Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Γ. Αλεξάκης: Οι κρίκοι μιας αλυσίδας "ζωής" για την Κρήτη

Yποδομές, Κρητική διατροφή, τουρισμός, περιβάλλον

Αλεξάκης υποδομές τουρισμός ευρώπη προγράμματα περιφέρεια κρήτη

"Ακόμη αγωνιζόμαστε για τις υποδομές μας" είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά και Διεθνή θέματα, Γιώργος Αλεξάκης, εκτιμώντας ότι δικαιολογημένα, ως ένα βαθμό, οι Έλληνες και οι Κρητικοί αισθάνονται αδικημένοι σε σχέση με τους πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ, που έχουν ήδη λύσει αυτά τα θέματα και προχωρούν.

Ο κ.Αλεξάκης όμως, κόντρα στον ευρωσκεπτικισμό, μίλησε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όλα αυτά τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. Αναφέρθηκε στα περισσότερα από 31 ευρωπαϊκά, ανταγωνιστικά προγράμματα που η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί σε όλο το νησί, επιτυγχάνοντας μάλιστα μια "εσωτερική αποκέντρωση". "Είναι προγράμματα που έχουν "φέρει" επιπλέον πόρους ύψους 6.5 εκ. ευρώ, κι έχουν ανοίξει θέσεις εργασίας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Εστιάζοντας στη διευκόλυνση διακίνησης προϊόντων και αγαθών εντός ΕΕ, ο Γιώργος Αλεξάκης εστίασε στο "χρυσό" της Κρήτης, που δεν είναι άλλος από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του brand name "Κρήτη", μέσω και της τυποποίησης που αποτελεί απαράβατο κανόνα για να υπάρχει αναγνωρισιμότητα του προϊόντος, όταν αυτό "ταξιδεύει" εκτός συνόρων.

Παράλληλα, κάνοντας «ένα βήμα μπροστά», ο κ.Αλεξάκης ανέδειξε τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό, μιλώντας για τις "διακοπές εμπειρίας" που φέρνουν τον επισκέπτη σε άμεση σχέση με την Κρήτη, τους ανθρώπους και κάθε έκφανση του Πολιτισμού της.

Ο κ.Αλεξάκης αναφέρθηκε στην νέα ατζέντα που προτείνει για την αυτοδιοίκηση, προτάσσοντας την ανάγκη μια βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, μέσω της Κυκλικής Οικονομίας, της Γαλάζιας Οικονομίας, με στόχο να κλείσουν "καυτά" ανοιχτά μέτωπα για το νησί, όπως είναι το θέμα της Ενεργειακής Επάρκειας.

"Όλα αυτά πρέπει να ξεκινήσουν από τα σχολεία" - είπε ο κ.Αλεξάκης, εξηγώντας πως επενδύοντας στα παιδιά - τους αυριανούς διαχειριστές της κοινωνίας μας - μπορούμε να ελπίζουμε και στην εκπαίδευση των ενηλίκων αλλά και σε ένα καλύτερο μέλλον".