες συνδικαλιστικές τεχνικές ή τις εύλογες ενστάσεις για τους πολυετείς πολιτικαντισμούς και την ευνοιοκρατία.

Κάθε πανεπιστημιακός, κάθε φοιτητής, κάθε οικογένεια, κάθε εργαζόμενος πληρούται μέσα από τη λειτουργία του ιδρύματος, αποζημιώνεται ψυχικά, καταξιώνεται πνευματικά, ανασυγκροτείται ηθικά. Αυτό το υψηλό πρωτόκολλο πάει να απαλειφθεί. Δυστυχώς.

«Νομική με 4 υπαλλήλους»

Το Πανεπιστήμιο το θέλουμε ανοιχτό. Ποιος όμως θα το ανοίξει και ποιος θα κλειδώσει φεύγοντας το κτήριο, αφού απολύονται οι θυρωροί; Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν θα μπορέσει να επιτελέσει τη λειτουργία του αν εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα των 498 διοικητικών υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, αποχωρούν πολλοί επιστάτες, βιβλιοθηκονόμοι, διοικητικοί γραμματείς και γενικότερα υπάλληλοι που είναι απαραίτητοι για τη φύλαξη των κτηρίων, για τη διαχείριση των κληροδοτημάτων, της περιουσίας του ΕΚΠΑ, για την πραγματοποίηση της εξεταστικής, για το erasmus και άλλες διαδικασίες.

Στις 32 βιβλιοθήκες του, προβλέπεται ότι θα μείνουν περίπου 40 υπάλληλοι. Αυτή τη στιγμή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξυπηρετεί 80.000 φοιτητές και απασχολεί 2.000 μέλη ΔΕΠ. Εχει 40 τμήματα και σχολές, 174 εργαστήρια και 66 πανεπιστημιακές κλινικές.

Οσον αφορά στη μοριοδότηση των υπαλλήλων, αυτή στηρίχθηκε όπως φαίνεται σε ελλιπή στοιχεία. Ενδεικτικά, υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι ενώ έχουν απογραφεί, δεν εμφανίζονται στις λίστες. Η αξιολόγηση, λοιπόν, έγινε με αδικαιολόγητη βιασύνη και κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι μη σύννομη.

Τα πανεπιστημιακά κτήρια είναι διάσπαρτα σε όλη την Αττική. Λόγω αυτής της διασποράς των εγκαταστάσεων, απαιτείται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων. Ετσι όπως εφαρμόζεται το μέτρο, η Νομική θα μείνει με 3-4 υπαλλήλους από 16-17 που είχε πριν. Είναι σαφές ότι έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Κάποια στιγμή, ευχόμαστε όλοι, η οικονομική κρίση θα φύγει. Δεν πρέπει όμως να δημιουργηθούν ανεπανόρθωτες βλάβες σε ζωτικούς θεσμούς, όπως το Πανεπιστήμιο, που συνδέονται με την παιδεία και την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Εξάλλου, η εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων αποτελεί συνταγματική επιταγή κατά το άρθρο 16 του Συντάγματος και καμία ανάγκη δεν υπερτερεί του Συντάγματος.

Δημοσιεύτηκε στην "Ελευθεροτυπία" (22.11.13)

altzavella