Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Εμβόλιο - γ' δόση: 11 φορές μικρότερος ο κίνδυνος μόλυνσης

Θεοδωρίδου: Άτομα με τρεις δόσεις έχουν 11 φορές μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από εκείνα που πήραν δυο δόσεις

Από τα δεδομένα ασφάλειας που προκύπτουν από μελέτες τόσο από το Ισραήλ όσο και από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνιας οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Πρόσθεσε ότι άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δυο δόσεις εμβολίου.

«Άτομα με ιστορικό νόσησης από Covid συστήνεται όπως έχουμε πει να κάνουν μία δόση εμβολίου ανεξάρτητα των εμβολίων που έχουν κάνει πριν τη νόσηση.Εάν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μία ή δυο δόσεις δεδομένου ότι οι συστάσεις έχουν μεταβληθεί δεν χρειάζονται τρίτη πρόσθετη δόση» ανέφερε.

Ακόμα ανέφερε ότι ο ΕΜΑ αποφάσισε τη χορήγηση της τρίτης δόσης για το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna για τους 18 έως 55, 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Ακόμα η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια μελέτη του CDC και πολλών σημαντικών πανεπιστημίων υπό τον τίτλο «Η ορφάνια από την Covid». Σύμφωνα με αυτή σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα ενώ 25.000 παιδιά έχασαν το άτομο που τα φρόντιζε ενώ ιδιαίτερα βαρύ ήταν το τίμημα για τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

«Υπολόγισαν λοιπόν ότι σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει τον γονιό του και το άτομο που το φροντίζει. Χιλιάδες επομένως παιδιά, σύμφωνα με επιδημιολόγο του CDC θα φέρουν αυτό το ανεπούλωτο τραύμα της απώλειας των γονέων για τις επόμενες γενιές».