Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Αφιέρωμα στον ανθρωπιστή, επιστήμονα και γιατρό Παναγιώτη Βενετσάνο

"Θα τον θυμόμαστε όλοι για πάντα"

Γράφει ο Γιάννης Ταταράκης*

Δυστυχώς δεν προλάβαμε να βρεθούμε ξανά στο Σπήλι που τόσο λάτρευε  την ερχόμενη άνοιξη με τον μακαριστό Παναγιώτη Βανετσάνο όπως είχαμε δεσμευθεί στην τελευταία μας συνάντηση αφού  ο χάρος είχε άλλα σχέδια. Πλησιάζοντας το 40ήμερο μνημόσυνο του «Γιατρού» όπως τον αποκαλέσουμε ο πατέρας μου και επιστήθιος φίλος του αισθάνομαι την ανάγκη να αφιερώσω στην μνήμη του λίγες γραμμές αφού ήταν ένας από τους ανθρώπους που σημάδεψαν έντονα τα παιδικά μου χρόνια στο Σπήλι όταν υπηρετούσε το τοπικό αγροτικό ιατρείο (1972-1974).

Ήταν ο γιατρός ο οποίος από την αρχή της σταδιοδρομίας του ξεχώρισε για το ήθος του, , την εντιμότητας και την μεγάλη του αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ένας άνθρωπος απλός, σεμνός, ευγενής  και πολύ ζωντανός, Η ακεραιότητά του ακλόνητη και η αξιοπρέπειά του υπόδειγμα και στάση ζωής. Η έγνοια του για τον ασθενή γνήσια, προπάντων για όποιον αδυνατεί ν' ανταπεξέλθει οικονομικά. Δεκάδες τα παραδείγματα συγχωριανών μας που είχε ασθενείς στην Αθήνα στο προσωπικό του ιατρείο  χωρίς να δέχεται αμοιβή. Σπουδαίο το εύρος της επιστημονικής του κατάρτισης, η διάθεσή του να ενημερώνεται διαρκώς αλλά και  η ευσυνειδησία του σαν γιατρός .

Οι αρετές του, οι ανθρώπινες  αξίες που υπηρετούσε με πάθος και το επιστημονικό του έργο αξίζουν τον θαυμασμό μας ενώ  άφησε την ευπρέπεια και την κοινωνική προσφορά μέσα από το ιατρικό του λειτούργημα  σαν παρακαταθήκη.

Είμαι σίγουρος πως η μνήμη του Παναγιώτη Βενετσάνου θα μείνει άσβεστη σε όσους αγάπησε και τον αγάπησαν, σε εμάς  τους Αγιοβασιλιώτες αλλά και στους ασθενείς του, που ξεχειλίζοντας από ανάμικτη ευγνωμοσύνη και θλίψη, συνέρρευσαν κατά δεκάδες πριν από σαράντα περίπου μέρες  στο κοιμητήριο του Μενιδίου να τον αποχαιρετήσουν.

Θα τον θυμόμαστε όλοι για πάντα.

*Ο κ. Γιάννης Ταταράκης είναι  Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου