Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Είναι όλα τους καλά παιδιά!

Μια συγκινητική επιστολή από τους καθηγητές του Λυκείου της Ν. Αλικαρνασσού 
    

δημόσια εκπαίδευση καθηγητές λύκειο Ν. Αλικαρνασσού

Όταν διαβάσαμε την επιστολή που ακολουθεί, στο MadeinCreta, συλλογιστήκαμε αστραπιαία πολλά πράγματα. Πρώτον ότι υπάρχουν καθηγητές που αγαπούν και πιστεύουν στους μαθητές τους. Είναι σίγουροι πως πέρα από τη γνώση που τους παρείχαν, τους έδωσαν και τα εφόδια ζωής για να προχωρήσουν μπροστά. Τους ετοίμασαν για να βγουν στην κοινωνία. Αυτός δεν είναι ο ρόλος του σχολείου;

Εκτός από μαθητή να σε κάνει και άνθρωπο, όπως έλεγαν και οι παλαιοί που  έστω και οι αγράμματοι, κάτι παραπάνω ξέρουν πολλές φορές και από τους γραμματιζούμενους διότι απλά έχουν τη σοφία της ζωής;

Δεύτερον υπάρχουν μαθητές που κατάφεραν να αγγίξουν τους καθηγητές τους. Δεν τους είδαν ως εχθρούς αλλά ως συνοδοιπόρους, στηρίχθηκαν πάνω τους, ασχέτως αν τα κατάφεραν ή όχι .

Και τι είναι αυτές οι ρημάδες οι πανελλήνιες; Η πρώτη εύκολη δοκιμασία της ζωής των παιδιών.

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Κι όταν κάποτε αυτά τα παιδιά μεγαλώσουν, θα έρχονται στιγμές που θα αναπολούν το χτύπημα του κουδουνιού, ακόμα και το διαγώνισμα, όσο ασύλληπτο κι αν φαντάζει αυτό τη δεδομένη στιγμή!

Οι οικογένειες επένδυσαν περιουσίες διότι έχει στηθεί και καλά και το σύστημα της παραπαιδείας, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θέλει να απαξιώσει το δημόσιο σχολείο, και πολλές φορές το καταφέρνει.

Όμως στα δημόσια σχολεία σχεδόν όλα τα ελληνόπουλα - και όχι μόνο - μάθανε τα πρώτα τους γράμματα. Και όποιος θέλει να μάθει γράμματα, μαθαίνει.

Αρκεί να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν και να αγαπούν αυτό που κάνουν. Και σήμερα όλοι αγωνιούν για ένα αύριο που νομίζουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν.

Και αν ένα κράτος δεν μπορεί να στηρίξει τη δημόσια εκπαίδευση και την υποδαυλίζει, τότε τί μπορεί να προσφέρει;

Όταν με τον τρόπο του διώχνει το πρωτογενές υλικό του, τί μπορεί να κρατήσει;

Μερικά πράγματα, απλά δεν μπορούν να πωλούνται….   

"Χαρήκαμε για τις επιτυχίες, λυπηθήκαμε για τα δακρυσμένα μάτια και τα σφιγμένα χαμόγελα των παιδιών μας, και είμαστε σίγουροι πως όλοι θα βρουν το δρόμο τους γιατί …. είναι καλά παιδιά.

Και για έναν επιπλέον λόγο: επειδή φοίτησαν σ’ ένα δημόσιο σχολείο, το οποίο τους παρείχε γνώση, τους δίδαξε ήθος, τους ετοίμασε ως πολίτες.

Πολλοί, μαθημένοι στην τεχνοκρατική αντίληψη του «δούναι και λαβείν», δεν αντιλαμβάνονται την αξία αυτού του δημόσιου αγαθού ίσως, επειδή το θεωρούν δεδομένο .

Εμείς ελπίζουμε πως οι μαθητές μας και όλη η κοινωνία θα αντιληφθούν πως όλοι μαζί  πρέπει να στηρίζουμε και να προσπαθούμε για τη βελτίωση και όχι την απαξίωση ή την κατάργηση του Δημόσιου Σχολείου.  

Με εκτίμηση

ο Σύλλογος  των Καθηγητών

του Λυκείου Νέας Αλικαρνασσού"