Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Διαδικτυακά η πρώτη Δαρβινική Δευτέρα για φέτος

Ο θεσμός διεξάγεται για έντεκα συνεχή χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Δαρβινική Δευτέρα Νίκος Μοσχονάς Λίλιαν Μήτρου Κορωνοϊός

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί η πρώτη "Δαρβινική Δευτέρα" για φέτος και μάλιστα με θέμα επίκαιρο αφού οι εργασίες της θα ασχοληθούν με το θέμα «Η ζωή με και μετά τον κορωνοϊό».

Στη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών επισημαίνονται τα εξής:

Από την εµφάνισή της, η πανδηµία Covid-19 έχει δικαιολογηµένα αποτελέσει το κύριο θέµα ενηµέρωσης και δηµόσιας συζήτησης. Παρά την πληµµυρίδα της πληροφόρησης , και ίσως εξ αιτίας αυτής, µια πολυ-επίπεδη και εστιασµένη παρουσίαση του θέµατος εξακολουθεί να αποτελεί ένα ζητούµενο για το ευρύ κοινό. Στην πρώτη online Δαρβινική Δεύτερα ο οµότιµος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Πατρών Νίκος Μοσχονάς θα αναφερθεί στα βασικά χαρακτηριστικά του ιού: τη βιολογία, την εξελικτική προέλευση, τον κύκλο της «ζωής», τη µεταλλακτικότητα και την ανθεκτικότητα του, αλλά το αναπτυσσόµενο οπλοστάσιο για την αντιµετώπιση του.

Στη συνέχεια, η Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια του Πανεπιστήµιου Αιγαίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδοµένα και την Τεχνολογία, θα αναφερθεί στα προβλήµατα που προκύπτουν σε συνάρτηση µε την αντιµετώπιση της πανδηµίας (περιορισµοί δικαιωµάτων, όπως η ελευθερία της κίνησης, ζητήµατα προστασίας προσωπικών δεδοµένων όπως στην περίπτωση της τηλεκπαίδευσης, επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις ιδίως σε σχέση µε την τηλεργασία). Οι διαλέξεις θα γίνονται online µέσω της πλατφόρµας ΖΟΟΜ (link: https://zoom.us/j/3034415317) µε δυνατότητα παρέµβασης και ερωτήσεων από το «ακροατήριο». 

Πληροφορίες αναφέρονται στην ιστοσελίδα https://darwinianmondaysgr.weebly.com