Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ε.Ε.: Στα 60 δολ. το βαρέλι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Στο ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης συμφώνησαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε προσωρινά σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων, ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, ένα σημαντικό βήμα καθώς οι δυτικές κυρώσεις αποσκοπούν στην αναδιάταξη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου για να αποτραπούν οι αιχμές των τιμών και να στερήσει από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη χρηματοδότηση του πολέμου του στην Ουκρανία.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής σε έντονο κλίμα, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «οι πρεσβευτές μόλις κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό #πετρέλαιο».

Η απόφαση πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα με γραπτή διαδικασία, αλλά αναμένεται να περάσει.

Έπρεπε να καθορίσουν την μειωμένη τιμή που θα πληρώσουν τα άλλα κράτη μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, όταν θα τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, που μεταφέρεται δια θαλάσσης και η απαγόρευση της ασφάλισης των προμηθειών αυτών. Το ανώτατο όριο τιμών, το οποίο καθοδηγήθηκε από την «Ομάδα των Επτά» πλούσιων δημοκρατιών και χρειάζεται ακόμη την έγκρισή τους, έχει ως στόχο να αποτρέψει μια ξαφνική απώλεια του ρωσικού πετρελαίου από τον κόσμο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών της ενέργειας και εκτόξευση του πληθωρισμού.

Το ποσό των 60 δολαρίων θέτει το ανώτατο όριο κοντά στην τρέχουσα τιμή του ρωσικού αργού, η οποία έπεσε πρόσφατα κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Ορισμένοι επικρίνουν την κίνησ αυτή λέγοντας ότι δεν είναι αρκετά χαμηλό το κόστος για να μειώσει μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της Ρωσίας.

Πηγή: Associated Press