Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Γ.Τριανταφύλλου: "Κλειδί" η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του Ηρακλείου

Πρέπει να έχουμε στρατηγική για τον Τουρισμό και όχι να επωφελούμαστε από δυσμενείς συνθήκες για τις ανταγωνίστριες χώρες

γιώργος τριανταφύλλου ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο τουρισμός μελέτη τουριστικός προορισμός έρευνα

Για λανθασμένη τουριστική πολιτική που δε στηρίζεται στην ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα, αλλά στις δυσμενείς συγκυρίες στις ανταγωνίστριες χώρες, έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο καθηγητής του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Δρ.Γιώργος Τριανταφύλλου, με αφορμή τη μελέτη για το Ηράκλειο ως τουριστικό προορισμό που παραδόθηκε στο δήμαρχο Β.Λαμπρινό και την αντιδήμαρχο Α.Πλεύρη.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη φοιτητών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μετά από συνεντεύξεις τόσο από φορείς που εμπλέκονται με τον Τουρισμό όσο και από κατοίκους και επισκέπτες του Ηρακλείου, ανέδειξαν στις πραγματικές τους διαστάσεις τα προβλήματα που φαίνεται να κρατούν την πόλη πίσω, στο μεγάλο στόχο καθιέρωσής της ως τουριστικό προορισμό.

Ο κ.Τριανταφύλλου, μεταφέροντας όσα ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, πολίτες αλλά και τουρίστες κατέθεσαν στους φοιτητές, στάθηκε στη βελτίωση των υποδομών, του φυσικού περιβάλλοντος, της καθαριότητας, αλλά και στην εκπαίδευση κάθε πολίτη για τον Τουρισμό. Συγκεκριμένα μίλησε για "μάθημα τουριστικής συμπεριφοράς" που θα βοηθήσει κάθε πολίτη να αντιληφθεί τί είναι ο Τουρισμός και γιατί τον επιδιώκουμε, αλλά και το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον επισκέπτη.

Στη μελέτη των φοιτητών Κωνσταντίνας Κουναλάκη, Ηλία Μπεκύρα, Καλλιόπης Γιαλιτάκη, Μαρίας-Ευτυχίας Αποστολάκη, Μελιτίνης Μαγουλιανού, Κωνσταντίνου Γλάβα και Ερασμίας Αγγελάκη, με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρ.Γιώργο Τριανταφύλλου επισημαίνεται η φυσική "προίκα" της Κρήτης, η ιστορία της πόλης, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού, τα τοπικά προϊόντα, αλλά και οι αλλαγές που καταγράφονται στην πόλη τα τελευταία χρόνια, τόσο ως προς την προσβασιμότητα ως προς και τις υποδομές.

γιώργος τριανταφύλλου ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο τουρισμός μελέτη τουριστικός προορισμός έρευνα

Στο πλαίσιο της λεγόμενης S.W.O.T. Analysis, του διαγράμματος που απαριθμεί τα ισχυρά σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές για το Ηράκλειο ως τουριστικό προορισμό, οι φοιτητές επισημαίνουν ως ευκαιρία για την πόλη τη γεωγραφική της θέση και το περιβάλλον αλλά και τα περιθώρια που υπάρχουν για ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και ενδυνάμωση της αγοράς του Ηρακλείου. Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης η ανάπτυξη του εσωτερικού.

Το διεθνές οικονομικό σκηνικό "εχθρός" για τον Τουρισμό

Η πόλη όμως θα πρέπει να λάβει υπόψη της και την οικονομική κατάσταση ντόπιων και ξένων, καθώς η περιορισμένη οικονομική ρευστότητα των επισκεπτών της Κρήτης μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση, ενώ την ίδια στιγμή στο "παιχνίδι" μπαίνουν ανταγωνίστριες περιοχές, που συχνά παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες σε πιο ελκυστικές τιμές.

Η μελέτη παραδόθηκε στο Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού και Εθελοντισμού Αριστέα Πλεύρη, οι οποίοι αφιέρωσαν χρόνο και συζήτησαν με τους φοιτητές για τον Τουρισμό στο Ηράκλειο και μάλιστα τους πρότειναν να παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της μελέτης τους σε συνέδριο που θα διοργανωθεί στην πόλη.

γιώργος τριανταφύλλου ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο τουρισμός μελέτη τουριστικός προορισμός έρευνα