Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Βλέπει μακρύτερα εκείνος ο γλάρος που πετάει ψηλότερα …

Από το βιβλίο του Richard Bach, «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον»

Από 10 Οκτωβρίου έως 14 Οκτωβρίου το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου φιλοξένησε ομάδα καθηγητών και μαθητών από Σλοβενία, Λιθουανία, Ιταλία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Η κινητικότητα αυτή ήταν δραστηριότητας μάθησης, διδασκαλίας, κατάρτισης στο πλαίσιο του έργου: “Reading through the Lens of STEAM”   (Διαβάζοντας μέσα από το φακό του STEAM ) Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + KA 2  που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση και στο οποίο το σχολείο μας μετέχει ως εταίρος.

Το έργο στοχεύει στη βελτίωση της αναγνωστικής ικανότητας, των συνηθειών και της κουλτούρας των μαθητών χρησιμοποιώντας διάφορες δραστηριότητες ανάγνωσης, προσέγγιση STEAM και βιωματικές μεθόδους μάθησης. Ένα A για την Αγγλική λέξη Art, που σημαίνει Τέχνη, βρίσκει αβίαστα τη θέση του στο μέσο του αρκτικόλεξου STEM (Φυσικές επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά), το οποίο γίνεται STEAM και αποτελεί μια σύγχρονη, διαθεματική προσέγγιση της έρευνας και της καινοτομίας που υιοθετείται πλέον στη σχολική εκπαίδευση.

Κατά τη γνώμη μας, η ανάγνωση είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες, η οποία επηρεάζει επίσης την επιτυχία σε άλλα μαθήματα και βελτιώνει τις δεξιότητες επικοινωνίας
 Oι δράσεις που οργανώθηκαν βασίστηκαν στην ιδέα του «Γλάρου Τζόναθαν Λίβινγκστον». Αυτή η νουβέλα του Richard Bach είναι μια εξαιρετική πηγή για τη διδασκαλία δεξιοτήτων ζωής:  μπορούμε όλοι να είμαστε πολύ περισσότερα από όσα πιστεύουμε ή από όσα μας δίνεται να πιστέψουμε. Ό Θεός -ή η τύχη, αν θέλετε- είναι στο πλευρό των τολμηρών, των ελεύθερων στο πνεύμα ανθρώπων. Οι ιδέες αυτού του βιβλίου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όλη την ομάδα.

Η υποδοχή έγινε  τη Δευτέρα 10/10 στο Σπίτι του Πολιτισμού,  όπου ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Σκορδίλης απηύθυνε χαιρετισμό εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ρεθύμνης. Την εκδήλωση χαιρέτησε και η Αντιδήμαρχος κυρία Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα. Ακολούθησαν τραγούδια και χοροί του τόποι μας, παρουσίαση της πόλης μας και η εκδήλωση έκλεισε με παιχνίδια γνωριμίας στη φιλόξενη πλατεία Μικρασιατών.
Την Τρίτη 11//10 οργανώθηκαν εργαστήρια στο χώρο του σχολείου μας. Σχεδίαση  και  3D εκτύπωση , εικαστικό  εργαστήριο και  συμβολική αισθητική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου, λογοτεχνικό μάθημα, συζήτηση και παιχνίδι πάνω στο θέμα του βιβλίου.

Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν εκπαιδευτικές εκδρομές και ξεναγήσεις στην Κνωσό, το Αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου, το Αρκάδι , τις Μαργαρίτες, την Αργυρούπολη και τη λίμνη Κουρνά.
Όλες οι μέρες πλαισιώθηκαν με δράσεις βιωματικής μάθησης , όπως έγινε και στην επίσκεψή μας στην Αργυρούπολη. Το Ε.Κ.Φ.Ε. Ρεθύμνου και συγκεκριμένα ο υπεύθυνος του κέντρου, κύριος Κ. Χαλκιαδάκης με τους συνεργάτες τους μας υποδέχτηκαν και οργάνωσαν μαθήματα Φυσικής με θέμα τον μηχανισμό πτήσης. Μετά το θεωρητικό μέρος , οι μαθητές προχώρησαν σε πρακτική εξάσκηση, και εφαρμόζοντας τις γνώσεις που απέκτησαν, κατασκεύασαν το δικό τους “αεροπλάνο”! Η δράση έκλεισε με διαγωνισμό και παιχνίδι που αντάμειψε μικρούς και  μεγάλους.

Το σύνθημα της  κινητικότητας ήταν “ Άνοιξε τα φτερά σου και πέταξε”

Αυτό επιδιώξαμε, να βρούμε έναν υψηλότερο σκοπό στη ζωή, χωρίς  συμβιβασμούς, να αναπτύξουμε ανοιχτό πνεύμα , να δούμε  διαφορετικούς τρόπους σκέψης.

Η μέχρι τώρα εμπειρία μας στο Erasmus+ είναι απλώς ένα εκπληκτικό και συναρπαστικό ταξίδι μάθησης. Αυτό το ταξίδι είχε μια νέα στάση, εδώ στο Ρέθυμνο. Στο 2ο  Γυμνάσιο Ρεθύμνου και τον γλάρο Ιωνάθαν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η παρέα του Erasmus ήταν   μέρος της σχολικής μας ζωής για μια εβδομάδα.
Ευχαριστούμε τον δήμο Ρεθύμνης για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας και όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση των δράσεων  και τη ζεστή φιλοξενία  κατά την εβδομάδα αυτή.

«..Tο να βρούμε αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερο από κάθε άλλο πράγμα στη ζωή μας και να τραβήξουμε προς τα εκεί με θάρρος, ακλόνητη αποφασιστικότητα και επιμονή, είναι ο δρόμος όλων εκείνων που τολμούν να ζουν ευτυχισμένοι. Ως αντάλλαγμα για αυτή την προσπάθεια μας θα μας περιφρονήσουν, θα μας χλευάσουν και θα μας εξοστρακίσουν από τον κύκλο τους οι φίλοι και οι συγγενείς.

Αν επιμείνουμε όμως, αν αντέξουμε τη μοναξιά μας και μείνουμε αφοσιωμένοι σε αυτό που με τόση αγάπη αποφασίσαμε να κάνουμε, τότε θα ανακαλύψουμε ότι έχουμε καινούριους φίλους και καινούριους συγγενείς, οι οποίοι ήδη συμμερίζονται τις αξίες και τα ιδανικά που έχουμε επιλέξει, κι ότι μαζί τους θα πετάξουμε πολύ πιο μακριά και πιο ψηλά από όσο μπορούμε να ονειρευτούμε….
…Ο Γλάρος Ιωνάθαν πέταξε πολύ μακριά …