Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Αφιέρωμα και τιμή στον ευνοούμενο του Κρητογενή Δία Γιάννη Σακελλαράκη

Αφιέρωμα στον αιώνιο έφηβο Ιδομενέα της αρχαιολογίας από το Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής "Το Αρκάδι"

αρκάδι σακελλαράκης αφιέρωμα

Σε μια περικαλλή και ασυνήθιστη αίθουσα  χωρητικότητας πλέον των 350 ατόμων με την ονομασία auditorium στη καρδιά της Αθήνας Σίνα 2-4 , ανάμεσα στην Ακαδημία Αθηνών και την Αρχαιολογική Εταιρεία, επέλεξε το Δ.Σ του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» να τιμήσει τον αρχαιολόγο – ερευνητή Γιάννη Σακελλαράκη.

Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από την παντοντινή μετανάστευση του Γιάννη Σακελλαράκη, εντούτοις  παραμένει διάχυτη η παρουσία του μέσω των ανασκαφών και των ευρημάτων του. Ως ωραίο έφηβο Ιδομένεα τον έχουμε συγκρατήσει στην καρδιά μας στο τόπο που αγάπησε, το Ρέθυμνο, τ’ Ανώγεια.

εκδήλωση "αρκάδι" σακελλαράκηςΟ ιστορικός σύλλογος των Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» , ο οποίος πάντα στην μακρόχρονη ογδονταετή και πλέον πορεία του τιμάει τους άξιους του τόπου του, διοργάνωσε αφιερωματική τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο και άξιο αυτό αρχαιολόγο – ερευνητή Γιάννη Σακελλαράκη.

Ίσως από τους μοναδικούς πολιτιστικούς φορείς της Αττικής που τιμούν τον διακεκριμένο επιστήμονα. Με την σφραγίδα του  άοκνου και τελειομανή  πρόεδρου του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» κου Γεωργίου Βλατάκη , ξεκίνησε η εκδήλωση , κάνοντας χρήση στο λόγο του αποσπασμάτων από ποιήματα και σκέψεις της μεγάλης ποιήτριας Κικής Δημουλά .

Έτσι μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μπορεί για λόγους αυτοσυντήρησης να κρατάει και η ποίηση αδιαφανή την ακραία φύση της , από πού δηλαδή πηγάζει η ευπαθής επιρροή της επάνω μας…. Κάτι  τέτοιο συμβαίνει και με την αρχαιολογία. Κι αυτή η αδιαφάνεια είναι , ίσως που υφαίνει με νήμα φευγαλέο τη μυθώδη διάσταση της ποίησης. Το μυθώδες δεν είναι γήινο. Το συνέλαβε η υπερβολή μυρίζοντας τον κρίνο της μαγείας. Το δε άρωμα της μαγείας έρχεται θροίζοντας από χίλια διαφορετικά σημεία έτσι που να μην μπορείς να το εντοπίσεις. Για αυτό και δεν εξατμίζεται ποτέ το μυστήριο της ποίησης. Όπως άλλωστε και της αρχαιολογίας

Από αυτή τη ρέουσα μυστικότητα της ποίησης εκτινάσσονται και φτάνουν στην αίσθηση μας μόνο λίγα σταγονίδια. Και μας ραντίζουν ευλογητικά , όπως εκείνο το ματσάκι με βασιλικό βουτηγμένο στον αγιασμό , τα Θεοφάνεια.  Μια γιορτή που συμπίπτει και με της ποίησης την αφανέρωτη αγία σκοπιμότητα». Πόσο αλήθεια μοιάζει η ποίηση με την αρχαιολογία;;;

Σε ένα πυκνό ακροατήριο γεμάτο από αρχαιολόγους , καθηγητές πανεπιστημίων , δικαστές , ανώτατους στρατιωτικούς Ρεθεμνιωτες και φίλους του συλλόγου , διαβάστηκαν μερικά αποσπάσματα από τα βιβλία του από τον γνωστό ηθοποιό Νίκο Βερλέκη και αντιδήμαρχο πολιτισμού Δήμου Καισαριανής , ο οποίος μας ζέσταινε με την καθάρια αντρίκια φωνή του.εκδήλωση "αρκάδι" σακελλαράκη

Η διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου πολιτισμού κα Μαρία Ανδρεαδάκη -  Βλαζάκη  μίλησε για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Σακελλαράκη.

Η ταινία του κου Λευτέρη Χαρωνίτη καθήλωσε τον κόσμο ενώ συγκίνησε η παρουσία του Γιάννη Σακελλαράκη επι της οθόνης, αφού συμμετείχε σ’ αυτή. .

Το ΔΣ του συλλόγου τίμησε τον Γιάννη Σακελλαρακη προσφέροντας το μετάλλιο του στη σύζυγο του αρχαιολόγο κα Εφη Σαπουνά - Σακελ-λαράκη η οποία συγκινημένη ευχαρίστησε το πρόεδρο για το καλό ιδιωτικό του λόγο που σπανίζει.

αρκάδι αφιέρωμα σακελλαράκηςΙδιαίτερη η στιγμή της παρουσίας του Ψαραντώνη του επιστήθιου φίλου του Σακελλαράκη ο οποίος με τη θεϊκή λύρα του και το ιδιαίτερο της φωνής, μας μετέφερε στο βουνό του Ψηλορείτη, παίζοντας και τραγουδώντας αγαπημένους σκοπούς στον φίλο του Γιάννη ωσαν να ήταν παρόν. Όλο το ακροατήριο με παρατεταμένα χειροκροτήματα αποθέωσε το μεγάλο λυράρη για τις αυθεντικές , εύστοχες  και ανυπόκριτες μαντινάδες που τραγούδησε, όπως του άξιζε.

Λίγα μυρωμένα μανουσάκια στη κα Σακελλαράκη , λίγες άγριες ανεμώνες στη κα Βλαζάκη και ένα πιάτο με τη Παναγία των Μυριοκεφάλων και τους Αγ. Τέσσερις Μάρτυρες στο Ψαραντώνη προσφέρθηκαν από το σύλλογο Ρεθεμνίων .

Η εκδήλωση άρχισε με ηχητικό ντοκουμέντο που μιλούσε ο Μάνος Χατζιδάκης αγαπημένος φίλος του Γ. Σακελλαράκη και τελείωσε πάλι με ηχητικό ντοκουμέντο από την οδό ονείρων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γ. Βλατάκης έκαμε την ευχή  κάποια στιγμή στο μέλλον να πραγματοποιηθεί η  προτομή του Γιάννη Σακελλαράκη στα Ανώγεια και δή στο Ιδαίο Αντρο το τόπο που λάτρεψε, προτρέ-ποντας και το Δήμο Ανωγείων προς τούτο. Η εκδήλωση τελείωσε με το καθιερωμένο πλούσιο κρητικό κέρασμα  από το σύλλογο.

γιορτή σακελλαράκης "Αρκάδι" αφιέρωμα βλατάκης ψαραντώνης

Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενωσης κ. Γ. Μαριδάκης, ο πρόεδρος της Κρητικής Εστίας κ. Χ. Σαλβαράκης, ο πρωην προεδ. Παγκρ. Εν. κος Γ. Πρασιανάκης ο οποίος κατέθεσε  την προσωπική του αποψη από δικαστηριακή συναναστροφή με το τιμώμενο εκθειάζοντας το αυτόκλητο θάρρος του, ο Ζαχαρίας Καμπουρακης ως εκπρόσωπος του κου Γ. Δεικτάκη,ο αντιπρ. του Συνδεσμου Κρητών Επιστημόνων κ. Μ. Μπαχλιτζανάκης, η κα Λίλα Μειμαράκη, εκπρόσωπος του Αγγελου Δεληβοριά διευθ. του μουσείου Μπενάκηη , η πολιτευτής Δώρα Παπαδάκη, οι καθηγητες Πανεπ. Γ. Γαλίτης, Σ. Μαραγκουδάκης, Βαρουφάκης , Γ. Αικατερινίδης, ο γκαλερίστας Μανόλης Κανακάκης, η κα Μ.. Λαρίου Δρεττάκη, ο δημοσιογ. Γιαννης Κριαρακης, ο τ. Δ. Αστ. Βας. Αποστολάκης , ο Σταυρος Φωτάκης ,ο προεδ. Κρητών Ωρωπου Α.  Γιαννουλάκης  ,  η κα Μ. Τζανακη προεδ. Πανελ. Ενωσης Γυναικών Κρήτης, ο Λευτ. Δρανδακης, η Ευαγ. & η Χρυσούλα Μπαρμπούνη , ο Νίκος Τσιουδάκης γεν γρ. ομοσπ΄Αμαριωτών, ο εκδότης του περιοδικού ΠΑΡΙΑΝΑ κος Αλιμπράντης, ο αρχιτ. κ. Α. Νουκάκης, ο καθηγ. Γ. Γρυντάκης , η κα Αθηνά Ζαραβίνου, η κα Μαιρη Πετρίδου, κα