Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Απολογισμός δράσεων Δημιουργικής Γραφής

 Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου

Οι δράσεις Δημιουργικής Γραφής που πραγματοποιήθηκαν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου τους τελευταίους δύο μήνες, έλαβαν τέλος. Η αποτίμηση μιας τέτοιας μοναδικής εμπειρίας, μόνο ελπιδοφόρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς η συνεργασία με τα παιδιά υπήρξε τόσο εποικοδομητική και διδακτική για εμάς, όσο ευχάριστη και προσοδοφόρα για εκείνα.
Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με το Τζάνι Ροντάρι (1920-1980), όταν αναφέρεται στη Δημιουργική Γραφή ως «Φανταστική Γραφή», εφόσον η φαντασία είναι η κινητήριος δύναμη που οδηγεί στη δημιουργία και την τέχνη. Με θεματικές που άπτονταν της πεζογραφίας, της ποίησης και του θεάτρου, στις δράσεις μας τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στον κόσμο της επινοητικότητας ελεύθερα, ομαδικά και δημιουργικά, όχι απαραίτητα μέσω της καλλιέργειας της γραφής, αλλά κυρίως μέσω της απελευθέρωσης της σκέψης.
Η σοφία των παιδιών λάμπει πάντα σαν αχτίδα φωτός και αισιοδοξίας, μέσω της ιδιαιτερότητας και της μοναδικότητα του καθενός, και αναμφίβολα, η ευρηματικότητά τους προκαλεί πολλές φορές έκπληξη και θαυμασμό. Κι όταν συναναστρεφόμαστε μαζί τους, γρήγορα αντιλαμβανόμαστε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να τους «κρυφτούμε», αποβαίνει μάταιη∙ «…έτσι κι αλλιώς, τα ξέρουν όλα»!
Θα κλείσουμε με ένα χωρίο από την Αλκυόνη Παπαδάκη, που δε θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο: «Οι πιο όμορφοι χάρτες είναι χαραγμένοι στην ψυχή των παιδιών. Χάρτες που δεν έχουν σύνορα […]. Σ’ αυτούς τους χάρτες ο κόσμος μοιάζει να μην έχει τέλος. Κι όμως, χωράει ολόκληρος σ’ ένα τους βλέμμα!».
Ευχαριστούμε θερμά τη φιλόλογο Τσικαλά Χρυσή για την οργάνωση, το συντονισμό και την επιτυχημένη διεξαγωγή των δράσεων Δημιουργικής Γραφής, που υλοποιήθηκαν στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης μας.