Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Επέτειος τιμής, μνήμης και χρέους στους 461 εκτελεσθέντες ήρωες

Με επιτυχία η έναρξη του τριήμερου συνεδρίου για τα  «Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις»

Την ανάγκη καταπολέμησης κάθε μορφής μίσους και φανατισμού καταδικάζοντας τη ναζιστική θηριωδία επεσήμανε σήμερα στην Βιάννο κηρύσσοντας την έναρξη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα «Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις» ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την στήριξη του στο συνέδριο τονίζοντας ότι, η 75η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και η εκτέλεση των 461 ηρώων, είναι επέτειος μνήμης αλλά και χρέους να διδαχθούμε, να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες των αγωνιστών αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Βιάννου, την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Ηρακλείου, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου και τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

«Σήμερα, ως Περιφέρεια Κρήτης με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων Βιαννιτών, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας τους που είναι καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο κ. Αρναουτάκης προσθέτοντας, ότι, «η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια. Μαζί όμως με τη μνήμη κρατάμε μέσα μας ζωντανή όσο ποτέ και την αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη φρίκη που προκαλούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα θηριωδίες, που χαρακτηρίζουν φασιστικά καθεστώτα όπως αυτό του ναζισμού. Σήμερα 75 χρόνια μετά, κάτω από αυτά τα χώματα, οι νεκροί της Βιάννου κρατάνε το σχοινί μέχρι να σημάνει η καμπάνα της δικαίωσης. Αυτόν τον ήχο της καμπάνας να είστε σίγουροι ότι θα τον ακούσουν όλοι όσοι δεν δείλιασαν, δεν υποχώρησαν και δεν φοβήθηκαν».

Παράλληλα με τον Περιφερειάρχη, στην θυσία των εκτελεσθέντων πατριωτών της Βιάννου και στην σημαντικότητα του συνεδρίου αναφέρθηκαν οι συνδιοργανωτές Παύλος Μπαριτάκης Δήμαρχος Βιάννου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης, οι οποίοι και ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την στήριξη του.
Στην έναρξη του τριήμερου συνεδρίου – εκδηλώσεων που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων συμμετείχαν και χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, φορέων, του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας, εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα καθώς και από την Γερμανία φιλέλληνες, Πανεπιστημιακοί καθηγητές-ιστορικοί.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης θα εκπροσωπήσουν αντίστοιχα το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών Βιάννου-Ιεράπετρας, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου και ο Δήμος Βιάννου. Στην πρόσκληση τους ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης καλούν την Εκκλησία, πολιτικές αρχές, αυτοδιοίκηση,  στρατιωτικές αρχές-σώματα ασφαλείας, φορείς, οργανώσεις και πολίτες, να παραστούν στο μνημόσυνο που θα τελεστεί στο μνημείο στο Σελί Αμιρών την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στις 10:30 όπως και στις παράλληλες εκδηλώσεις του τριημέρου που ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται μεθαύριο.

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα
και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις
14 - 16 Σεπτεμβρίου 2018
Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου (Αμιράς Βιάννου)
Αναλυτικό Πρόγραμμα
Παρασκευή 14.9.2018
Προσέλευση – εγγραφές: 10.00-11.00
11.00πμ-1.00μμ: 1η Συνεδρίαση: Τελετή Έναρξης
Τιμητικό Προεδρείο
Νικόλαος Βερβελάκης , επιζήσας του Ολοκαυτώματος της Βιάννου
Μανώλης Γκουραμάνης, επιζήσας του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη
Δημοσθένης Ραπτόπουλος, Αντιστασιακός από τη Βιάννο, γιος του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου
Δώρα Φθενάκη – Κοκολάκη, Αντιστασιακός από τη Νεάπολη Λασιθίου

Συντονιστές
Χρήστος Τσιντζιλώνης (ως εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης).
Μανώλης Καρακωνσταντάκης (εκ μέρους της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου)
Αριστομένης Συγγελάκης (εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα)

Μήνυμα προς το Συνέδριο του Dr Ulrich Schneider, Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών & Αντιφασιστών (FIR).

Χαιρετισμοί
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας
Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου
Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου
Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός – π. Βουλευτής, Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Χαιρετισμός Μανώλη Γλέζου

Κήρυξη της έναρξης του Συνεδρίου: Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Εναρκτήρια ομιλία: Καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπούλου: «Εξουσία, μνήμη και λήθη».

Χαιρετισμοί εκπροσώπων κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων

2η Συνεδρίαση: 1.15μμ-2.45μμ: Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου: όψεις και πρόσωπα
Συντονιστές
Γιώργος Παπαδάκης, Δρ. Ανδρέας Αγγελάκης
Γιώργος Καλογεράκης: Στο σχολείο και τον αγώνα: πέντε δάσκαλοι σε χωριά της Βιάννου θύματα  της ναζιστικής θηριωδίας τον Σεπτέμβρη 1943.

Γιούλη Ιεραπετριτάκη, Αρχαιολόγος - Ιστορικός –Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
Οι ωμότητες των Γερμανών στην Κρήτη με τη ματιά του Νίκου Καζαντζάκη.

Dr. Stephan Stracke Ιστορικός, Ομάδα AK Angreifbare Traditionspflege, Wuppertal:
Σχετικά με την ατιμωρησία των Γερμανών δολοφόνων της Βιάννου, των Ανωγείων και του Σκηνέ
Μανώλης Σπανάκης, Δημοσιογράφος – Εκδότης εφημερίδας «Η Ηχώ της Βιάννου»: Απαράγραπτα τα εγκλήματα πολέμου, απαράγραπτο και το δικαίωμα των αποζημιώσεων.

Διάλειμμα 2.45μμ-4.30μμ

3η Συνεδρίαση: 4.30μμ -6.30μμ: Οι διχαστικές πολιτικές ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων: η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώπιον ιστορικών προκλήσεων .
Συντονισμός
Μάριος Διονέλλης, Δημοσιογράφος
Γιάννης Επιτροπάκης, Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης – Εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
Στέφανος Καργάκης, Μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
Εισηγητές

Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, Ψυχολόγος – Ομάδα Πρωτοβουλίας Βερολίνου: «Τα ανεξόφλητα ηθικά και υλικά χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα - Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει»
Η «ελληνογερμανική συνεργασία» και η υπονόμευση των ελληνικών αξιώσεων για πολεμικές επανορθώσεις (ελληνογερμανική συνέλευση, ταμείο για το μέλλον και ίδρυμα νεολαίας).

Γιώργος Σαχίνης, Δημοσιογράφος: «Γερμανικές Αποζημιώσεις και μεθοδεύσεις του βαθέος γερμανικού κράτους: η σιωπή των ΜΜΕ στις μέρες μας»

Παρεμβαίνουν οι:
Μανώλης Καλλέργης, Δήμαρχος Ανωγείων και Γ.Γ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 («Ελληνικά Ολοκαυτώματα»)

Αντώνης Περράκης, Δήμαρχος Κανδάνου και Μέλος Δ.Σ. Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 («Ελληνικά Ολοκαυτώματα»)

Γιάννης Λεονταράκης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Κρήτης

Στέλιος Ορφανός, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

Μιχάλης Κριτσωτάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, π. Βουλευτής

Μανόλης Τζανιδάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Μυλοποτάμου, πρώην Δήμαρχος Γεροποτάμου.