Επικαιρότητα
Άρθρογραφία
Ψυχαγωγία

Επανασύσταση ΄21: Ένας συλλογικός, συλλεκτικός και εμβληματικός τόμος

Γράφει ο Μιχάλης Τρούλης

    Ο τίτλος αφορά στον κατάλογο που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και συνοδεύει τις εκθέσεις του ΕΙΜ, στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
    Πρόκειται για έναν οδηγό υπερεξακοσίων σελίδων, που τον εμπλουτίζουν ανάλογες φωτογραφίες σημαντικών ενθυμημάτων. Οι λεζάντες συμπληρώνουν τα κείμενα και ενισχύουν την τεκμηρίωσή τους. Ο αριθμός τους πλησιάζει τις σελίδες του καταλόγου. Πολύ ολιγότερος είναι ο αριθμός των βιβλιογραφικών αναφορών, ο οποίος ανταποκρίνεται  στον ενδεικτικό τους χαρακτήρα.
    Στον κατάλογο ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΄21 εντυπωσιάζουν το επετειακό πρόγραμμα, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, η γενική επιμέλεια της έκδοσης, η επιμέλεια των κειμένων, οι φωτογραφίες, η συμβολή των συγγραφέων των εισαγωγικών κειμένων των ενοτήτων, αλλά και ο σχεδιασμός της έκθεσης, η επιμέλειά της, η  μουσειολογική μελέτη, ο συντονισμός, η συντήρηση και τοποθέτηση των εκθεμάτων και η τεχνική υποστήριξη. Σύντομη αναφορά γίνεται και στις περιφερειακές εκθέσεις.
Η ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ’21, ως συλλογικός τόμος, αποτελεί πλέον σημαντικό σταθμό στο σύνολο των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2021, στον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
    Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος και με αυτό το έργο προωθεί την έρευνα και μελέτη της πορείας του ελληνικού λαού προς την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.
    Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αναδεικνύει και προβάλλει, μέσα από τα εκθέματά του, ολοζώντανη τη νεότερη ελληνική ιστορία. Εμβληματικός υπήρξε και ο χαρακτήρας άλλων καταλόγων που συνόδευσαν μοναδικές επετειακές εκθέσεις, την ίδια περίοδο, όπως: «Το ’21 αλλιώς», «Σε γνωρίζω από την όψη : πρόσωπα του ‘21»,  «Ένδυμα Ψυχής», με καλλιτεχνικές φωτογραφίες και πορτραίτα μεικτής τεχνικής, από τη Λαογραφική Συλλογή του ΕΙΜ.
Οφείλω χάριτες για την δωρεάν αποστολή του εμβληματικού καταλόγου «ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ‘21».