Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Βραβείο σε δύο επίλεκτους Αμαριώτες

Η Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου βράβευσε, στον ετήσιο χορό της, δύο επίλεκτους Αμαριώτες

χορός αμαριωτών πίτα ζορμπάς

Του Στέφανου Ευθ.Αντωνακάκη

Την Κυριακή 27-1-2013 και ώρα 13:00 μ.μ. και στο Κρητικό Κέντρο ΖΟΡΜΠΑΣ που κατακλείστηκε από Αμαριώτες και φίλους πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο ετήσιος χορός της Ομοσπονδίας, η κοπή της βασιλόπιτας και τιμήθηκαν όπως τους άξιζε δύο επίλεκτα μέλη της Αμαριώτικης κοινωνίας: ο Ηλίας Λαμπίρης του Ευαγγέλου από τη Βισταγή Αμαρίου και ο Ιωάννης Γενεράλης του Ευαγγέλου από το Γερακάρι Αμαρίου.

Οι τιμώμενοι γεννήθηκαν και ανατράφηκαν στην Αμαρία γη από εξαίρετους γονείς. Πήραν τα πρώτα γράμματα στην Επαρχία Αμαρίου και το Ρέθυμνο, γι’ αυτό και η αγάπη τους για τον τόπο είναι ξεχωριστή.

Ο Ηλίας Λαμπίρης μετά τις εγκύκλιες σπουδές πήγε στη Γερμανία και σπούδασε την ιατρική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και έγινε διδάκτορας της Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Γύρισε στην Ελλάδα και δίδαξε Ορθοπεδική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και με την καθοδήγησή του βγήκαν 38 διδάκτορες της ιατρικής Επιστήμης. Έγινε Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθοπεδικής Εταιρείας και στις 3-10-2012 και στο 68ο Πανελλήνιο Ορθοπεδικό Συνέδριο του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα.

χορός αμαριωτών πίταΔιετέλεσε Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και έχει αγωνιστεί για μια προσφορά υγείας ως λειτούργημα, που σέβεται τον άνθρωπο χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς και στόχους. Έχει λάβει περί τις 30 τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά και το έργο του που έχει παγκόσμια αναγνώριση.   

Αγάπησε τον άνθρωπο γι’αυτό και πρόσφερε τις υπηρεσίες του, παντού και πάντοτε, αφειδώς σε όλους. Ιδιαιτέρως οι Αμαριώτες είχαν και έχουν τον προσωπικό τους γιατρό, το δικό τους άνθρωπο για κάθε δύσκολη στιγμή, που προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά του και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ήθους, σεμνότητας και προσφοράς, που στις μέρες μας σπανίζει.

Η ιδιαίτερη του αγάπη για τον τόπο εκδηλώθηκε και με τη συμμετοχή του στα κοινά και την εκλογή του ως Βουλευτή Ρεθύμνου 2007-2009 που παρά την επιτυχία του έφυγε απογοητευμένος  από την πολιτική και τους πολιτικούς. Από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι σήμερα διοικεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Η Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίουδιά του Προέδρου της κ. Στέφανου Αντωνακάκη επίδωσε στον τιμώμενο, μαρμάρινη προτομή του Ιπποκράτη συνοδευόμενη με έπαινο, με πινακίδα που έγραφε: Τιμής Ένεκεν στον εκλεκτό Αμαριώτη ιατρό, καθηγητή και πολιτικό ΗΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΑΜΠΙΡΗ, για την προσφορά του στον άνθρωπο, την επιστήμη και το κοινωνικό σύνολο.

Ο Γιάννης Γενεράλης μετά τις εγκύκλιες σπουδές φοίτησε στη σχολή Εμποροπλοιάρχων, διετέλεσε καπετάνιος του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού και σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής  σε επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Με το ήθος του, τον πατριωτισμό και τη σεμνότητά του αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της Επαρχίας Αμαρίου και της Ελλάδος γενικότερα στο εξωτερικό ως Απόδημος Αμαριώτης.

Ο τιμώμενος αντί να σιγουρέψει τις οικονομίες του και τους κόπους του σε κάποια Τράπεζα της Ελβετίας ή και αλλού, όπως έκαναν  χιλιάδες απάτριδες Έλληνες, τις έφερε στη γενέθλια γη όπου δημιούργησε ένα επίγειο παράδεισο στο Γερακάρι με πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ξενοδοχείο, ταβέρνα, καφετέρια, παντοπωλείο κά.

Εδώ καταναλώνονται αγνά παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που δίνουν δουλειά στους νέους του τόπου. Όλα αυτά δίνουν ζωή στον τόπο και αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της περιοχής με τα αξιοθέατα και τις άλλες πρότυπες επιχειρήσεις που λειτουργούν εδώ.

Αυτή του η ευεργεσία και προσφορά τον κάνει ξεχωριστό, γιατί είναι ο μοναδικός στη σύγχρονη εποχή, που έκανε πράξη την αγάπη του για τον τόπο του και μετέφερε τα αγαθά του κόπου του στη γενέθλια γη για να τα μοιραστεί με τους συνανθρώπους του. Είναι θεόσταλτος για τον τόπο και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.χορός αμαριωτών πίτα

Η Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίουδια του Πρόεδρου της κ. Στέφανου Αντωνακάκη  επίδωσε στον τιμώμενο ειδικό επίχρυσο πάπυρο σε πλεξιγκλάς με μαρμάρινη βάση συνοδευόμενο με έπαινο,  με πινακίδα που έγραφε: Στον εκλεκτό απόδημο Αμαριώτη, επιτυχημένο επιχειρηματία ΙΩΑΝΝΗ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΕΝΕΡΑΛΗ, για την κοινωνική του προσφορά και ευεργεσία στην Επαρχία Αμαρίου.

Ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνεχάρην τους τιμώμενους εκ μέρους των απανταχού της γης Αμαριωτών και τους ευχαρίστησα για ό,τι έκαναν για να νιώθουμε όλοι υπερήφανοι και τους ευχήθηκα από καρδιάς ο Θεός να τους χαρίζει υγεία προσωπική και οικογενειακή  ευτυχία και κάθε επιτυχία στο σπουδαίο έργο που επιτελούν με ξεχωριστό ενδιαφέρον και πάθος.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Νίκος Τσιουδάκης που καλωσόρισε τους καλεσμένους με το γνωστό του στιχουργικό τρόπο, τη μαντινάδα.

Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Στ.Αντωνακάκης, για να χαιρετίσει και να καλωσορίσει τους εκλεκτούς καλεσμένους. Στην ομιλία, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Η Ομοσπονδία στα 29 χρόνια λειτουργίας με τα 22 Σωματεία - Μέλη της,  φέρνει κοντά  τους απανταχού της γης Αμαριώτες και φίλους, προβάλλει την Επαρχία Αμαρίου με τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά της, αγωνίζεται για την ανάπτυξη της και τιμά τους ανθρώπους  της που με το έργο τους και την προσφορά τους  μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι για τον τόπο καταγωγής μας, όπως οι  καταξιωμένοι Αμαριώτες : Ηλίας Λαμπίρης και Γιάννης Γενεράλης που θα τιμήσουμε σήμερα.

Το Αμαριώτικο Σπίτι  στεγάζει τα Σωματεία –Μέλη και αποτελεί το πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο όλων των Αμαριωτών . Μετά την τελευταία ανακαίνιση είναι μια ζεστή αγκαλιά  για κάθε απόδημο Αμαριώτη.

 Μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία πιστεύουμε πως η Ομοσπονδία  θα παίξει σημαντικό ρόλο και  θα προσπαθήσει να φέρει πιο κοντά  τη νέα αμαριώτικη γενιά για να συνεχιστεί το έργο και όλοι μαζί ενωμένοι  να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο και να ξεπεράσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που ζούμε. Η ισχύς εν τη ενώσει.

χορός αμαριωτών πίταΣτο διάστημα αυτό με τη δική σας βοήθεια και την αγάπη , μετά την κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας καταφέραμε και συνεχίζουμε την έκδοση της εφημερίδας ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ, που ταξιδεύει τα νέα μας στους όπου γης Αμαριώτες και φίλους και αγωνίζεται για την ανάπτυξη και την προβολή του τόπου μας.

 Καταφέραμε με πολλές δυσκολίες και κόστος να στήσουμε την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας  (www.omospamari.gr),(e-mail:info@omospamari.gr)στο διαδίκτυο  και ο όπου γης Αμαριώτης και φίλος μπορεί να ενημερώνεται για πολλά πράγματα και να διατυπώνει τις σκέψεις  του. Η λειτουργία της έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε.

 Στα άμεσα σχέδια μας είναι η πραγματοποίηση περισσότερων  εκδρομών  ,η συνέχιση των μαθημάτων  Κρητικών χορών και ριζίτικου  για τα οποία θα ενημερώνεστε  από την εφημερίδα μας που βγαίνει κάθε τρεις μήνες και την ιστοσελίδα.

 Τελειώνοντας θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που πρόθυμα και συλλογικά ανταποκρίνονται σε όλες τις υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας καθώς και στις οικογένειες τους που συμμερίζονται και ενισχύουν την όλη προσπάθεια.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε και έκοψε ο Αιδεσιμολογιότατος πατέρας  Εμμανουήλ Καβρουλάκης και μίλησε για προσωπικές μαρτυρίες και γεγονότα που τον συνδέουν με   τους τιμώμενους  και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

Ακολούθως μοιράστηκε στους Προέδρους των (22) Σωματείων- Μελών , στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, στους επισήμους και σε όλους τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Έγινε λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα γι’ αυτό και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους δωροθέτες που πάντα είναι αρωγοί στο έργο της Ομοσπονδίας.

Το Κρητικό Συγκρότημα του Γ. Χαλκιαδάκη και Γ. Κακλή κατενθουσίασε τους καλεσμένους με τη γνήσια κρητική διασκέδαση που πρόσφερε καθώς και τα φαγητά και η φιλοξενία του κέντρου με ιδιοκτήτη το Θωμά  Χνάρη ήταν άψογη. Τίμησαν με την παρουσία τους  και τους ευχαριστούμε οι κ.κ.:

Ηλίας Λαμπίρης, τιμώμενος,
Ιωάννης Γενεράλης, τιμώμενος,
Φράγκος Φραγκούλης Στρατηγός ,Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και Πρώην Υπουργός Εθνικής  Άμυνας,
Αποστολάκης Ευάγγελος Αντιναύαρχος, Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ,
Κουτελιδάκης Μιχάλης Στρατηγός,
Καναβάκης Μανώλης Στρατηγός,
Συμβουλάκη-Κουρή Στέλλα Περιφερειακή Σύμβουλος,
Μαριδάκης Γιώργος Πρόεδρος Παγκρητίου Ένωσης,
Βανταράκης Στέλιος Αντιπρόεδρος Παγκρητίου,
Κιαγιαδάκης Στέλιος Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών και Πρόεδρος Βρακοφόρων Νομού Ρεθύμνης,
Γιαννουλάκης Αντώνης Πρόεδρος Κρητών Ωρωπού,
Λεωνίδου Όμηρος Πρόεδρος Ελληνοκυπρίων Βριλησσίων,
Μανιουδάκης Μιχάλης Διευθυντής Εταιρείας LAMASAT,
Ακουμιανάκης Μανώλης Προέδρος Πολιτιστικού Συλλόγου  Γερακάρι.
Λίτινα Αιμιλία Αρεοπαγίτης,
Σηφακάκη Κατίνα Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης,
Κούτρας Λευτέρης Αγωνιστής και Βετεράνος της Μάχης της Κρήτης,
Παραδεισανός Νικόλαος Πρόεδρος Συλλόγου Αϊγιαννιωτών Αμαρίου,
Δουλγεράκης Γεώργιος Πρόεδρος Συλλόγου Ανωμεριανών Αμαρίου,
Προβιάς Αλέκος Πρόεδρος Συλλόγου Βισταγιανών Αμαρίου,
Κραουνάκης Νικόλαος Πρόεδρος Συλλόγου Βρυσσανών Αμαρίου,
Βερτινάκη Στέλλα Πρόεδρος Συλλόγου Γερακαριανών Αμαρίου,
Μαρκαντώνης Γεώργιος Πρόεδρος Συλλόγου Ελενιανών Αμαρίου,
Τσιουδάκης Νικόλαος Πρόεδρος Συλλόγου Καλογεριανών Αμαρίου,
Νουκάκης Αντώνης Πρόεδρος Συλλόγου Κουρουτιανών Αμαρίου,
Μανωλιτσάκης Στέλιος Πρόεδρος Συλλόγου Λαμπιωτιανών Αμαρίου,
Καλοειδάς Μάριος Πρόεδρος Συλλόγου Μερωνιανών Αμαρίου,
Μυτιληνάκης Αντώνης Πρόεδρος Συλλόγου Πατσωτών Αμαρίου,
Πατρικαλάκης Σταύρος Πρόεδρος Συλλόγου Πετροχωριανών Αμαρίου,
Λίτινας Σπύρος Πρόεδρος Συλλόγου Πλατανίων Αμαρίου, καθώς και όλοι οι εκλεκτοί καλεσμένοι Αμαριώτες και φίλοι.

Την τηλεοπτική κάλυψη για την τηλεόραση ΧΑΝΙΑ ΤV και για τη ραδιοφωνική ανακοίνωση του χορού στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ FM 87,5 ανέλαβε και τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως ο συνεπαρχιώτης Στέλιος Παττακός, για πολλά χρόνια υπήρξε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Πατσωτών.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους τιμώμενους, στους εκλεκτούς καλεσμένους και στον αείμνηστο Επίτιμο Πρόεδρο Γιάννη Αντωνίου Λίτινα που υπήρξε για 23 χρόνια Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Μηνύματα έστειλαν: Η Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης Βουλευτής, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και ο Στέφανος Σημαντήρας Δήμαρχος Αμαρίου.

Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους τιμώμενους, στους επισήμους και εκλεκτούς καλεσμένους συνεπαρχιώτες και μη που κάθε χρόνο μας τιμούν με την παρουσία τους και στηρίζουν το έργο της Ομοσπονδίας. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον  τιμώμενο Γιάννη Γενεράλη για τη γενναία οικονομική και ηθική στήριξη της Ομοσπονδίας.

Οι χοροί έδωσαν και πήραν και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα και όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι με την ευχή:

"ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ» και του « ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ"