Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Δύο νέα βιβλία για τα παιδιά

Από τη Θεοδοσία Αργυράκη - Ασαργιωτάκη

αργυράκη ασσαργιωτάκη βιβλία παιδικά

Δυο καινούρια βιβλία για παιδιά από την Ηρακλειώτισσα εικαστικό και συγγραφέα Θεοδοσία Αργυράκη- Ασαργιωτάκη, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τριτά.

Το ποιητικό και ζωγραφικό λεύκωμα «Ηλιοχρώματα» προσκαλεί τα παιδιά για ποιητικά και εικαστικά παραμυθένια ταξίδια, μια νέα γνωριμία, εισαγωγή στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης που θα τους δώσει το ερέθισμα για ένα πιο ελεύθερο, ονειρικό και δημιουργικό ψάξιμο. «Ο τετράγωνος γίγαντας» το εικονογραφημένο παραμύθι για παιδιά βραβευμένο από τον πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Ο τετράγωνος γίγαντας είχε όλα τα άχρωμα και τετράγωνα πράγματα που επιθυμούσε αλλά δεν ήταν καθόλου χαρούμενος. Ο πολύχρωμος παπαγάλος τον συμβούλεψε να ψάξει να βρει την ευτυχία και ο τετράγωνος γίγαντας αποφάσισε μια μέρα να ακολουθήσει την συμβουλή του.
Κριτική της ποιητικής συλλογής
 
Στην ποιητική συλλογή «ΗΛΙΟΧΡΩΜΑΤΑ» θεματολογικά πρωταγωνιστεί μια διάθεση αναπαραστάσεων της φύσης, η φύση πρωταγωνιστεί με όλα τα κλασικά της πρόσωπα και προσωπεία, χαρακτηριστική και έντονη είναι η παρουσία ζώων με ανθρώπινες συμπεριφορές.

Συνολικά είναι μια ποιητική συλλογή όπου διακρίνει κανείς εκτός από την κλασική μορφική επεξεργασία και τις αντικειμενικά παιδικές θεματολογικές επιλογές και κάποια ορισμένα άλλα στοιχεία που συνθέτουν την ουσία της παιδικής ποίησης, όπως ευαισθησία στην περιγραφή των θεμάτων, σεβασμός στην παιδική λογική και ματιά, εσμός στην ψυχική του ιδιοσυστασία, κλείσιμο του ματιού και στον ενήλικο και στον ανήλικο αναγνώστη και πάνω από όλα, το κύκλωμα επικοινωνίας παιδιού και δημιουργού παραμένει πάντοτε ανοιχτό και πρωτίστως δημιουργικό.

Πότε σε πρώτο πρόσωπο, πότε σε τρίτο, η ποιήτρια φαίνεται ότι εκτός από το πηγαίο ταλέντο της, έχει ενσωματώσει τα μεγάλα και κλασικά μονοπάτια της παιδικής ποίησης που άνοιξαν οι παραδοσιακοί ποιητές.

Η Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη γεννήθηκε και κατοικεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι εικαστικός με ατομικές, ομαδικές εκθέσεις και συμμετοχές σε διεθνείς Biennale. Γράφει για παιδιά ποίηση, μυθιστόρημα, θέατρο, έχει διακριθεί για το εικαστικό και λογοτεχνικό της έργο από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ενδεικτικά, πρώτο βραβείο φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός, πρώτο βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, yppi Κύπρου, πρώτο βραβείο Συνδέσμου Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, πρώτο βραβείο Διεθνούς εικαστικού διαγωνισμού, οργάνωση Ρωσικό μουσείο σύγχρονης τέχνης. Είναι μέλος Ελληνικών και Διεθνών δικτύων τέχνης και πολιτισμού, εργασίες της έχουν εκδοθεί, συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, εικαστικά λευκώματα, εφημερίδες και περιοδικά τέχνης.