Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Βραδιά αδελφοσύνης των λαών στο Ρέθυμνο

Πολυπολιτισμική εκδήλωση την Κυριακή στο «Σπίτι του Πολιτισμού»

βραδιά μεταναστών ρέθυμνο

Θα είναι μια βραδιά συνύπαρξης και αδελφοσύνης των λαών, αυτή που θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή, προπαραμονή του 2013,το απόγεμα στο Ρέθυμνο και στη στέγη «Σπίτι του Πολιτισμού». Είναι η τέταρτη χρονιά, που μπροστάρης στην εκδήλωση-θεσμό είναι ο δήμος με τη συνεργασία των εθελοντικών ομάδων των μεταναστών, του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και του τοπικού Γραφείου Πολιτισμού.

Το σπουδαίο είναι ότι η δημοτική Αρχή για μια ακόμη συνεχή χρονιά, επιχειρεί μια ουσιαστική τομή στην κοινωνία και στέλνει μηνύματα αγάπης και φιλοξενίας των πληθυσμών που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο και παράλληλα, με τη « γιορτή των λαών» την Κυριακή, τάσσεται ευθέως απέναντι  στα ρατσιστικά φαινόμενα που έχουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.

«Μπορούμε όλοι να συνυπάρχουμε και να ζούμε ειρηνικά», δήλωσε στο MadeinCreta ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μεταναστών Στέλιος Χαρκιανάκης και συμπλήρωσε: «Θα είναι μια βραδιά αγάπης, όπου κάθε λαός θα δώσει την κουλτούρα του, τις παραδόσεις του, τις αξίες του, έτσι ώστε να κατανοήσουμε όλοι την αναγκαιότητα να συμβιώνουμε κάτω από συνθήκες γαλήνης και αρμονίας  και ότι όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό και την ίδια στέγη…»

βραδιά μεταναστών ρέθυμνοΣτο Ρέθυμνο είναι εγκατεστημένοι σήμερα 6-7 χιλιάδες  αλλοδαποί, στην πλειοψηφία τους οικονομικοί μετανάστες, όπου ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς ζει για δεκαετίες, έχει δημιουργήσει οικογένειες και έχει αφομοιωθεί με τη δομή της κοινωνίας. Τα φαινόμενα βίαιων συμπεριφορών, που κατά καιρούς εκδηλώνονται «είναι μεμονωμένα και ελέγχονται, και  παρατηρούνται συνήθως στην παλιά πόλη, όπου ζει και το μεγάλο μέρος των μεταναστών», επεσήμανε ο κ. Χαρκιανάκης, όμως  αυτά τα περιστατικά «δεν προκαλούν ανησυχία».

Η ΑΡΧΗ

Το κίνητρο για τη πολυπολιτισμική γιορτή, που η ουσία της εμπεριέχεται στο σύνθημα «Το Ρέθυμνο μας ενώνει», δόθηκε στον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη περί το 2008 από Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στην πόλη. Η ιδέα έγινε αποδεκτή ως ωφέλιμη και αντιρατσιστική και  αμέσως μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Από τότε, πλέον, καθιερώθηκε ως θεσμός και κάθε χρόνο στέλνει  μηνύματα…

Η γιορτή των λαών, στην οποία θα συμμετέχουν πολίτες- μόνιμοι κάτοικοι του Ρεθύμνου από χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Ασίας, της Αραβικής χερσονήσου και της Αμερικής, θα ξεκινήσει  στις 4 το απόγεμα της Κυριακής στην αίθουσα της στέγης «Σπίτι του Πολιτισμού» στην Πλατεία Μικρασιατών, με την παρουσίαση παιδικού προγράμματος στη διάρκεια του οποίου ο Άγιος Βασίλης θα μοιράσει στα παιδιά των μεταναστών δώρα, προσφορά επαγγελματιών της πόλης.

Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική, την Ινδική Και Αραβική κοινότητα, από συγκροτήματα της Κρήτης και θα ακουστεί μουσική απ’ όλο τον κόσμο. Συνέχεια, οι συμμετέχοντες  θα κάνουν γευστικές περιπλανήσεις στην τοπική κρητική και διεθνή κουζίνα.

Ο δήμος Ρεθύμνου, επιδιώκοντας να συμβάλλει στην βελτίωση των συνθηκών  ζωής των μεταναστών, έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων, όπως εκμάθηση της ελληνικής και μητρικής τους γλώσσας, την καταγραφή των αναγκών τους, την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κ.λπ.