Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Αποστολάκης: Η Tουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί πόλεμο με την Ελλάδα

Τι συμβαίνει με τα 12 ν.μ.

«Η Τουρκία θέλει να κερδίζει πράγματα χωρίς να κάνει πόλεμο, δεν νομίζω ότι τη συμφέρει ο πόλεμος, ούτε και μπορεί να τον διαχειριστεί αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Ο πόλεμος δεν είναι μια υπόθεση που είναι ξεκάθαρα χαμένη ή κερδισμένη. Στους πολέμους θεωρώ ότι χάνουν και οι δύο, αλλά το κόστος του να κάνεις ένα πόλεμο με κάποιον θα πρέπει να υπολογιστεί πολύ σοβαρά. Στη δική μας την περίπτωση, το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο για την Τουρκία, εάν αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο, και από πλευράς στρατιωτικών απωλειών και από πλευράς διπλωματικών ισορροπιών», συμπλήρωσε ο κ. Αποστολάκης.

«Αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα πάρει τα F-16»

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της Τουρκίας να ολοκληρώσει την αγορά αεροσκαφών F-16 ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα. «Η δικιά μου ανησυχία είναι ότι σιγά σιγά εξομαλύνεται το έδαφος για να πάρουν τα εξοπλιστικά οι Τούρκοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πείθοντας ο Μπαίντεν το Κογκρέσο και την Γερουσία ή προσπαθώντας να εξευμενίσουν κατά κάποιο τρόπο την Τουρκία στις εντάσεις αυτές που δημιουργεί και επιχειρώντας να την ησυχάσουν», εξήγησε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να συζητήσει τα 12 μίλια με τους Τούρκους»

Ερωτηθείς για το θέμα του casus belli και το ενδεχόμενο να μπορούσε η Ελλάδα να συμφωνήσει σε κάτι άλλο πέρα από τη γνωστή θέση που έχει για το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι ενδεχομένως το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τους Τούρκους. «Κοιτάξτε μέσα στο Αιγαίο, επειδή υπάρχει ένα θέμα με τη διεθνή ναυσιπλοΐα και αν οι δίαυλοι διεθνούς ναυσιπλοΐας επεκταθούν στα 12 μίλια σχεδόν εξαφανίζονται ή μένουν ελάχιστοι, θα πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψη, ούτως ώστε να μπορεί να είναι ελεύθερη η ναυσιπλοΐα αφενός και αφετέρου να εξασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος σε σχέση με τα χωρικά ύδατα. Για όλα αυτά υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν σχέδια, υπάρχουν θέσεις που κατά καιρούς έχουν υποβληθεί και έχουν εξεταστεί. Δεν έχουν προκύψει συμφωνίες, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν λύσεις. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αυθαίρετα και να κάνουμε μία κατανομή», ανέφερε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.