Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Δράσεις στο Ηράκλειο για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Λαμπρινός: Οι πολιτισμένες χώρες οφείλουν σεβασμό, προστασία, και αλληλεγγύη προς τον πρόσφυγα, τον αδύναμο, τον κατατρεγμένο

 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), θα πραγματοποιηθεί και στο Ηράκλειο το Φεστιβάλ Πολιτισμού «Refugee Week Greece 2022» (https://refugeeweek.gr ). 
Ο Δήμος Ηρακλείου,  η Αναπτυξιακή Ηρακλείου - Πρόγραμμα “ESTIA”,  ο Διεθνής  Οργανισμός  Μετανάστευσης - Πρόγραμμα HELIOS και η  Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «ΠΛΟΗΓΟΣ» – Πρόγραμμα «ESTIA», διοργανώνουν  πλούσιες  δράσεις, από τη Δευτέρα 20 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022. 
 Οι δράσεις αποτελούν μέρος του  πανελλήνιου κινήματος,  με στόχο τη συνεισφορά, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων, που αναζητούν καταφύγιο.  
Δήμοι, Φορείς και Οργανισμοί από όλη την Ελλάδα (https://refugeeweek.gr/map/) συμμετέχουν στην προσπάθεια διαμοιράζοντας το μήνυμα για κοινωνική αλληλεγγύη, συμπερίληψη και κοινωνική ισότητα για όλους τους πληθυσμούς.
 Οι δράσεις, που θα υλοποιηθούν στο Ηράκλειο  είναι:          
    • Δευτέρα 20/06/2022:  «Game Changer – Τα Πάνω-Κάτω». Στο  Πάρκο Γεωργιάδη από τις 17:30 -21:00,  ντόπιοι, πρόσφυγες, και μετανάστες όλων των ηλικιών θα απολαύσουν επιτραπέζια παιχνίδια, καλλιτεχνικά εργαστήρια και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.  Η δράση οργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) – Πρόγραμμα HELIOS, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου (Σ.Ε.Μ.Π. & Κ.Ε.Μ.), το eFantasy Κρήτης, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, με την υποστήριξη της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.  | Είσοδος δωρεάν
 
    • Τρίτη 21/6/2022: Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, από τις 9:00 έως τις 11:00 το πρωί, έφηβοι, νέοι πρόσφυγες και μετανάστες θα ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από αρχαιολόγους, συστήνοντας τους την πολιτισμική κληρονομιά του νησιού.  Η δράση οργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου (Σ.Ε.Μ.Π. & Κ.Ε.Μ.) σε συνεργασία με  την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ και τον ΔΟΜ στο πλαίσιο του Προγράμματος HELIOS.
 
    • Τετάρτη 22/06/2022: Εργαστήρι Κυκλοφοριακής Αγωγής.  Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της ΔΗ.Κ.Ε.Η. από τις 9:00-11:00, 25 ανήλικοι πρόσφυγες, ηλικίας 6-12 ετών, θα λάβουν μέρος σε εργαστήρια κυκλοφοριακής αγωγής, συμπεριλαμβανομένου οδήγησης ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων. Η δράση οργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου (Σ.Ε.Μ.Π. & Κ.Ε.Μ.) σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ και τον ΔΟΜ στο πλαίσιο του Προγράμματος HELIOS. 
 
 
    • Τετάρτη 22/6/2022: «Χορωδία των Τεχνών». Στην Πλατεία του Ναού Αγίας Τριάδας, από τις 20:00-21:00 θα απολαύσουμε πολυπολιτισμική καλλιτεχνική εκδήλωση με ντόπιους και μετανάστες/πρόσφυγες μουσικούς. Η δράση οργανώνεται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΔΙΤΤΟ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας, το Δήμο Ηρακλείου (Σ.Ε.Μ.Π. & Κ.Ε.Μ.) και την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ.   
 
    • Πέμπτη 23/06/2022: «Φύτεψε ένα σπόρο, σπείρε ένα μήνυμα». Στην οδό Εφόδου και Καράβολα, από τις 09:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί φύτευση παρτεριών με λουλούδια, σε δημοτική έκταση, σε μια παλιά προσφυγική γειτονιά και τοποθέτηση πινακίδων με μηνύματα ειρήνης και οικολογίας, φτιαγμένων από παιδιά κατά τη διάρκεια καλλιτεχνικών εργαστηρίων. Η δράση οργανώνεται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου (Σ.Ε.Μ.Π. & Κ.Ε.Μ.)  και την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ.
 
    • Πέμπτη 23/06/2022: «Εργαστήριο Ενδυνάμωσης Γυναικών», από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. Ο ΔΟΜ στο πλαίσιο του Προγράμματος HELIOS, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου, το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ διοργανώνουν Δράση για τη Γυναικεία Ενδυνάμωση. Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Χώρου των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9, Ηράκλειο, Κρήτης). Υποστηρίζεται από τον Δήμο Ηρακλείου – Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων(ΣΕΜΠ) υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
 
    • Παρασκευή 24/06/2022: Εργαστήρι Κυκλοφοριακής Αγωγής.  Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της ΔΗ.Κ.Ε.Η. από τις 9:00-11:00. 25 ανήλικοι μετανάστες,   ηλικίας 6-12 ετών, θα λάβουν μέρος σε εργαστήρια κυκλοφοριακής αγωγής, συμπεριλαμβανομένου οδήγησης ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων. Η δράση οργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου (Σ.Ε.Μ.Π. & Κ.Ε.Μ.) σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ και τον ΔΟΜ στο πλαίσιο του Προγράμματος HELIOS.
 
Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού 
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, επισημαίνει οικουμενικά το κορυφαίο ζήτημα των επιπτώσεων από τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές και τις βίαιες εκτοπίσεις πληθυσμών, που βιώνει η ανθρωπότητα – και ιδιαιτέρως η ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή.    
     Η χώρα μας βρίσκεται σε κομβικό σημείο της Ευρώπης, δεχόμενη χιλιάδες πρόσφυγες, που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα, τα σπίτια, τις οικογένειές τους, για να σώσουν τις ζωές τους, και να διασφαλίσουν καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. 
    Το ζήτημα δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αντιθέτως επιτείνεται στις μέρες μας, καθώς η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε νέες εκτοπίσεις πληθυσμών, ενώ η γειτονική Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό θέμα για να εκβιάζει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπάρχει, συνάμα, άρνηση πολλών χωρών ακόμα και σήμερα να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Οι πολιτισμένες χώρες οφείλουν σεβασμό, προστασία, και αλληλεγγύη προς τον πρόσφυγα, τον αδύναμο, τον κατατρεγμένο. Αποτελεί διαρκές ηθικό χρέος και ευθύνη, και για την χώρα μας και για την Ευρώπη. 
Στον Δήμο Ηρακλείου συμμετέχουμε με ποικίλες δράσεις στην εβδομάδα προσφύγων στηρίζοντας τη διαχρονική στάση και τις επιλογές μας που αφορούν στην ουσιαστική ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία.