Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Εκλογές: Πόσοι και πού θα ψηφίσουν στην Κρήτη

Την Παρασκευή οι εκλογικοί σάκοι στους δήμους
 

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Περιφέρεια Κρήτης για τις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου. Η παραλαβή του εκλογικού υλικού από τα κόμματα ολοκληρώνεται και οι εκλογικοί σάκοι αναμένεται να παραδοθούν στους δήμους την ερχόμενη Παρασκευή.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ η διευθύντρια Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού Περιφέρειας Κρήτης, Βάσω Γαβρήλου, σήμερα Τρίτη έχουν παραδοθεί τα ψηφοδέλτια Ηρακλείου από τα 30 εκ των 31 κομμάτων, που έχουν ανακηρυχθεί για την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Αναμένεται μέχρι το μεσημέρι η κατάθεση και του ψηφοδελτίου του κόμματος Ενότητα – Αλήθεια – ΕΝ.Α. Επίσης, εκκρεμούν τα ψηφοδέλτια ετεροδημοτών αρκετών 18 κομμάτων, καθώς έχουν παραδοθεί από μόλις 12 κόμματα, ενώ το ΕΝ.Α έχει δηλώσει στην Περιφέρεια ότι δεν πρόκειται να καταθέσει.

Σύμφωνα με την κ. Γαβρήλου, οι εκλογικοί σάκοι θα ετοιμαστούν την Πέμπτη και το πρωί της Παρασκευής θα παραδοθούν στους δήμους, προκειμένου να μοιραστούν στα εκλογικά τμήματα και στους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Πόσοι και πού θα ψηφίσουμε

Στη Κρήτη οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ανέρχονται σε 543.908 (συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων του άρθρου 27), χωρίς να περιλαμβάνονται οι ετεροδημότες , ενώ οι αντίστοιχος αριθμός στις βουλευτικές εκλογές του 2019, ήταν 546.421. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε 1.294 εκλογικά τμήματα, ενώ θα υπάρχουν και 12 τμήματα ετεροδημοτών. Οι ετεροδημότες που θα ψηφίσουν στο νησί είναι 1.306. Στα αποτελέσματα του νησιού θα ενσωματωθούν οι ψήφοι 7.237 εκλογέων της Κρήτης που θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες σε άλλες περιοχές.

Στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 259.000 συμπεριλαμβανομένων εκείνων του άρθρου 27. Θα ψηφίσουν 725 ετεροδημότες από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ στα αποτελέσματα του νομού θα συμπεριληφθούν οι ψήφοι 2.199 Ηρακλειωτών που ψηφίζουν αλλού. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε 575 εκλογικά τμήματα, ενώ θα υπάρχουν και 6 τμήματα ετεροδημοτών (4 αμιγή και 2 μικτά).

Στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου οι εγγεγραμμένοι εκλογείς είναι 68.132 μαζί με εκείνους του άρθρου 27. Θα ψηφίσουν ακόμα 196 ετεροδημότες, ενώ στα αποτελέσματα του νομού θα ενσωματωθούν οι ψήφοι 1.314 Λασιθιωτών, που θα ψηφίσουν αλλού. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 170 εκλογικά τμήματα και 1 ετεροδημοτών (μικτό).

Στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 73.783 (μαζί με εκείνους του άρθρου 27). Θα ψηφίσουν 240 ετεροδημότες από άλλες περιοχές και στα αποτελέσματα του νομού θα συμπεριληφθούν οι ψήφοι 1.628 Ρεθυμνιωτών που θα ψηφίσουν αλλού. Θα λειτουργήσουν 211 εκλογικά τμήματα και ένα ετεροδημοτών (μικτό).

Στην περιφερειακή ενότητα Χανίων οι εγγεγραμμένοι εκλογείς είναι 145.576 (μαζί με του άρθρου 27). Οι ετεροδημότες που θα ψηφίσουν στα Χανιά είναι 615 και στα αποτελέσματα του νομού θα ενσωματωθούν οι ψήφοι 2.096 Χανιωτών ετεροδημοτών. Θα υπάρχουν 338 εκλογικά τμήματα και 4 ετεροδημοτών (2 μικτά και 2 αμιγή).

ertnews.gr