Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Ελληνοτουρκικά: Πρώτο ραντεβού στην Αγκυρα για τα ΜΟΕ

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα συνεχίζονται οι επαφές με σκοπό την επίσπευση των εξελίξεων σε μέτωπα όπως οι διαπραγματεύσεις με το Κάιρο για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Εντατικό παρασκήνιο φαίνεται ότι εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα με σκοπό την εκ νέου ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. Την Παρασκευή, από την Αδριανούπολη όπου βρέθηκε για το μπαϊράμι, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, άφησε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα επαναληφθούν στην Αγκυρα οι συναντήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο για τη συζήτηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Σημειώνεται, πάντως, ότι από την ελληνική πλευρά, του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επισημαίνεται πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ημερομηνίες για τον επόμενο γύρο ΜΟΕ. «Εχουμε κάποιες επαφές με τους Ελληνες γείτονές μας. Στο παρελθόν έγινε δύο φορές συνάντηση στην Αθήνα και μία φορά στην Αγκυρα. Αναμένουμε να γίνει η τέταρτη συνάντηση και πάλι στην Αγκυρα. Εχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων στις συναντήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε ενδεικτικά ο κ. Ακάρ (σύμφωνα με το πρακτορείο «Anadolu»), δίχως να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα της τέταρτης συνάντησης στην Αγκυρα, αν και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αυτές θα επαναληφθούν σύντομα.

«Τις ερχόμενες μέρες αναμένουμε ότι θα κάνουμε μία συνάντηση με τους Ελληνες γείτονές μας στην Αγκυρα. Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με αυτή και παρόμοιες συναντήσεις. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε. Επισήμανε, μάλιστα, ότι «στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με όλους τους γείτονές μας, με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Επομένως, είμαστε υπέρ της συνέχισης των δραστηριοτήτων μας εδώ στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει για αυτό. Συνεπώς, οι συζητήσεις μας θα συνεχιστούν». Ο κ. Ακάρ επανέλαβε, ακόμη, ότι η χώρα του δεν θα συμβιβαστεί στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα συνεχίζονται οι επαφές με σκοπό την επίσπευση των εξελίξεων σε μέτωπα όπως οι διαπραγματεύσεις με το Κάιρο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, για να του ευχηθεί για το μπαϊράμι, αλλά και να συζητήσουν για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Αγκυρα θέλει να χρησιμοποιεί τον διάλογο με την Ελλάδα και επί θεμάτων τα οποία αφορούν την Κύπρο. Ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δένδια, ο οποίος απέκλεισε συζήτηση με την Τουρκία για όλα και επισήμανε (ΡΙΚ) ότι «κάποιοι επιχειρούν να πείσουν ότι έχουμε πρόβλημα με την Ελλάδα».

Ενιαία γραμμή

Υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν ενιαία γραμμή, ξεκάθαρους στόχους και επιδιώξεις όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ενώ ως παράδειγμα των τουρκικών αντιλήψεων ανέφερε ότι η Αγκυρα ζητεί η συζήτηση να γίνει ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας, Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του αντίστοιχου αξιωματούχου του ψευδοκράτους.

Πηγή: kathimerini.gr