Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Επίκαιρη ερώτηση Ξανθού για την Πρωτοβάθμια Φρ. Υγείας

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να εγγυηθεί τη συνέχιση της μεταρρύθμισης του οικογενειακού γιατρού

Συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και ειδικότερα των 127 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), μιας σημαντικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά προώθησε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, της ομάδας υγείας και της έμφασης στην πρόληψη, στην προαγωγή υγείας και στην κοινοτική φροντίδα.

Ο κ. Ξανθός τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της ΠΦΥ στη διαχείριση της πανδημίας και καυτηρίασε την τακτική με την κυβέρνηση να την παραμελεί εντελώς, μετακινώντας ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία για να καλύψει τα κενά και αποδυναμώνοντας την προνοσοκομειακή πτυχή της διαχείρισης. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να εγγυηθεί τη συνέχιση της μεταρρύθμισης του οικογενειακού γιατρού και του θεσμού των ΤΟΜΥ, καθώς και να δεσμευτεί ότι οι ΤΟΜΥ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται μετά τη λήξη της 4ετούς ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, που για τις πρώτες ΤΟΜΥ λήγει το Δεκέμβριο του 2021.

Ο κ. Πλεύρης απάντησε αόριστα ότι οι ΤΟΜΥ "θα ενισχυθούν", χωρίς όμως να εξηγεί με ποιο τρόπο, αναφέρθηκε όμως ταυτόχρονα στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην ΠΦΥ, και για μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ στην λογική μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο το αργότερο τον Ιανουάριο. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της διακυβέρνηση από τη ΝΔ που το Υπουργείο Υγείας, έστω χωρίς λεπτομέρειες, δηλώνει ευθέως ότι θα ενισχύσει τη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΦΥ. Μένει να δούμε αν το εννοεί πραγματικά ή απλώς θέλει να κερδίσει χρόνο.