Γαλακτομπούρεκο
Ένα αγαπημένο γλυκό φτιαγμένο από αγνά υλικά
Υλικά
1 λίτρο περίπου γάλα
2 Αυγά
1,5 φλυτζάνι τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
3 βανίλιες
4 κουταλιές άλιωτο βούτυρο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι
3,5 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε
Ακολούθως ρίχνουμε τις βανίλιες και τα αυγά
Όταν όλα τα υλικά γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, ρίχνουμε τις 4 κουταλιές βούτυρο και ανακατεύουμε έως ότου να δέσει το μείγμα, οπότε και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψί κι απλώνουμε ένα - ένα τα φύλα, αλείφοντάς τα με λιωμένο βούτυρο.
Με τον τρόπο αυτό στρώνουμε τα μισά φύλλα, κι από πάνω ρίχνουμε την κρέμα.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας ξανά ένα-ένα φύλλο.
Τελειώνοντας κόβουμε γύρω γύρω το φύλλο που περισσεύει, βουτυρώνουμε και την επιφάνεια, το χαράζουμε ελαφρώς και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να ροδίσει.
Το βγάζουμε από το φούρνο και ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού (για να μην πήξει το σιρόπι, στάζουμε 2 σταγόνες λεμονιού)
Ανακατεύουμε καλά, το αφήνουμε να βράσει και μόλις αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα, είναι έτοιμο.
Το περιχύνουμε καυτό πάνω στο γαλακτομπούρεκο. Μόλις το απορροφήσει είναι έτοιμο!