Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Αυστηρή προειδοποίηση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ προς την Τουρκία

Εάν ανέβουν οι Τούρκοι ανένουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε, δήλωσε ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης

Την υψηλή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν τυχόν πρόκληση από την τουρκική πλευρά, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την εθιμοτυπική συνάντηση του με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες για την ανταλλαγή ευχών.

Προκειμένου, δε, να την αναδείξει, σε μια αποστροφή του λόγου του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εάν ανέβουν (σ.σ.: οι Τούρκοι) σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή είναι το πρώτο μέλημα όλων και υπογράμμισε: «Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία». Προσέθεσε τέλος ότι: «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φτάσουμε έως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί».

Νωρίτερα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε τονίσει ότι οι ΕΔ είναι ικανές να διεξάγουν συνδυασμένες επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Όπως εξήγησε σε ανάλογες επιχειρήσεις προτιμητέο είναι αντί της εμπλοκής περισσότερων αεροπλάνων, να υπάρχουν δυο πλοία επιφανείς για την υποστήριξη των δράσεων της Αεροπορίας, με την παροχή ποιοτικότερης αντιαεροπορικής κάλυψης.

Ανέκυψε με αυτόν τον τρόπο το θέμα της ενίσχυσης του στόλου για το οποίο ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες τόσο με την Γαλλική όσο και την Αμερικανική πλευρά για την απόκτηση φρεγατών, ενώ πρόσφατα σε αυτές προστέθηκε η Αυστραλιανή πρόταση της απόκτησης δυο πλοίων αντί 180 εκατ. ευρώ η οποία και εξετάζεται ως ενδιάμεση λύση μέχρι την υπογραφή συμφωνίας για τις νέες φρεγάτες. Ο λόγος είναι ότι οι νέες φρεγάτες δεν αναμένεται να παραδοθούν νωρίτερα από το 2022, ενώ τα συγκεκριμένα πλοία αναμένεται να ικανοποιήσουν τις άμεσες ανάγκες μας.

Πηγή: esfyn.gr