Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Γρίπη, κορωνοϊός και στρεπτόκοκκος ανησυχούν τους ειδικούς

Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους γιατρούς

Ανησυχία προκαλεί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, στην Ευρώπη, αλλά και στην χώρα μας, όπου 10 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τον Ιανουάριο του 2023, έχουν καταγραφεί 89 περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα 49 παιδιά κάτω των 10 ετών νόσησαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο και 40 ενήλικοι. 10 παιδιά, ηλικίας δώδεκα μηνών έως 8 ετών κατέληξαν από την ασθένεια, ενώ είχαμε και 12 θανάτους ενηλίκων, που στην πλειονότητά τους έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Για την έξαρση του φαινομένου καθώς και την διασπορά της γρίπης Ακαι του κορονοϊού μίλησαν στην ΕΡΤ η Σταυρούλα Κωσταρίδου, Παιδίατρος, διευθ. Νοσ. Παίδων Πεντέλης και ο Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος πνευμονολογικής εταιρείας και καθηγητής ΕΚΠΑ.

Προβληματίζει η διασπορά του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου
«Έχουμε την λεγόμενη διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη που δεν την βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια και όντως έχει έκβαση και θανατηφόρα» δήλωσε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις Έξι» η κα Κωσταρίδου. Σύμφωνα με την ειδικό οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους και όπως τόνισε «είναι μικροβιακό αίτιο, δεν είναι ιογενής λοίμωξη, γι αυτό έχει οξεία έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν προηγείται καταρροή και βήχας που έχουν οι ιογενείς λοιμώξεις, αρχίζει απότομη εισβολή με υψηλό πυρετό με έντονη δυσκαταποσία, τα παιδιά δεν μπορούν να καταπιούν ούτε το σάλιο τους». Η κα Κωσταρίδου κάλεσε τους γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο όταν τα παιδιά τους εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και εφόσον τους υποδείξει να κάνουν ένα strep test.

Από την πλευρά του ο κ. Λουκίδης μιλώντας για τον κορονοϊό, που επίσης προσβάλει μικρούς και μεγάλους, δήλωσε ότι «είχε μία έξαρση από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου». Και όπως τόνισε «πλέον στην κοινότητα επικρατεί η γρίπη τύπου Α και αυτό αποτυπώνεται και στις νοσηλείες».

ertnews.gr