Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Διαχρονικά και κοινά τα προβλήματα των νοσοκομείων

Δ.Βρύσαλης: Τα νέα μηχανήματα που έρχονται ... πάνε στα απογευματινά ιατρεία, ενισχύοντας την ιδιωτικοποίηση της Υγείας

παγκρήτια συνάντηση εργαζόμενοι νοσοκομεία προβλήματα βρύσαλης

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση αναδεικνύονται ως τα μεγαλύτερα, αλλά επίσης διαχρονικά και κοινά προβλήματα των νοσοκομείων της Κρήτης, όπως διαπιστώθηκε κατά την Παγκρήτια Συνάντηση Διοικητικών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιων Σωματείων στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. "Η κατάσταση θα διαιωνιστεί στα νοσοκομεία και για άλλη μια χρονιά επιβάρυνση θα δεχτούν οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία" - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης. "Τη νέα χρονιά τα κονδύλια για τα νοσοκομεία όλης της χώρας θα είναι μειωμένα κατά 65 εκ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2019, δεν έχει εγγραφεί ούτε ένα ευρώ για μόνιμες προσλήψεις", τόνισε ο ίδιος.

Ο κ.Βρύσαλης αναγνώρισε ότι τα νοσοκομεία εξοπλίζονται με νέα μηχανήματα, τα οποία όμως διατίθενται στα απογευματινά ιατρεία και όχι στην πρωινή (δωρεάν) λειτουργία των νοσοκομείων, κάτι που ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Σε σχετική ανακοίνωση για την Παγκρήτια συνάντηση, αναφέρονται τα εξής:

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της δημόσιας Υγείας καθώς και οι εργαζόμενοι στις συνθήκες αυτές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης μας, συντονίζουμε τις προσπάθειες, τις παρεμβάσεις, τη δράση μας για να διασφαλίσουμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας – Πρόνοιας, για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας ποιοτικό, σύγχρονο, αποτελεσματικό, προσβάσιμο, ισότιμο και δωρεάν. Ένα σύστημα Υγείας που θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων. 

Η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019, «μεταμνημονιακός», διατηρεί τα πολύ υψηλά πλεονάσματα που επιβάλλουν οι δανειστές, επαληθεύοντας τη μείωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, μεταφέροντας το κόστος στους πολίτες (καταβολή αυξημένων εισφορών) και με την περισσότερη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. 

Δεν προβλέπει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όποιο έκτακτο προσωπικό προσληφθεί θα επιβαρύνει τους χαμηλούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Φυσικά, καμία παρέμβαση δεν αναμένεται στον εκσυγχρονισμό των κτηριακών εγκαταστάσεων, της υλικοτεχνικής υποδομής και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. 

Το οργανωμένο Συνδικαλιστικό Υγειονομικό Κίνημα συνεχίζει τον αγώνα του για:
Μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων που να καλύπτουν τις ανάγκες του συστήματος Υγείας,
Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. 

Άμεση διασφάλιση και κατοχύρωση της εργασίας όλων των εργαζομένων που αναμφισβήτητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να δοθεί τέλος στην ομηρία των εργαζομένων.

Κάλυψη των μισθολογικών απωλειών.
Επαναχορήγηση του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και του επιδόματος αδείας. 
Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
Διασφάλιση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 
Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. 
Αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς μας. 
Τα αιτήματα μας είναι δίκαια 
και με τον αγώνα μας θα τα κάνουμε πράξη!